Interviu cu Ciprian Ciucu. De ce vrea să se taie ajutoarele sociale, ce face când nu are căldură, de ce a exagerat când a promis 20 mii locuri noi de parcare?

Am făcut un interviu cu primarul sectorului 6.

Înainte de interviu, cât se pregătea studioul, Ciprian Ciucu scria ceva pe telefon. Mi-a explicat că atunci când are timp, este pe Facebook și răspunde la comentarii.

M-am uitat să văd despre ce este vorba. Scria răspunsuri în grupul de Facebook pentru sectorul 6.

Susține că este metoda sa de a fi în legătură cu locuitorii din sector. Așa că, dacă sunteți din acest sector al Bucureștiului, îi puteți trimite acolo toate reclamațiile. Promite să răspundă chiar el sau instituția responsabilă.

M-am uitat repede pe ce scriu oamenii și am văzut că mulți sunt nemulțumiți de curățenie, de fapt, de lipsa de curățenie în sector. În timpul interviului l-am întrebat despre asta. Ciprian Ciucu susține că este mai curat decât în mandatul anterior, când primar era Mutu. Cu toate acestea este nemulțumit și vrea să rezolve problema.

Cum?

Spune: “Lucrăm cu Urban cu care avem un contract din 1999. O să delegăm serviciile de ridicare a gunoiului de la populație, împreună cu montarea unor puncte de colectare selectivă, vreau să facem o companie a sectorului 6 care să se ocupe de curățenie stradală, deszăpezire. Ar fi mult mai ieftin cu 20 de milioane pe an.”

În afară de activitatea sa politică și relația cu USR pe care o consideră complicată, despre asta am scris aici, am vrut să aflu mai multe despre cum gospodărește sectorul.

De pildă, în sector nu există un spital. Promite să înceapă construcția unuia, dar pe la finalul mandatului.

În legătură cu lipsa căldurii susține că responsabilitatea este la Nicușor Dan sau la USR, care controlează Consiliul de Administrație de la Termoenergetica. Susține că se implică atât cât poate. De pildă, în calitatea de șef la PNL București a participat la întâlnirea primarului general cu premierul interimar și i-a cerut(aproape vehement) lui Nicușor Dan să cumpere ELCEN. Ar fi, după Ciprian Ciucu, o soluție foarte bună.

Apropo de lipsa căldurii, Ciprian Ciucu spune că nu are boiler acasă. Stă la bloc și suferă ca toată lumea când nu există apă caldă. Primarul de la 6 susține că merge la socri sau părinți când se plictisește de încălzit apa.

Referitor la parcări, aici este o întreagă poveste. Recunoaște că a ”exagerat” în campanie când a promis 20 de mii de locuri de parcare. O să facă abia jumătate.

De ce?

Ciprian Ciucu spune: “Am promis în campania electorală 20 de mii, dar m-am hazardat. Nu știu dacă voi face 20 de mii, dar vreo 10 mii sper să reușim să facem. M-am aruncat. Administrația publică locală se mișcă extrem de greu. Preferați să ascund adevărul? Am exagerat. Între timp ridicăm mașinile abandonate și încercăm să scoatem dubele din sector. Vreau să trec o hotărâre de Consiliu Local prin care să nu aibă voie să parcheze. Ocupă foarte multe locuri, de la firme. Ocupă trotuare, spațiu public.”

Ciprian Ciucu, președintele PNL București spune și că ar trebui să se taie din ajutoarele sociale din București.

Potrivit lui Ciucu: “Gabriela Firea a crescut costurile sociale, vouchere, tichete pe care le-a dat către populația din București. A luat DGAS de la un buget de 60 de milioane de lei și l-a dus la 340 de milioane de lei. Banii aceștia ar fi fost buni pentru a băga în investiții ca să rezolve problema termoficării. Noi zicem hai să mai tăiem din ele, nu ne mai permitem aceste costuri. Mulți și-au făcut mutație în București pentru a primi aceste ajutoare. Ne uităm la cifre. Ei se înregistrează la DGASPC, la primăria de sector. Văd această statistică. În procente a crescut cu 20 la sută, cel puțin. De obicei oamenii se mută atunci când își permit să cumpere o casă și nu sunt cazuri sociale acelea. Prestații sociale, astfel de ajutoare care se dau este o sumă fabuloasă. Reprezintă jumătate din bugetul unui sector. Sunt aceeași oameni ca și în țară. Sunt și la Iași, Constanța, la Timișoara. Acești oameni beneficiază deja de ajutor la Ministerul Muncii. Mi se pare în regulă să fie ajutați acești oameni. Dar în București, care este un oraș bogat. Nu are nevoie să atragă populație, care are mari probleme pe locuire și infrastructură.”

Ciprian Ciucu susține că ar trebui tăiate din anumite instituții subordonate primăriei generale: “Gabriela Firea a preluat primăria la 55 de subordonate și a dus-o la 95 de subordonate. Avem Creart, Artcub, Dinu Lipatii. Sunt multe. Ele trebuie unificate într-o singură structură cu un buget pe măsură. Este multă risipă. Avem centrul pentru seniori care plimba oamenii la mare în Grecia. Avem Centru pentru Seniori și la sectoare, se dublează activitatea. Avem Centrul pentru Tineret, avem Centru pentru Elevi. Sunt multe instituții create pentru camarile de partid și este nevoie de o restructurare și a aparatului primăriei, nu doar a acestor instituții.”

Lasă un răspuns