Scandalul “Universitatea Slavonă” şi handicapul moldovenilor

Cine a văzut “răspunsul” directorului aşa zisei Universităţi Slavone din Moldova la întrebarea: “De ce nu ştiţi să vorbiţi româna?” şi nu a fost trecut un fior de nemulţumire, ură chiar? Eu nu am simţit nici una, nici alta. Dragi concetăţeni moldoveni, eu m-am simţit umilit. M-am simţit cârpă de şters pe jos, un sclav scuipat şi pus să ling pantofii stăpânilor. Am simţit încă o dată biciul secular muscal şuierând în aer şi lovindu-mă dureros peste obraz. Pentru că acel director nu l-a lovit pe Oleg Brega. Acel individ, după care plânge puşcăria, a dat în toţi vorbitorii de limbă română din Moldova, fie că îi spun moldovenească sau nu.

Suntem inconştienţi şi orbi dacă nu realizăm că este plină Moldova de Babenci scoşi din sărite de o întrebare banală. Ei se consideră stăpâni aici, se cred “un fel de rasă superioară”, iar moldovenii inferiori ar face bine să nu pună întrebări. Credeţi că nefericitul director al FSD (Fabricii Slavone de Diplome) l-a tratat în halul acela pe Oleg doar pentru că acesta îl filma? Greşit. Vă invit să urmăriţi cu atenţie tonul, cuvintele adresate poliţiştilor care au venit să aplaneze conflictul. Oamenii legii erau vorbitori de limbă română/moldovenească, deci sclavi, deci trebuiau să i se supună fără crâcnire. Faptul că au avut tupeul să nu-i dea buletinul lui Oleg Brega l-a scos şi mai tare din sărite. Nu s-a luat la bătaie cu poliţiştii, este adevărat, dar le-a indicat să meargă la nuş’ce sediu. Practic nu a recunoscut autoritatea reprezentanţilor statului. Deosebit de grav, domnilor.

Este al naibii de complicat să-i ceri unui rus din Moldova să-ţi vorbească limba. Orice încercare de acest fel este aspru sancţionată. Ruşii trebuie respectaţi, doar suntem o naţiune polietnică, deci au drepturi. Dar despre obligaţii nu vorbeşte nimeni? Nu. De ce? Pentru că dacă le ceri ruşilor să înveţe româna eşti “un porc fascist”. Culmea, majoritatea moldovenilor sunt de acord cu asta. Sunt dispuşi să “găvărească” stâlcit în rusă, să se facă de râs în faţa celor care o vorbesc nativ, deci bine, dar nu vor pune piciorul în prag. Am observat un paradox ciudat! Le-am vorbit atât de mult rusa încât şi în limba noastră, româna, păsărim cu topică rusească, cu expresii ruseşti. Vorbim o limbă română foarte urâtă, schilodită. Noi, dar mai ales ruşii, ne dăm seama de aceasta. Aşa că muscalii, conştienţi că ne jenăm de handicapul nostru verbal, ne consideră PROŞTI!

Un fel de psihologie inversă: ruşii ne forţează să nu vorbim o limbă română frumoasă, corectă, fără paraziţi pentru că altfel am fi “fascişti”, iar după ce reuşesc asta, ne consideră inferiori, proşti – doar noi nu ştim bine nici limba noastră, nici a lor. Culmea culmilor, mulţi moldoveni se simt atât de inferiori să vorbească româneşte/moldoveneşte încât preferă rusa. Cred că aşa par mai inteligenţi, nu ca “moldoboii”. Cel mai bine se observă lucrul acesta la nunţi. Vorbeşte un moldovean: “grăieşti stâlşit, cu greşăli, poticninduse”. Vorbeşte un rus, iar toţi moldovenii sunt în extaz: “şi ghini şî curat o grăit, aşa di frumos, ai văzut şi diştept îi Vladimir Ghenadievici?!” (va continua)

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleScandalul "Universitatea Slavonă" şi ruşinea de a nu vorbi corect româneşte