Ziarul Ring din Bucuresti a premiat-o pe Rodica Mahu jurnalista retinuta in fata redactiei sale

“Rodica Mahu! Un nume greu de uitat! Puţini jurnalişti ca ea pe cele două maluri ale Prutului. Un simbol al jurnalismului fără frontiere. O adevărată eroină. Eroina din MARELE RING al presei. Aleasă de noi ca, la prima ediţie a Galei „Eroii din ring”, să primească marele premiu. De ce? A fost arestată, recent, în timp ce transmitea în redacţie, prin telefon, informaţii despre acţiunile care se petreceau în stradă, la Chişinău. Şi asta nu e tot.

 

Evenimentele din aprilie, din capitala republicii Moldova, au lăsat un ecou în inimile celor care le-au trăit pe viu. În timpul revoluţiei de la Chişinău, tinerii care au ieşit pe stradă au sperat că umbra comunismului va dispărea pentru totdeauna din ţara lor. Printre cei care s-au aflat în linia întâi au fost şi jurnalişti moldoveni, unii dintre ei, precum Rodica Mahu, plătind destul de scump îndrăzneala de a încerca să relateze obiectiv întâmplările.

 

Presa – ca o pradă, presa – ca un pariu… câştigat pe baricade

 

În Republica Moldova, libertatea presei este încă un deziderat. Conducerea comunistă de la Chişinău posedă instrumentele necesare aplicării metodei „pumnului în gură”, care are ca rezultat cumularea opiniilor pe o singură voce: cea a majorităţii politice. „«Jurnalul de Chişinău» este o publicaţie privată. Interesele politic şi economic gravitează în jurul puterii, iar puterea fiind comunistă se face un control, se exercită o presiune. Ne descurcăm foarte greu, pentru că, după evenimentele din aprilie, aproape toţi agenţii şi-au retras ofertele de publicitate, asta pentru că s-au exercitat presiuni asupra lor. Fiind puşi în situaţia de a-şi pierde afacerea, au ales să-şi retragă publicitatea de la noi. Val Butnaru a fost nevoit să facă o declaraţie acum două-trei săptămâni, declaraţie care constata faptul ca atare, adică l-a făcut public, şi a atenţionat opinia publică asupra pericolului de dispariţie de pe piaţă a ziarului”, explică redactorul-şef al „Jurnalului de Chişinău”, Rodica Mahu.

 

Imagini montate ale „Revoluţiei lumânărilor”

 

Întâmplări ciudate au gravitat în timpul manifestaţiilor de la Chişinău. Televiziunea naţională nu a transmis în direct, ci a apelat la metoda montajelor cu caracter subliminal, pentru a induce ideea că tulburările sunt conduse de opoziţie. „În momentul în care se desfăşurau dramaticele evenimente, televiziunea publică, în loc să redea exact, cât mai aproape de realităţile care s-au întâmplat, a montat alături de imagini cu cei care vandalizau chipurile reprezentanţilor opoziţiei. Până la urmă s-a indus ideea că oamenii din opoziţie sunt responsabili pentru dezordine şi distrugeri. Montajele au fost făcute fără niciun fel de scrupule. Plus că evenimentele nu au fost transmise în direct de televiziunea publică, pe motiv că nu au car mobil special şi că le-a fost teamă pentru vieţile angajaţilor. Noi am relatat chiar de la faţa locului evenimente despre care nu ne explicam cum de se pot întâmpla. Ne întrebam de unde apăruseră băieţii raşi pe cap, legaţi cu nişte tricouri sau cu nişte turbane în aşa fel încât să nu li se recunoască feţele. Nu ştim cine i-a organizat, cine i-a finanţat, cine a plănuit totul. A scris şi ziarul «Le Monde» cum un mare oficial rus îi comunica unui oficial european că România esta implicată în rebeliunea din Republica Moldova. Asta până să se dea o declaraţie oficială de la Chişinău despre evenimente. S-au grăbit să se deconspire într-un fel. Or, noi, aici, la Chişinău, nu ştiam ce se întâmplă cu adevărat. Liderii opoziţiei nu au instigat la dezordine, nu au sprijinit vandalizările care au avut loc, acţiunile au fost spontane, dar acel gen de spontan care survine în urma unor planuri bine puse la punct. Au fost nişte oameni care au pus la cale totul, deliberat. Nu cred că tinerii au fost cei care au aruncat primii pietrele în geamuri şi peste tot”, povesteşte Rodica Mahu.

 

Dacă ar trăi Gogol…

 

Una dintre nemulţumirile majore ale oamenilor care au ieşit în stradă a fost fraudarea alegerilor. Neregulile au fost făcute după un scenariu care aduce aminte de marele clasic rus şi de ale lui „suflete moarte”. „Cine ar fi trebuit să controleze corectitudinea listelor este o chestiune pe care comuniştii nu au vrut să şi-o asume. Oricum, lucrurile sunt demonstrate, nouă ne-au parvenit la redacţie nenumărate cazuri de fraude care ar fi fost suficiente ca să se pună problema unor alegeri incorecte. În cazul alegerilor anticipate, dacă se vor putea verifica listele de alegători pe care anterior opoziţia a dovedit că se află numele unor «suflete moarte», circa 100.000 de persoane care nu sunt în viaţă, plus alte şi alte nereguli, votare repetată cu buletin şi cu paşaport, votarea unei rude pentru altă rudă etc., s-ar realiza în primul rând un câştig moral”, mărturiseşte jurnalista.”

(sursa: http://www.ziarulring.ro/stiri/rodica_mahu_eroina_din_marele_ring_al_presei.html)

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleAm fost in capitala Moldovei. Fotocalatorie la Iasi