De ce nu poartă moldovenii haine colorate și nu zâmbesc pe stradă?

Blog haine gri

Într-o zi am intrat în magazin și mi-am cumpărat niște pantaloni. Dar nu oricare. Noii mei pantaloni erau portocalii. Portocalii ca portocala, ca mandarina. Până în acel moment toți pantalonii îmi erau negri, gri sau… blugi albaștri. Doar sunt moldovean, deci trebuie să mă înscriu cromatic în norodul din care provin. Nu-i așa?

Când revin pe la Chișinău mă inundă marea de gri, negru din hainele femeilor și bărbaților deopotrivă. Nu spun că toți se îmbracă așa. Spun doar că majoritatea este neagră-gri. De parcă aș asista la o mare înmormântare pe toate străzile și ulițele Chișinăului. La această atmosferă, de înmormântare, contribuie și fețele oamenilor – întunecate, posomorâte, nemulțumite.

Ieri a trebuit să interacționez cu un moldovean get-beget. Cu un șofer de pe ruta Chișinău-București. Și de mai multe ori. De fiecare dată a demonstrat o lipsă de tact și de politețe oribilă. Nu tu la revedere când închidea telefonul, nu tu cu placere când i-am mulțumit. Iar tonul, tonul… Acesta face totul. Răstit, cu inflexiuni răuvoitoare. Dacă nu i-aș ști pe moldoveni aș crede că avea ceva cu mine sau că era pur și simplu un om… rău. Dar nu este așa. Este feleșagul moldovenilor. Așa se îmbracă ei. Așa se poartă. Așa vorbesc. Negru, gri, rece, răstit.

Când mi-am luat pantalonii portocalii am luptat cu moldoveanul din mine. Cuuum? O să arăt oribil cu pantalonii portocalii. O să ies prea mult în evidență. Nu se poate. Și… Mi i-am luat. În copilărie, când lumea cumpăra haine de la Second Hand sau ”Gumanitarcă” îmbrăcăminte adusă din vestul Europei, în special femeile erau scandalizate de câte haine colorate erau acolo. ”Nu poți să porți roșu, verde. Nu au și ei o haină ca lumea, neagră, albă?”, se plângeau moldovencele.

Cred că ni se trage de la comunism. În comunism nu trebuie să ieși în evidență. În comunism suntem toți egali, toți la fel, toți îmbrăcați în gri, toți în negru. Dacă Moldova vrea în Europa, poate că ar trebui să-și schimbe mentalitatea și… hainele. De fapt, știți ce? Aceste două lucruri sunt legate. Când o să văd la Chișinău mai multă culoare pe oameni și zâmbet pe buzele lor o să știu că și-au schimbat și mentalitatea – din sovietici au devenit în sfârșit europeni.

(articol pentru Perfecte.md)

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleCum pot fi abordați cu succes jurnaliștii de către piariști? Un scurt tutorial personalizat