Cum se va termina războiul din Ucraina?

obama-putin
Citesc toate știrile despre războiul din Ucraina și mă iau fiorii. Tot ce se întâmplă acum în Ucraina întrece până și cele mai pesimiste situații prezise de așa-zișii experți. Este terifiant să vezi cum mor foarte mulți oameni nevinovați – fără să punem la socoteală luptătorii, iar omenirea se zbate într-o ceartă sterilă despre geopolitică, strategie militară, macroeconomie și tot felul de noțiuni care nu îi apără pe civili de obuze, care nu ne vor încălzi la iarnă, când rușii ne vor tăia gazul. Fiți sigur că asta se va întâmpla! Dar cum se poate termina toată daravera asta? Când se va stinge, dracului, conflictul acesta provocat de oameni în care suferă oamenii? În principiu, sunt două variante. Cea ideală și cea pesimistă. Dar și aici sunt variante la variante.

Varianta ideală a rușilor. Rușii sunt lăsați în pace. Toată lumea este de acord că nu te pui cu ei și li se dă dreptul, un drept tacit, să facă în Ucraina ce și cum vor ei. Singura condiție, să lase restul lumii să trăiască în liniște. Evident că rușii nu o să îi lase pe vestici în pace, mai ales că nici vesticii nu o să facă asta, dar, pentru o vreme, lumea va răsufla ușurată.

Varianta ideală a occidentalilor. Rușii pricep că au fost tăntălăi. Își dau seama că nu se pot rupe de restul lumii, că sancțiunile economice o să-i doboare, așa că își iau coada între vine și armele subsuoară și se cară din Ucraina. Evident, nu înainte de a face o plecăciune și a spune umili, izvinite, adică iertare.

Varianta pesimistă; foarte, foarte, foarte pesimistă. Se adeveresc comparațiile țăcăniților care îl compară pe Putin cu Hitler. Acesta chiar vrea să cucerească lumea și se pune pe treabă. Anschluss-ul Ucrainei odată terminat continuă cu Moldova, țările Baltice, Polonia și tot așa mai departe. De ce este foarte, foarte, foarte pesimist scenariul acesta? Pentru că s-ar folosi arma nucleară, iar într-un astfel de război, după cum se știe, nu există învingători, doar nenorocire și apocalipsă.

Varianta pesimistă realistă. Putin nu o să cedeze niciodată Ucraina. Niciodată! Niciodată! Niciodată. Așa că până la urmă o să ne obișnuim cu războiul. Până la urmă Donbasul o să fie o zonă controlată de ruși. Occidentul se va supăra rău pe Rusia, dar va avea mâinile legate. Nu știu dacă vor trimite armament ucrainenilor… Dar chiar dacă o vor face, Rusia se va apăra din toate puterile și nu cred că există vreo țară, nici chiar SUA, care să vrea un conflict armat deschis cu Rusia. Așa că, Ucraina este pierdută. Rămâne a rușilor, cel puțin partea de est. Ne așteaptă mulți, mulți ani în care conflictul va mocni încet, încet. Între timp economia Europeană va avea de suferit din cauza pierderii pieței rusești, dar și economia rusească va avea enorm de pierdut pentru că nu vor putea merge în vest. Va fi un dezastru economic, un dezastru al populației civile din Ucraina, un dezastru politic și democratic. Asta ne aşteaptă. Eu cred că trebuie să ne pregătim de un război prelungit în Donbas.

Comentarii Facebook

comments

Next Article(Ne)politețea moldovenilor