Noutăți din țara contrabandiștilor

Republica Moldova sărbătorește astăzi ziua națională a Contrabandistului. Cu această ocazie, premierul Filat a depus un buchet de flori la monumentul Contrabandistului necunoscut. În Parlament s-a ținut și un minut de reculegere în memoria baxurilor de țigări care nu au mai ajuns la destinație.

Veste bună pentru sistemul de învățământ din Moldova. În Chișinău, Ungheni, Cahul au început cursurile toate cele 257 de școli de aviație civilă. Ministerul Educației a investit masiv și în acest an în dotarea tehnică a unităților de învățământ. Au fost cumpărate 10 avioane de mici dimensiuni cu un singur loc și cu o cală mare pentru bagaje. Potrivit studenților, cel mai greu este să înveți să poziționezi avionașul pe linie dreaptă, ca să zboare singur timp de 5 minute, până când pilotul reușește să arunce baxurile de țigări din aeronavă. Iar ca misiunea să fie și mai dificilă, de regulă, totul se desfășoară în nopțile fără lună.

Un moldovean, pasager pe ruta de autobuz Bălți-București a creat un haos de nedescris noaptea trecută. El a fost reținut la vama Albița, partea românească a graniței dintre România și Moldova, în momentul în care vameșii nu au găsit asupra lui niciun pachet de țigări. Toți grănicerii au intrat în panică generală. “Am discutat cu șeful de tură și am decis să-l reținem ca să-l predăm autorităților competente. L-am căutat peste tot, până și în partea dorsală. Spre deosebire de toți ceilalți pasageri, care aveau fie un bax, fie zece de țigări, acesta nu avea nimic. Este pentru prima dată când ne confruntăm cu această problemă. Am crezut că trebuie să fi înghițit droguri sau este vreun terorist din Transnistria”, spune Liviu Jăpcaru, grănicer la vama Albița. Misterul a fost dezlegat în momentul în care forțele de ordine strânse în număr mare la vamă au realizat că moldoveanul este de fapt un italian care s-a căsătorit cu o moldoveancă și și-a luat cetățenie moldovenească.

Tot la vama Albița a fost reținut un contrabandist moldovean cu numele din pașaport Vlăduț Plahotnică, care avea multe păpuși, evident, burdușite de țigări. Potrivit declarației sale, ar fi lucrat ca păpușar în Parlamentul Moldovei. Pe de altă parte, Mișu Ghințu, celebru umorist și cloun a declarat pentru site-ul de știri Untmedia că nu va face niciodată contrabandă cu țigări. Acest lucru este sub demnitatea sa. El face contrabandă doar cu produse petroliere. Marinel Lupescu, celebrul baschetbalist moldovean a ținut să precizeze că nu s-a îngrășat. Pur și simplu, hainele sale, cumpărate de la cunoscutul magazin “O mie și unu de mărunțișuri pentru contrabandă”, au prea multe buzunare secrete, care îl umflă.

Știți de ce țigările confiscate la vama cu Moldova nu sunt arse? Potrivit unui studiu al savanților britanici, dacă s-ar aprinde dintr-o dată toate țigările luate de la contrabandiștii moldoveni, poluarea mondială ar atinge cote catastrofale: clima globală s-ar încălzi cu 2,32 grade și s-ar topi ghețarii de la poli.

Un nou combinat de tutungerie a fost deschis astăzi la Chișinău. Desigur, ilegal. Este al șaselea din ultima lună. Deviza noii unități este “Europeni, nu puteți voi fuma, cât putem noi produce și exporta prin contrabandă!”

Asociația Contrabandiștilor Moldoveni au depus o cerere de înființare a unui partid. Cererea a fost respinsă, în condițiile în care există deja mai multe partide care au principalul obiect de activitate: contrabanda.

Potrivit studiului Sociologic Contrabaromentrul, efectuat în premieră în rândul copiilor, cuvintele deputat, premier, raiderist, polițist, vameș, grănicer sunt sinonime cu cuvântul contrabandist. De altfel, micuții știu foarte bine ce o să se facă atunci când vor crește: premieri, politicieni sau… contrabandiști, ceea ce este cam același lucru.

Academia de Științe a Moldovei discută transformarea denumirii țării Republicii Moldova: din Moldova în Contrabandova.

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleExorcizarea lu' Şăfu'