Cu un picior în Europa: În cea mai săracă ţară abia adie a Uniune Europeană

Ora 13.00. Ajung în siguranţă la vama Albiţa-Leuşeni. Un fior plăcut de dor mă trece. Aştept cu nerăbdare să mă văd în Moldovioara mea dragă. Vameşii români sunt extrem de binevoitori. Poate pentru că sunt… singurul din coloană: în faţa mea nicio maşină. Le dau ambele paşapoarte. Vameşul, un bărbat între două vârste, se uită ciudat la mine şi mă întreabă cu accent moldovenesc de peste Prut: “di şi mi li dai pi ambele?” Îi zic: “pentru că am dublă cetăţenie”. După mirarea de pe faţă realizez că moldovenii cu dublă cetăţenie, de regulă, nu fac asta. Urmează întrebările obişnuite: ce transport, am ceva interzis? Răspund corect şi sunt liber să trec la “moldoveni”.Aici sunt obligat să fac o paranteză, vama moldovenească mi s-a părut tot timpul mai îngrijită, mai curată, mai frumoasă decât cea românească. Nu ştiu de ce nu se gândeşte statul român să investească mai mult în partea sa de vamă… Nu este doar o intrare în România, ci o uşă în Uniunea Europeană.

Să revenim la călătorie. Opresc în vama moldovenească. Un vameş mă priveşte ciudat. Se apropie. Mă întreabă dacă merg la Chişinău şi dacă îl pot lua şi pe el. După aproape 400 de km de condus în singurătate îmi prinde bine un pic de companie şi accept. Nu este o obligaţie, se grăbeşte să adauge. Apoi îmi zice că mă ajută să trec repede vama. Mă uit în faţă, maşina deja trecuse. Aşa că ajutorul a constat în indicaţiile: mergi la geamul acesta, plăteşte acolo. Cu “ghidul” meu a fost, cu adevărat, uşor, dar la fel de neplăcut. Ştiţi ce le lipseşte vameşilor sau angajaţilor Poliţiei de Frontieră din Moldova? Zâmbetul de pe buze. Omul revine în ţară după 7 luni, este bucuros, fericit chiar, din păcate, însă, i se răspunde de multe ori în doi peri. Nu am ce să le reproşez oamenilor din vamă, Doamne Fereşte! Pur şi simplu un zâmbet, un salut plăcut te face să te simţi… acasă. Am plătit şi blestemăţia de vinietă. Stau 10 zile, dar plătesc pentru 15. Perfect. Dau din mână a pagubă. Am plecat.

În maşină fac cunoştinţă cu vameşul luat la ocazie. S-a prezentat simplu, cu numele mic (nu îl spun ca să nu-i fac probleme omului). Pare un domn simpatic, destul de optimist, care are viziuni pro-europene, anti-comuniste. Este însă suficient de bine ancorat în realitate ca să fie conştient că ăştia de la putere fură prea mult. Despre “curăţenia din vamă”, când ofiţerii anti corupţie au săltat vreo caţiva vameşi are o singură explicaţie: “demonstraţie de forţă pentru Europa”. Îmi spune că un coleg de-al său a fost ridicat de CNA pentru… 5 lei. Şpagă de 5 lei! În fine. Omul pare scârbit de tot ce se întâmplă în Moldova, dar nu poate pleca: are o vârstă destul de înaintată ca să o ia de la zero.

Între timp, maşinile de la poliţia rutieră moldovenească patrulează în stânga şi în dreapta, înainte şi înapoi. Skodele lor noi, îmbrăcate în culori de un verde şters nu pot fi observate uşor. Şoseaua Leuşeni – Chişinău este bună, te invită la viteză şi mulţi le cad pradă. Mulţi calcă prea tare acceleraţia, probabil grăbindu-se să ajungă acasă. De vameşul luat la ocazie mă despart la intrarea în Chişinău. Îmi urează drum bun. Drumurile din Chişinău sunt extrem de proaste. Mă gândesc cu groază la drumul dintre Chişinău şi Orhei… Din fericire, l-au reparat. Şi nu doar până la Orhei. Până la mine acasă, până în Cuizăuca drumul este PERFECT. În sfârşit simt şi eu adierea Uniunii Europene în Republica of, of, of Moldovioara. De fapt, singura adiere. Intru în Cuizăuca. Din UE, direct în drumuri stricate, direct în Moldova. Satul mi se pare trist. Mult prea trist. Feţe curioase mă urmăresc de pe lângă porţi. Pe jumătate dintre ei nu-i recunosc. Oameni bătrâni, posaci. Tineri săraci, cu priviri îngrijorate. Drumul din foarte prost devine impracticabil. Merg cu maşina ca pe coclauri. Într-un final ajung acasă. O pup pe mama, pe tata, pe fraţi, pe nepoţi. Toţi sunt bine. Eu sunt fericit, ei sunt fericiţi. Asta este tot ce contează. Am ajuns acasă.

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleCu un picior în Europa: Șoferii din Chișinău nu sunt din Uniunea Europeană!