Scandalul “Universitatea Slavonă” şi ruşinea de a nu vorbi corect româneşte

Sper ca praful nostru gros, tipic moldovenesc să nu se aşeze peste incredibilul caz de la Universitatea Slavonă. Sper din tot sufletul ca numeroasele instituţii de presă din Chişinău nu prea au avut program sâmbătă, duminică şi astfel se explică interesul scăzut pentru subiect, subiect care urmează să fie tratat temeinic de astăzi. Sunt multe întrebări de pus, dar şi multe lucruri de investigat.  Jurnaliştii de meserie nu trebuie să scape din mâini un caz atât de ofertant, mai ales că a trecut deja hotarele Moldovei. Cel puţin, aici în România a făcut vâlvă.

De altel, existe atâtea lucruri pe care nu le-am citit nicăieri… Am făcut o rapidă şi scurtă investigaţie. Ce am găsit este mai mult decât curios. Aşadar, ştiţi voi cine este rectorul Universităţii Slavone? Este un domn pe numele său Oleg Babenco. Ştiţi cine este acest individ? Deputat din partea PCRM. Dar să aruncăm o privire prin declaraţia sa de avere. Oleg Babenco este putred de bogat. Are 11 milioane de lei. Mai exact, pe lângă salariul anual de deputat – 441.854 lei, deţine acţiuni în valoare de 8,2 milioane de lei la, ATENŢIE, ÎI „Universitatea Slavonă” şi 2,4 milioane la Liceul „Svetoci”. Averea dânsului este completată de o casă uriaşă în Chişinău – de 181 mp, estimată la 47.522 lei (praf în ochi estimarea asta); un apartament pe Ştefan cel Mare de 57,6 mp, estimat la 4.979 lei şi un alt apartament tot în Chişinău, de 101,6 mp estimat la 344.665 lei. Oare pe cine păcălesc cu estimări atât de ieftine? Cumpăr chiar eu apartamentul de 4.979 lei.

Îmi tot vâjâie prin cap câteva întrebări. Ce relaţii de rudenie există între directorul şi rectorul Universităţii Slavone? Este prea mare coincidenţa de nume. Apoi sunt foarte intrigat de legalitatea funcţionării instituţiei. Frate, este la mintea copilului, timp de opt ani rectorul a fost un apropiat al partidului care a făcut legea în Moldova. Mai mult decât atât, este deputat din partea PCRM. Când a fost vizitat ultima dată de către domnii de la Ministerul Educaţiei? Cum stă Universitatea Slavonă cu licenţa, cu programul de învăţământ? Pentru ce ţară pregăteşte specialişti din moment ce limba oficială a Republicii Moldova, româna/moldoveneasca este străină studenţilor, profesorilor, directorilor instituţiei? Pe lângă Procuratura sau Poliţie şi ministerul Educaţiei, al Justiţiei ar trebui să se implice în acest scandal. Încă ceva, am intrat pe site-ul instituţiei www.surm.md. N-am găsit un cuvinţel în română. În ce ţară se cred ăştia?

Patronul, rectorul, adică şeful absolut al Universităţii Slavone este şi el vorbitor de rusă. Un rus şovin, care consideră că slavii nu sunt venetici, ci nişte cetăţeni, patrioţi cu rădăcini adânci în Moldova. Păi, stimabile Babenco, dacă tot eşti înrădăcinat aici de ce nu vorbeşti limba oficială a acestei ţări, chiar dacă i se spune greşit moldovenească? De ce nu ai un site unde să pot citi şi în această limbă? De ce te crezi în continuare în Rusia? Apropo, pe facebook cineva propunea ca moldovenii să nu mai vorbească rusa. Sincer, mi se pare o prostie. De ce să mă limitez în ceva din cauza unor dobitoci? Este ca şi cum aş refuza să folosesc mână dreaptă doar pentru a nu o întinde celor cu care sunt certat. Eu ştiu limba rusă, eu vreau să citesc, să vorbesc, să ascult cântece în rusă. Oare de ce facebookiştii nu vin cu o iniţiativă ca toţi moldovenii să înveţe să vorbească frumos, coerent în română? Să vorbească atât de bine încât să-i facă curioşi şi invidioşi pe ruşi. Poate îi convingem astfel să ne folosească limba în conversaţii? Desigur, asta nu înseamnă că atunci când voi veni în Moldova voi începe să turui ruseşte cu primul scofâlcit, care se preface că nu ştie limba mea maternă. Şi să ştiţi, atunci când le vorbesc corect româneşte, fără accent moldovenesc se uită ciudat la mine şi se forţează să-mi vorbească pre limba mea. E un fel de victorie personală.

Da, avem dobitoci de tipul lui Babenco, dar nu toţi ruşii sunt la fel. Iată un exemplu, un comentariu la precedentul meu articol publicat pe curaj.net: “Лично я весьма приветствую правильную красивую румынскую речь. Очень часто бываю в Румынии и мне действительно приятно слушать говор в Сибиу, Бакэу, Клуже. Но в Республике Молдова, большинство молдован реально говорят с ошибками и применяют несуществующие в румынском языке слова. Можно конечно говорить о диалекте, но согласись, что намного лучше говорить правильно, а не использовать “маршруткэ”, “трубкэ”, “о бутылкэ” и так далее. Стыдно не знать свой родной язык в совершенстве.” Zice că îi place să audă româna corectă, frumoasă – ca la Sibiu, Cluj. Dar în Moldova oamenii vorbesc greşit, cu cuvinte inexistente în română: marşrutcă, trubcă, butâlcă. E ruşinos să nu-ţi cunoşti limba maternă.

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleDilemă: de ce minoritarii nu ne iubesc limba?