AIE2 a murit? Vinovaţi: Lupu, Ghimpu, Filat

Moldovenii au votat. Bine, prost – şi-au exprimat viziunea. Eu zic, mai mult prost. Totuşi, nu prea ai ce să schimbi. Aşadar, să ne gândim acum la viitor. Hm, deocamdată-i cuprins de ceaţă. Una dintre puţinele certitudini este, dacă îmi permiteţi un joc de cuvinte, incertitudinea lupului. Pardon, a domnului Lupu. Alt fapt sigur ar fi că ştim exact numele preşedintelui. Asta dacă acelaşi domn nu şi-a schimbat orientaţia. Mă scuzaţi din nou, dorinţa prezidenţiabilă.

 

A fost Crăciunul pe stil nou. La Chişinău, probabil, doar un simplu weekend. Cu ocazia acestui Crăciun-weekend am ales să nu-mi pese de ce se întâmplă în politica Moldovioarei. Am ales calea exorcizării. Am scos din mine orice intrigă politicianistă, orice curiozitate nesănătoasă şi m-am deconectat. Ei bine, astăzi, când am întins din nou antenele parabolice, am conectat calculatorul şi am navigat în apele tulburi ale internetului de la Chişinău am avut impresia unui deja vu. Da, da. Acea senzaţie pe care o ai atunci când ţi se pare că ceea ce se întâmplă în jurul tău este o reluare a unor senzaţii asemănătoare, trăite într-o viaţă anterioară sau într-un vis. În cazul meu, coşmar. Dragi politicieni, ca să nu vă spun draci politicieni, voi încă negociaţi? Ce, câinele mamei voastre, mai aveţi de negociat? Nu aţi împărţit nimic, nu aţi reuşit să cădeţi la pace?!

 

Nuuuuu. Nu doar Lupu este de vină în acest caz. Incertitudinea este o muncă de clacă. Au trudit la ea şi Filat, şi Ghimpu. Dar de ce vorbesc despre deja vu-uri? Prea am romantizat situaţia. Politica din Moldova este o telenovelă de prost gust. Genul de telenovelă a cărei intrigă se prelungeşte 2500 de episoade, iar finalul nu se întrezăreşte şi pace. La un moment dat, să zicem, vi s-a stricat televizorul. Aţi ratat 50 de episoade. Nu-i bai. N-aţi pierdut absolut nimic. Mihaelo Antonio abia a reuşit să iasă din casa lui Vladelo Eduardo unde s-a întâlnit şi cu Marianelo Rodrigo pentru a pune la cale o petrecere de 4 ani. Treaba asta, discuţia dintre cei trei eroi, a durat 50 de episoade, a câte 45 de minute bucata. Dar să nu credeţi că au decis ceva. Nu. S-au întâlnit numai. 50 de episoade? Da, 50. N-ai cum să-i condamni, însă. Dacă se sparge gaşca, Marianelor Rodrigo sare în braţele lui Vladimirelo Voroneo.

 

Ce să adaugi la asta? Puţine lucruri. În caz că varianta cu AIE 2 pică, de vină nu este doar domnul Lupu, marele fotograf în oglinzi. Ci şi domnul Ghimpu, expertul în onomatopee. Dar şi domnul Filat, cel care n-a ştiut să împartă puterea executivă astfel încât să nu existe supărări mai târziu. Moldovenii sunt un popor răbdător. Ce n-au răbdat săracii? Războaie, colonizare (a se citi – rusificare), umilinţe, sărăcie. Aşa că, vor aştepta răbdători şi finalizarea acestor aşa zise negocieri. Nu-i un capăt de ţară. În ceea ce mă priveşte, însă, n-am avut niciodată răbdarea de Sisif caracteristică oamenilor din care m-am ridicat. Eu m-am săturat să aştept. Pentru că aici nu vorbim de analiza, cum zice multstimabilul Lupu, valorilor democratice. Pur şi simplu, unii nu vor să cedeze, alţii să ofere. O negociere a la Piaţă Centrală, nu altceva.

 

A ieşit cam lung ceea ce vroiam să zic. O să încerc să scurtez, repetând ideea: dacă Lupu merge cu Voronin, de vină nu este doar Lupu, dar şi ceilalţi doi membri din fosta Alianţă. Personal, o să încerc să trăiesc cu impresia că domnia comuniştilor nu o să fie la fel de dură. De data asta, domnul Lupu are mai multă putere şi nu este animalul de la zoo cu care domnul Voronin încerca să impresioneze nu doar electoratul ci şi Uniunea Europeană.

 

Cum n-o dai, tot la Lupu se reduce. Domnule Marian Ilici, ca să folosesc o adresare din două lumi diferite, lumi din care vă inspiraţi, mai priviţi-vă o dată în oglindă. Vă rog mult. Spuneţi-ne şi spuneţi-vă la modul cel mai sincer: cât de comunist sunteţi? Întrebarea este valabilă în cazul în care mergeţi pe mâna PCRM-ului. Răspunsul mă va ajută să mă pregătesc sufleteşte de ceea ce urmează…

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleRăzboi editorial ipocrit: Adevărul versus Timpul