Unei tinere…

S-a născut acum 19 ani. Are de un an majoratul. Dar are şi o vârstă frumoasă? Nu. Tinereţea ei trăită în sărăcie, în scârnăvie este o mare pierdere de timp. Cu aceşti ani în spate ar trebui să simtă că poate răsturna munţii. Crede însă despre sine că mai bine nu s-ar fi născut. Doar sunt 19 ani de greutăţi. Ani în care ziua de mâine mai bine nu ar fi venit. Este mai hidoasă ca ziua de azi, care, la rândul ei este a naibii de urâtă.

 

E tânără. Dar ce folos? E mică, neputincioasă şi toţi cei care-i fac cu ochiul nu o iubesc cu adevărat. Din păcate este naivă. Se lasă prostită, sedusă, iar apoi abandonată. Aş spune mai mult, este siluită de un vecin mare de peste drum timp de 19 ani. Se întâmplă urât şi în faţa tuturor. Iar toţi tac. Toţi au probleme. Ce le pasă de fătuca asta micuţă de care cineva îşi bate joc? Ipocriţi, după cum îi ştim, recurg la subterfugii lingvistice, la eufemisme, dar să nu recunoască actul violent. Totul ca ei să doarmă liniştiţi în casele lor frumoase deşi ştiu că într-un colţ de lume, unul mare îşi bate joc de una mică.

 

Eh, păcat, căci este frumoasă, este atrăgătoare – o mândreţe. Din fericire, slăbuţă, finuţă, delicată reuşeşte să-şi păstreze sufletul. Se pare că nimic din cele ce i s-au întâmplat nu îi pot răpi farmecul. Toţi au păreri preconcepute despre ea, dar după ce o cunosc şi le schimbă. Rămân vrăjiţi de faptul că în sărăcia lucie în care trăieşte a putut să-şi menţina puritatea.

 

Cum ziceam, face astăzi 19 ani. Eu o felicit. Nu ştiu dacă să mă bucur sau nu că acum 19 ani s-a născut în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Sunt incapabil de o analiză. Aş fi părtinitor şi este nedrept faţă de ea. Aşa că o las să mai prindă la ani şi eu la minte. La mulţi ani, Moldovioara mea!

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleAmintiri din concediu: insula Kos, Grecia