Rușii, ucrainenii și spălatul creierilor moldovenești

DSC00138

Într-o pornire sado-maso am urmărit un jurnal al postului rusesc de televiziune, Pervâi Kanal. Tot jurnalul a fost despre războiul din Ucraina. Am rămas şocat. Atâta manipulare într-o singură oră nu vezi în altă parte. Doar un om bine informat şi cu sinapsele tari ar putea suporta un astfel de flux de informaţii denaturate, întortocheate, scoase din context. Ai impresia ca un şuvoi uriaş ţi se toarnă în cap, direct pe creier. Doar spiritul critic poate fi o umbrelă care să te protejeze de spălatul pe creier. Pervâi Kanal. Un adevărat Kanal de scurgere a dejecţiilor. Mă gândesc că poate este bine să fie interzis în Moldova.

Un general român de armată, un om cu o memorie de elefant, un fost membru al Statului Major din România de pe vremea lui Ceauşescu mi-a spus de curând nişte vorbe deştepte: “primul într-un război moare… adevărul!” Câtă dreptate are. Citesc cu multă atenţie informaţiile care parvin de pe mai multe surse de pe frontul de est şi mă crucesc. Am impresia că s-a trecut de mult de la stadiul de manipulare. Acum ni se spun pur și simplu minciuni. Nişte minciuni gogonate şi umflate de plesnesc. Şi nu contează unde citeşti, ruşi, ucraineni, mint toţi. Ucrainenii fac tot felul de afirmații belicoase și neacoperite de informații, rușii lansează niște știri ca niște torpile.

Un exemplu. Rușii vorbesc despre distrugerile din Donbas. În știrile lor de fiecare dată ucrainenii au atacat, ucrainenii au distrus, forțele armate au făcut. Rebelii sunt niște îngerași care nu trag cu armele. Acestea sunt doar de recuzită. Cu toate acestea reușesc cumva să lupte și să îi alunge eroic pe soldații ucraineni. Cum fac asta fără să împuște, fără să atace, fără să distrugă? Nu știu, e un mister pe care jurnaliștii ruși nu-l dezvăluie. Pe de altă parte ucrainenii. A apărut o știre care alarmase pe toți. Un consul al Lituaniei fusese omorât în Lugansk. Mare agitație pe subiect… doar până când s-a aflat că era un consul onorific, cetățean ucrainean și, culmea, avea relații de amiciție cu rebelii. A fost un fel de reglare de conturi locală. În fine. În războiul informatic încleștarea este puternică.

Dar știți ce e și mai ciudat? Deși rușii, ucrainenii manipulează, dar nu informează, moldovenii aleg să țină cu o parte. Și o fac cu îndârjire, iar de foarte multe ori această parte este Rusia. Am vorbit cu mulți moldoveni care consideră că haholii trebuie să se liniștească. Rusia nu a atacat Ucraina. Rusia are dreptate pentru că Obama abia așteaptă să pună mâna pe Ucraina. Iar după ucranieni, americanii ne vor dori pe noi, moldovenii. Ce bine ar fi, zic eu. În fine, oare ce detergent folosesc propagandiștii ruși? Spala bine creierii. Mai ales moldovenești.

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleIubesc Moldova, dar nu şi statul Republica Moldova!