Chişinăul – un oraş sovietic

DSC01197

Mă simt străin la Chișinău. Mă simt străin în orașul care mi-a fost atât de aproape, atât de drag odată. Aş spune mai multe, nu-mi place să stau în Chişinău decât o zi, două. Nu de alta, dar mă simt foarte puţin confortabil. Aş avea o groază de motive să spun asta. Ca pieton nu ai niciun respect de la şoferii care te forţează să sprintezi pe trecerea de pietoni de parcă ai fi Messi în faţa porţii. Ca şofer nu ai niciun respect din partea altor “colegi de trafic”, care nu te lasă să treci nici în ruptul capului. Eu am cedat la un moment dat, dar nu nervos. Am zis, cel mai deştept cedează, aşa că i-am lăsat pe zmeii de pe şosea să-mi ia faţa, să se bage peste mine fără să-i claxonez. Pur şi simplu mă feream de ei. Încercam să nu-mi lovesc maşina. Ce folos din faptul că am dreptate dacă stau cu maşina buşită?

Chişinăul m-a întâmpinat cum nu se poate mai prost. Primăvara încă nu-şi explodase verdele prin tot oraşul ca să acopere blocurile gri. În plus, trotuarele sparte, străzile cu asfalt văluros, fără marcaje şi pline de gropi dau un aspect trist oraşului. Dacă mai pui la socoteală că oamenii din Chişinău au feţe triste te apucă o disperare cruntă. Apropo, toate acestea contrastrează puternic cu maşinile luxoase, magazinele foarte scumpe, unii oamenii îmbrăcaţi extrem de elegant şi, bineînţeles, fustele scurte. Acest amalgam de sărăcie, lux şi senzualitate poate părea extrem de interesant în ochii unor străini. Pe mine, însă, mă întristează. Chişinăul nu pare un oraş european. Chişinăul este încă un oraş sovietic, cu ceva reclame multicolore şi multe maşini scumpe.

În Bucureşti mă simt confortabil. În Bruxelles, în Varşovia, în Amsterdam m-am simţit confortabil, chiar dacă nu eram acasă. Nu același lucru îl pot spune despre Chişinău, deși acest oraș era odată “acasă” pentru mine. Transportul în comun din Chişinău este un dezastru. Infrastructura rutieră este o catastrofă. Blocurile sunt gri, gri, gri. Nu ştiu de ce moldovenii reduc noţiunea de “acasă” până la pragul propriei lor case. Greşit! Casa voastră, stimaţi locuitori ai Chişinăului, este oraşul întreg. Degeaba aveţi “evrarimont”, dacă atunci când ieşiţi din curte intraţi în noroi până la gât. Degeaba aveţi covoare prin toată casa, dacă atunci când mergeţi pe trotuarele din centrul oraşului vă stâlciţi pantofii şi vă rupeţi gleznele. Dacă vreţi în Uniunea Europeană, trebuie să aveţi o capitală cu adevărat europeană, dragi moldoveni!

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleMoldofițoșii