Cu un picior în Europa: Fâs Control sau Cum am clubăngit prin Chișinău? Episodul 2

În articolul anterior vă descriam aventura de noapte prin Chișinăul ascuns. Atât de ascuns, încât cei fără bani, cei care abia își duc zilele de la un salariu la altul nu au cum să pătrundă. Cluburile de fițe din Chișinău, după cum spuneam, sunt apanajul spumei capitalei celei mai sărace țări din Europa. Nu intri acolo decât dacă ești îmbrăcat foarte scump ori dacă arăți ca o prostituată în călduri. În Chișinău există oameni cu bani – bani foarte mulți. Aceștia trebuie să se distreze undeva – doar nu s-or duce în fiecare zi la Milano sau Paris… Unde să o facă în altă parte decât în niște cluburi cu pretenții exagerate și unde o vodcă este cât o pensie medie din Moldova? Acești oameni cu bani nu cred că ar fi foarte fericiți să stea cot la cot lângă niște coate goale. Așa că s-a introdus și Fâs Controlul care îi triază pe cei care nu ar avea bani de cheltuit.

Să revenim la periplul meu. Eram cumva decis să văd cum arată un club de fițe din Moldovioara mea iubită. Posibilitatea s-a ivit când ne-am dat seama că ne putem întoarce la clubul în care nu am intrat prima dată. Cel ce fusese refuzat de Fâs Control plecase de ceva vreme. Am revenit în Krâșa și… am intrat. Așa numitul Fâs Control ne-a tolerat prezența în clubul fițos, dând dovadă de multă “generozitate”. Dar să vedeți cum am intrat. Ca pe cel mai bine securizat aeroport am fost pipăit cu multă dibăcie de un dulap pe două picioare. Apoi un alt dulap m-a căutat cu detectorul de metale. Într-un fel este ok: acesta e prețul pe care îl plătești pentru siguranța din club. Pe de altă parte, asta înseamnă că într-un club de fițe este mai sigur decât pe stradă? Doar la intrarea în Chișinău nu am văzut pe nimeni cu detectorul. Pe dracu ești în siguranță în cluburi – din ce am înțeles mai apoi, dacă se lasă cu bătaie paza nu intervine.

Krâșa mi s-a părut un local pe cât de scabros, pe atât de trist. Dar nu obscenitatea mă întristează. Tristețea vine de la oameni. Tinerii din Krâșa erau ciudați și nu păreau să se distreze. Niciunul. Tristețea lor plutea în aer, prin aburii de alcool și fum de țigări scumpe. Nu știu cine erau, cu ce se ocupau în timpul zilei, dar mi s-a făcut milă de acești băieți și fete. Krâșa arată exact ca discoteca din satul meu. O discotecă organizată în club, unde flăcăii satului vin cu mașinile cumpărate după un an de muncă la Moscova, unde fetele vin în fuste scurte ca să fie observate de băieții cu mașini. În fine, nu era spuma Chișinăului, era mocirla ei. Ce păcat că băieții și fetele de bani gata din Chișinău sunt atât de fazi. Banii de la mama și tata nu aduc nici fericire, nici minte, nici carieră… poate doar un job în firma lu’ tata. Asta este Krâșa, o discotecă ca la țară, adică amenajată cu prost gust, și plină de kitsch.

Nu am mers și în altă parte, prin alte cluburi. Mi-am făcut plinul cu clubăngeală moldovenească în seara cu pricina. A doua zi am rugat niște tineri și tinere să-mi povestească și despre alte cluburi din Chișinău. Iată ce am aflat. Există Drive. I se mai spune și “Discoteka vozle zapravki”, adică discoteca de lângă benzinărie. Înțeleg că este plină de pițipoance, dar și moși libidinoși – italieni sau arabi, care vin să cumpere, pardon, să agațe tinere ușoare. Ar mai fi SkyBar, unde fetele se plâng că nu pot să treacă de Fâs Control dacă nu arată ca niște prostituate. Monaco Club și Tesla Sound mi-au fost descrise ca fiind pline de glamour țărănesc. Nu mai țin minte și alte denumiri, înțeleg însă că și cluburile din Chișinău au intrat în rând cu lumea: aici se vând droguri, aici se face sex în toalete. Apropo de toalete, nu știu ce club din Chișinău avea la pisoarele băieților LCD-uri pe care rulau filme porno. Ciudată treabă. Din ce mi s-a explicat, există și ceva localuri pentru tinerii mai cu multă… carte. Tipografia, 513, Carlsberg și alte câteva, care sunt mai mult PUB-uri decât cluburi, încearcă să atragă bruma de tineri intelectuali din Chișinău. Aș fi curios să văd cum arată un Fâs Control aici: “Ultima carte citită? Punguța cu doi bani?! Afarăăăăăăăă!”

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleMoldova trădată de Vest?