Constantin Tănase este Ion Muruianu pentru “foarte mulţi bloggeri”

Constantin Tănase a dat startul unei minicruciade împotriva bloggerilor. Nu a tuturor, doar “puţini sunt acei bloggeri care reuşesc să te convingă „să-i accesezi” şi să pierzi timpul cu ei”, spune ziaristul. Presupun că aţi citit deja articolul în care adresează cuvinte puţin plăcute blogosferei din Moldova. Nu este nici primul, nici ultimul ziarist care face acest lucru. La un moment dat, jurnalistul român Marius Tucă i-a atacat  într-un mod ce nu-i face faţă. Dar să revenim în Moldova. Iată cele mai tari, ironice şi bătăioase fragmente din editorialul domnului Tănase:

– “foarte mulţi bloggeri perseverează, cu insistenţă agresivă şi deranjantă.”
– “blogul a devenit un obiect de mândrie, o carte de vizită. Şi dacă, pe timpuri moldovenii se mândreau că au „o turmă mândră de oi”, iar mai recent – o casă frumoasă sau o maşină luxoasă -, astăzi se mândresc cu blogurile.”
– “cantităţi industriale de texte pretenţioase „pe teme actuale”, dar care nu spun nimic. Totul este o logoree plină de stupidităţi şi platitudini. Marele tupeu al acestor „bloggeri” constă în aceea că toţi, fără excepţie, sunt grafomani respinşi de presa normală, indivizi rataţi care vor să răzbată în cohorta „liderilor de opinie” şi care cred că lumea ar putea să moară proastă, dacă ei nu-şi vor spune opinia.”

 

Acum nu ştiu cine sunt “aceşti grafomani” în viziunea maestrului Tănase. Cert este că în text apar două nume: Vitalia Pavlicenco şi Igor Dodon. Nu o să-i apăr pe cei doi. Nu mă interesează. Sunt nişte politicieni, aşa că puţin îmi pasă. Totuşi, cunoscutul editorialist de la Timpul face o greşeală, un fel de greblă pe care, după cum ziceam, nu este primul care calcă. Să vă explic. Printre multe alte păcate, domnul Tănase le reproşează “bloggerilor agresivi” că… scriu mult. Asta nu o s-o înţeleg niciodată. Mai ales că acuzaţia vine de la un ziarist atât de mare, dar cu o viziune atât de îngustă în ceea ce priveşte domeniul www. Domnule Tănase, poţi să-i loveşti pe oameni cu verbul pentru că înjură pe bloguri, pentru că sunt calomnioşi, rău intenţionaţi, proşti, debili mintal, dar niciodată, niciodată să nu le pui pumnul în gură şi să le reproşezi textele prea lungi. 

 

În plus, ce vreţi să spuneţi, că presa este mai curată? Că în presă nu o să găsiţi logoree stupidă? Hm, cu duiumul. Nimeni, însă, nu-i cere mass-mediei să scrie mai puţin. Mai bine, poate, dar nu mai puţin. Nimeni nu o să urle la presă: “bă, aveţi o agresivitate insistentă şi deranjantă. Ia, valea, că vă sparg”. În consecinţă, marele gânditor de la Timpul se situează faţă de bloguri exact ca şi preşedintele CSJ, Ion Muruianu faţă de ziarişti. Mai ţineţi minte discursul acela infect în care jurnaliştii erau numiţi “câini turbaţi”? Culmea, un ziarist îşi numeşte fraţii mai mici, bloggerii, “indivizi rataţi”, “grafomani respinşi de presa normală”. Acuzaţia vine într-un moment în care ziarele sunt citite tot mai puţin, iar tirajul lor scade. Nu vedeţi nici un pic de ipocrizie? Păi, dacă plusezi traficul a 10-15 bloggeri cunoscuţi din Moldova o să obţii un număr de cititori mai mare decât are ziarul Timpul pe print. Şi când te gândeşti că la Timpul muncesc mult mai mulţi oameni… Aşadar, este o contradicţie de argumente, domnule Tănase. Spuneţi că mulţi bloggeri “produc cantităţi industriale de texte pretenţioase”, dar nu vedeţi că acestea atrag mai mulţi cititori. Oare de ce?

 

Textul dumneavoastră este inspirat din clasicul conflict între generaţii. Fiind de o anumită vârstă, reuşiţi să vă integraţi mai greu în noile tendinţe. Dumneavoastră nu înţelegeţi şi nu apreciaţi la justa valoare fenomenul blogosferei. Aşa cum nu aţi apreciat nici importanţa internetului pentru ziar. A durat mult, foarte mult, până când aţi schimbat pagina web a ziarului ca să poată fi considerată cât de cât utilizabilă, practică. Jurnal de Chişinău şi multe alte ziare v-au luat-o hăt înainte. Nu o spun cu răutate. Sunt jurnalist, dar am şi blog. Aşa că vorbesc în cunoştinţă de cauză din ambele posturi: limitaţi-vă la combaterea argumentelor din bloguri, nu a blogurilor în sine. Din păcate, noua tehnologie a comunicaţiilor pare să vă depăşească. Oare nu ştiţi că în afară, acolo unde ziarele chiar sunt o afacere, pe site-urile acestora găseşti secţiuni cu blogurile jurnaliştilor. Deci, pe când blogul domnului Constantin Tănase?

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleDomnule Tănase, o rugăminte...