Zdob si Zdub la Happy Hour sau despre romanii filorusi

Formatia basarabeana, Zdob si Zdub a fost astazi in platoul Happy Hour. Au si cantat, dar in limba rusa. Nu stiu daca balada pe care au interpretat-o in prima auditie va ajunge hit, cert este ca au cantat-o in rusa. Probabil s-au simtit astfel mai exotici si mai diferiti. Eu as fi preferat sa aud, insa ceva in romana.
Sunt sigur, totusi ca audienta a gustat melodia. De altfel, aici la Bucuresti filorusismul este un curent care in ultimul timp castiga teren. Zic in ultimul timp, referindu-ma la perioada de dupa summit. Pana acum romanii au fost un popor pornit rau impotriva rusilor: “istoric, toate problemele de la ei ni se trag”, acesta era motivul nemultumirilor.
Totusi, de summit s-a schimbat ceva. Presedintele Putin a avut o prestatie extraordinara si a stralucit. Toti au ramas pur si simplu incantati. Multi mi-au spus: “bre, aveti un presedinte extraordinar. Le-a pus capac la toti, mai ales lu’ prostul de Bush.” Nu a contat ca Putin nu este presedintele meu. Nu conteaza ca le-am explicat: “vin din Republica Moldova, care “deocamdata” nu face parte din Federatia Rusa”.
Chiar si asa romanii au fost hipnotizati de sarpele Putin. Demagog, puternic, cu un zambet siret, acesta a fost vedeta evenimentului, mai ales ca a fost foarte asteptat, mult mai mult decat Bush chiar. Presedintele de la Kremlin a si creat aceasta asteptare tensionanta. Mai intai, joaca de-a vine, nu vine la Bucuresti. Mai tarziu, aceeasi schema: vine nu vine la conferinta de la summit. La aceasta conferinta, chinuiti de asteptarea incordata, jurnalistii au uitat de orice deontologie si au aplaudat intrarea in scena a fostului KGB-ist. Destept actionat, nu?
Parerea mea este ca valul de admiratie pentru rusi va tine pana la urmatoarea scumpire a gazului… Asa ca si Zdob si Zdub vor reveni la balade in romana.

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleCredinta in comunism. Vladimir Voronin a predicat intr-o biserica