10 dezamăgiri strânse în 4 ani…

Voronin-si-Filat1

Democrația din Republica Moldova este în impas. Toate realizările din ultimii patru ani, toate speranțele europene, toate investițiile Bruxellesului o să se ducă pe apa sâmbetei pe 30 noiembrie. Adică în ziua în care moldovenii își vor alege deputații. Pericolul nu vine doar din partea comuniștilor. Respirația rece a Rusiei suflă dinspre Renato și Dodon. Aceşti politruci extrem de activi și suspect de bogaţi sunt atât de dornici să intre în Parlament încât, probabil, și-ar vinde și sufletul. Râvna lor este confirmată de sondaje, ambii vor trece pragul electoral și împreună cu comuniștii vor dărâma tot. Vor întoarce Moldova spre est. Of, a câta oară? Aritmetica studiilor sociologice este tristă. Cele trei entități politice ar obține peste 45 la sută. În schimb, cei care conduc acum Moldova ar lua 32 la sută. Asta fără partidul lui Ghimpu. Cu PL scorul ar ajunge la 41 la sută. Hai, să fim indulgenți – 42 la sută.

Se întoarce Constantin Tănase în mormânt, Dumnezeu să-l ierte! De data asta pe Leancă, Filat și Lupu nu-i mai salvează nicio revoluție. Cine să iasă în stradă pentru niște corupți? Cine să-și mai pună la bătaie pielea pentru niște indivizi certați cu legea, dar mai ales cu bunul simț? Știți ce este și mai rău de atât? Cunoaștem deja ce poate Voronin, l-am văzut în acțiune. Ei bine, înmulțiți totul cu 2 și ridicați la puterea a 4. Așa vă veți face o părere despre ce sunt în stare să facă Dodon și Renato.


De vină pentru distrugerea visului european sunt în primul rând cei de la putere. I-au dezamăgit foarte mult pe oameni. Mie, de pildă, conștiința nu-mi permite să votez PLDM, PD sau PL. Iată 10 motive:

1. Nu au demonstrat că vor să lupte cu corupția de la vârfurile structurilor de stat. CNA este o glumă de 1 aprilie, iar faza cu deputatul Guma condamnat în România și liber ca pasărea cerului în Moldova demonstrează cu prisosință că nu se vrea stârpirea corupției la nivel înalt.

2. Nu au făcut nimic pentru a-i pedepsi cu adevărat pe cei care au torturat tineri prin comisariate în timpul revoltelor. De curând un polițist implicat în evenimentele de acum 4 ani a fost condamnat cu suspendare pentru tortură.

3. S-au certat între ei pe funcții, pe orgolii uriașe de oameni mici și nu s-au ocupat de guvernare.

4. Nu i-au pedepsit pe corupții care au fost la putere până la ei, iar Voronin nu a pățit absolut nimic, deși trebuia să înfunde pușcăria.

5. Au continuat să fure, să vândă sau să închirieze proprietățile statului: Aeroportul, Banca de Economii, Fabrica Viorica. Au fost mai distructivi decât comuniștii.

6. Sistemul sanitar este la pământ, spitalele sunt niște spelunci în care intri cu o boală și ieși cu șapte.

7. Școlile sunt în continuare bătaia de joc a politicienilor. În afară de camerele de supraveghere de la BAC nu s-a făcut nimic pentru a educa o generație nouă, deșteaptă, frumoasă, deschisă la minte.

8. Sistemul judecătoresc este plin de nepoți, verișoare, fini și rude de gradul trei sau patru. O mare familie de judecători corupți care împart dreptatea în funcție de mărimea contului din bancă.

9. Deputaţii de la putere s-au îmbogățit foarte mult, în timp ce moldovenii o duc la fel… de rău. Poate chiar mai rău.

10. Se comportă de parcă Moldova ar fi moșia lor, iar moldovenii sclavi. În plus, au divizat presa pe care o folosesc să se atace reciproc.

Acestea sunt zece dezamăgiri mari pe care le-am trăit în ultimii 4 ani. Adăugați voi dacă mi-a scăpat ceva. Politicienii de la Lupu la Buliga, de la Maia Sandu la Filat sunt de vină pentru toate dezamăgirile noastre, ei ne distrug visul european. Îi vor aduce pe comuniști, dodoniști și renatoiști la putere pentru că dezamăgirea moldoveanului naște monștri.

Comentarii Facebook

comments

Next ArticlePupătura unei "artiste" şi somnul Fiscului