Masha şi Ursul, desenul animat rusesc care a cucerit lumea, inclusiv România

Rușii au reușit să creeze ceva original și de succes. Un desen animat. Și nu unul simplu. Un super desen animat. Este suficient să-i spun numele, iar cei care sunt părinți or să sară în sus: “și copilul meu se uita la așa ceva!”. Oameni buni, taram-pam-pam, este vorba de “Mașa si Ursul”. În rusă “Masha i Medvedi”. Sunt părintele unei fetițe de 2 ani, care știe foarte bine cine este Mașa, ce face, cum face. Natalia mea are şi preferinţe. Un episod îi place mai mult, altul mai puțin, iar câte unul deloc. Așadar, am ajuns specialist, fără să vreau, în desenele despre Mașa. Consultant îmi este Natalia.

Popularitatea Mașei a depășit granițele Rusiei. A ajuns și în România, unde, până acum, singurele personaje de desene animate ruseşti cunoscute erau Lupul și Iepurele din “Nu zaiaț pagadi”. 90 la sută dintre adulții din România l-au văzut cel puțin o dată. Numai că românii nu știu, această animație este inspirată din… “Tom și Jerry”.

“Mașa și Ursul” este altceva, cu totul altceva. Original, nou, desenul a prins foarte bine. “Bravo, Mașa!”, a zis într-o zi, din senin, Natalia. Se uita la episodul în care Ursul stătea bolnav la pat, iar Mașa avea grijă de el. A râs în hohote când Mașa, într-un alt episod, îl plimba pe un ursuleț panda cu bicicleta. Episodul ei preferat este, însă, cel cu Moș Crăciun. “O să punem și noi braduțul!”, îmi spune de fiecare dată când îl vede. Mai pe scurt, o nebunie de desen. Și nu doar Natalia e fascinată. Și eu râd în hohote. Spre deosebire de alte desene cu omoruri, sânge și personaje ciudate, în Mașa și Ursul nimeni nu se bate, nu se ceartă, nu se teme, nu amenință, nu există nici eroi negativi. Totul este presărat cu mult umor, iar lumea din universul Mașei este prietenoasă.

Mașa este o fetiță obișnuită, bună, dar care face tot felul de lucruri trăsnite, nevinovate în fond. Prietenul ei, Ursul, este cel matur. El tratează mai toate ieşirile de copil pus pe şotii cu mult calm. Apropo, de la acest urs, noi, adulții, putem învăța multe! Foarte talentați tipii şi tipele care au creat desenul. Îmi place şi coloana sonoră. Versurile sunt foarte haioase. De altfel, desenul este tradus în mai multe limbi. L-am găsit în engleza, spaniolă, în franceză. Din fericire există şi în română. Pentru fanii mici şi mari ai desenului, în dreapta, sus, unde scrie Masha şi Ursul – Desene, veţi găsi câteva episoade subtitrate în română. Mai mult, pentru cei care vor păpuşi din desenul animat “Maşa şi Ursul”, trebuie să ştiţi – acestea se vând şi în România. Deocamdată pe net. Cele originale au un ursuleţ pe una din lăbuţe.

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleCei mai mari nesimțiți din Moldova au ajuns în Parlament! Am câteva propuneri de bun simț!