Atacurile raider nu există, domnu’ Vlad!

Mă deranjează un lucru: faptul că domnul nostru Vlad Filat este atât de pornit împotriva acestui aşa-zis fenomen. Eu zic că un premier ar trebui să aibă alte priorităţi, unele care ţin de viaţa cetăţenilor şi apoi să se intereseze de soarta companiilor private. De fiecare dată când îl văd pe domnul Vlad atât de cocoş, ameninţându-i pe aşa-numiţii “atacatori raider”, mă umplu de nervi: de ce nu este la fel de rău cu adevăratele probleme ale ţării?! Dar să vedem mai întâi ce înseamnă “atac raider”? În primul rând, este o invenţie sută la sută a actualilor guvernanţi. Căci, nu-i aşa, până acum nu aţi auzit de tâmpenia asta. În al doilea rând, este o exprimare pleonastică, pentru că “raider” înseamnă deja, din engleză, incursiune, atac. Când zici “atac raider” este ca şi cum ai zice banca se află sub un atac atac. Ce prostie! Dar cum vă închipuiţi că are loc un “atac raider”? Numele pompos induce publicului ideea că nişte mascaţi coboară din dubiţe, dau buzna în bancă şi fug cu saci de bani. Ca’n filme!

În realitate lucrurile sunt mult mai plicticoase. După cum ştiţi, băncile sunt deţinute de acţionari. De multe ori aceştia se războiesc pentru a fur’lua acţiuni unii de la alţii. Un exemplu, să zicem că un magazin are câţiva acţionari care deţin un total de 100 de acţiuni. Într-o zi, însă, AGA(Adunarea Generala a Acţionarilor) decide să dilueze acţiunile, adică să bage pe piaţă şi alte 50 de acţiuni în afară de cele 100. Numai că Gică Contra nu va primi nicio acţiune în plus. Până la diluare avea 25 la sută dintre acţiuni, după ce numarul total de acţiuni a ajuns la 150 nu are decât, să spunem, 10 la sută. Acest lucru este posibil, mai ales când ai la dispoziţie o justiţie absolut coruptă. Chiar dacă Gică Contra va merge în instanţă riscă să piardă şi cele 10 la sută, pentru că judecătorului i s-au uns creierii cu ceva bancnote verzi. Aşadar, nici urmă de atac, nici urmă de raider. O invenţie de prostit lumea, care oricum nu înţelege nimic. Boborul vede doar faptul că Filat s-a supărat pe “atacatorii raideri”, că a promis să-i facă una cu pământul, că este un tătuc ce îi protejează pe cei slabi. Greşit. Filat alege o parte şi se implică în nişte disensiuni economice. De ce-l tunde pe domnul Vlad o luptă dintre acţionari? Cum decide domnul Vlad dacă este vorba de un atac ori un simplu proces în care sunt implicaţi nişte acţionari? Singura lui treaba în aceste chestiuni total private este să elimine corupţia din justiţie. Atât!

Domnul Vlad trebuie să se îngrijească de alte atacuri, mult mai grave şi mai importante pentru cetăţeni. Un atac au suferit recent toţi moldovenii căre vor trebui să plăteasca mai mult pentru poliţa medicală deşi nu vor beneficia de nimic în plus. Dimpotrivă, când ai o problemă de sănătate totul este contra plată! Pentru ce mai cumpără poliţe, săracii moldoveni? Un alt atac au suferit moldovenii care zboară cu avionul: inexistentele zboruri low-cost au fost sistate oficial. Mare bătaie de joc, mare metodă de tâmpit populaţia. Domnul Vlad a promis în campanie electorală curse low-cost, dar în loc să se gândească la expaţi, se îngrijeşte de acţionarii diferitor bănci. Un atac la morală şi la bunul simţ a avut loc în parlament(cu literă mică!), unde puţin a lipsit ca deputaţii să-şi dea la gioale. Nesimţiţii! Oare deputaţii au fost aleşi ca să practice arte marţiale? Şi cel mai dezastruos atac este cel împotriva propriilor noştri copii, pe care îi ţinem în mare mizerie, în Lagăre de Exterminare, adică centrele pentru copii care ar putea avea tuberculoză. Mă adresez colegilor jurnalişti, nu-l mai băgaţi în seamă pe domnul Vlad, când se răsteşte din jilţul său comod şi îi ameninţă pe “raiderişti”. Aceşti atacatori şi aceste atacuri nu există, sunt nişte probleme private, care într-o societate civilizată nu reprezintă o prioritate guvernamentală!

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleBloggerii de cur'te