Crăciunuri Fericite, Moldovioară, oriunde te-ai afla!

ÎN ACEST AN NU VOI MAI VEDEA CUIZĂUCA MEA DRAGĂ!
POZA ESTE FĂCUTĂ ÎN SATUL CUIZĂUCA, RAIONUL REZINA, REPUBLICA MOLDOVA

Moldovenii sunt în timpul sărbătorilor de iarnă un popor unic. Intră din 24 decembrie în toiul petrecerilor și ies din el, din toi, abia pe 14 ianuarie. 24 de zile de guleai/benchetuială. Eu vreau să le urez moldovenilor sănătate și Crăciunuri fericite – ce ciudat sună Crăciun la plural! Vreau să le spun că nu văd nicio problemă în faptul că ei sărbătoresc și pe stil nou, și pe stil vechi. Ba mai mult, mă bucur că până și anul nou vine de două ori la moldoveni. Dacă nu ți-a reușit revelionul pe stil nou, poate erai certat cu iubita/soția, poate nu ți-a stat rochia foarte bine, nu-i nimic pierdut. Nu vei aștepta un an întreg să repari greșeala. O faci peste câteva zile. Ca să o spun pe șleau, dacă există un lucru pe care îl ador la oamenii dintre care mă trag, acesta este spiritul… de petrecere. În lumea asta stresată, chinuită, în continuă alergare, moldoveanul și-a păstrat obișnuințele încă de pe vremea lui Ștefan cel Mare. Ospețe, ospețe și iar ospețe.

Este adevărat, nu strică și o măsură în aceste petreceri. Mai ales în timpul sărbătorilor de iarnă. Mi-aș dori ca moldoveanul să fie petrecăreț, să se distreze la fel de mult și pe stil nou, și pe stil vechi, dar cu mai puține farfurii pe mese și, evident, cu mai puțină băutură. Mult mai puțină. În rest, nu vreau să se schimbe deloc. Europenii când vin în Moldova rămân uimiți de felul nostru candid, poate chiar naiv, de a ne distra. Până și românii îi privesc cu admirație pe frații lor moldoveni. Se știe, ”unde joacă moldovenii, acolo pământul geme!” Ce să mai spun de ruși? Sunt de-a dreptul îndrăgostiți de felul nostru de a ne distra. Sunt îndrăgostiți de petrecerile noastre.

În ajun de Crăciun, pe stil nou, vă doresc, dragii și mult pătimiții mei moldoveni, să sărbătoriți Nașterea Domnului lângă cei dragi. Să nu vă despartă granițe, skype-uri și facebook-uri. Să ciocniți un pahar – bine, fie de la mine, 2 pahare – alături de părinți, de frați, de surori. Să îi îmbrățișați, să uitați de lucrurile care v-au despărțiți și să le spuneți cât de mult îi iubiți. Să știți, oricât de greu a fost anul, oricât de mare a fost depărtarea de la Rezina la București, de la Ștefan Vodă la Padova, de la Chișinău la Madrid, de la Hâncești la Roma, clipele alături de cei dragi trebuie să acopere toată despărțirea! Să vă ajungă pentru anul întreg. Vă iubesc, mult chinuiții mei moldoveni, oriunde vă aflați, cu toate metehnele voastre! Vă iubesc și vă iert toate. Și asta pentru felul în care știți să vă adunați la un loc și să vă puneți pe povești, și să alungați amarul cu cântece, vorbe bune, lacrimi amare. Crăciunuri Fericite, Moldovioară, oriunde te-ai afla!

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleCum se pregătesc moldovencele de ”Revelionul perfect”?