Blogosfera moldovenească în cădere liberă. De ce?

Blogosfera moldovenească trece printr-un moment greu. Puţini cititori, puţine bloguri consistente, de conţinut nu mai zic. Ce se întâmplă cu bloggerii? Lipsă de inspiraţie, lipsa chefului de a mai scrie, blogul nu mai este la modă? Din toate câte oleacă. Sincer să fiu, nu mi-a plăcut niciodată termenul de Blogosferă. Prea aduce a colectivizare forţată din epoca de glorie a NKVD-ului. Cred în unicitatea persoanei, în originalitate, iar colhozul blogosferic mi se pare atât de comunist şi depăşit, încât îmi vine greu să mă identific cu el. Şi ar mai fi o problemă. Când faci parte din ceva, parcă eşti responsabil de trăsnăile unora… Personal nu vreau să fiu identificat cu cei din gaşca domnului Dodon, de pildă.

 

Ţineţi minte scandalul blogosferic iscat de Constantin Tănase? Până şi bătrânul editorialist a perceput blogosfera ca pe un tot întreg. Aşa că, atunci când a criticat blogul domnului Dodon l-a pus în acelaşi oală cu toate celelalte bloguri. Eu, Vitalie Cojocari, nu prea am chef să răspund pentru enormităţile care apar pe la alţii. Îmi asum doar ideile de pe www.cojocari.ro. Deci să lămurim un lucru: blogosfera este o comunitate ce are individualităţile sale şi nu trebuie tratată ca o singură voce.

 

Să revenim la sărăcia lucie de pe blogurile moldoveneşti. Sărăcie, în sens de lipsa conţinutului de calitate. De curând am înţeles că festivalul blogosferei moldoveneşti, blogovăţul, este sub un mare semn al întrebării. Sunt 80 la sută şanse să nu se mai ţină. Pe blogul Blogovăţului apare un anunţ cu vădite accente de disperare, în care se caută oameni pentru a ajuta la organizarea festivalului: “Eşti o persoană care poate discuta cu un potențial sponsor, cunoști cui și cum să te adresezi, arată-ne capacitățile”. În traducere liberă, băieţii au nevoie de un om care să bată pe la uşi şi să roage sponsorii să dea bani. Urâtă ipostază. Dar de ce oare nu se îngrămădesc bogaţii cu “saci plin de fonduri” la uşa Blogovăţului? Poate pentru că nu avem bloguri interesante, care să creeze dependenţă, pe care se postează mai des decât o dată pe lună?

 

Bloggerii moldoveni au apărut ca ciupercile după ploaie pentru că era o modă. Era cool să scrii pe blog. Toţi începeau aproape invariabil: “m-am decis să ţin acest blog pentru că am ce spune lumii”. După nici o jumătate de an renunţau. Şi-au risipit cheful, dar şi ideile. Trist. Mulţi nu scriu decât sporadic. Au demonstrat că nu au voinţă, nici fler de blogger. Poate lucrul acesta este de bine. Au început să se aleagă blogurile bune de neghină. Personal citesc câteva. Îmi place foarte mult Demotivarea lui şefu, este un blog deosebit, mă face să râd, iar ideea este extraordinară: poze prelucrate care transmit o idee – să râdem de proşti. Citesc cu interes http://lupulsur.ziarulstrazii.com/. Un blog scris de o femeie sau două, axat pe relaţia bărbat-femeie. Cât de delicioase şi interesante sunt ideile… Foarte frumos. Vă recomand. Trag foarte des cu ochiul pe blogul http://soacramica.eu/. Este atât de direct, intens, greu de ingurgitat, dar de multe ori adevărat. Mai vizitez şi Vakulovski – blogul unui scriitor basarabean. Are chestii deştepte, scânteietoare. De curând m-a surprins Ana Sarivan. Deşi abia a apărut în blogosferă a spart gura târgului cu un post despre faptul că Urechean nu poate ocupa fotoliul de preşedinte a Curţii de Conturi. Au fost nişte argumente pertinente şi foarte bine documentate. Întrebarea este: se opreşte aici sau va reuşi să menţină ştacheta ridicată la fel de sus. Voi ce citiţi?

 

Observaţi un lucru. Toţi cei care sunt citiţi au în spatele blogului o idee, un motor. Nimeni nu scrie pentru că “are ce spune lumii”. Ştie exact ce vrea zică. Eu, de pildă, am o idee simplă: vreau ca prin intermediul blogului să fiu conectat la ce se întâmplă în Moldova. Numai documentându-mă, citind, urmărind ce se face “acasă” mai ţin vie relaţia mea cu Moldovioara. Atunci când nu o să mai am această nevoie, de a şti ce se face prin Chişinău, probabil va muri şi blogul…

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleDe ce este mai bine fără Voronin?