Bărbați moldoveni, așa nu!

Nu scuipați

Acest articol este pentru perfecte.md. După mai multe discuții cu multe, tare multe femei din Republica Moldova am zis că trebuie să scriu un articol despre asta. Despre noi, bărbații, care ar trebui să fim într-un fel anume și, din păcate, nu suntem. Articolul este de tipul AȘA NU!

Dragii mei bărbați din Republica Moldova, nu vă cade mânuța și nici piciorușul când intrați sau ieșiți dintr-o clădire să o poftiți pe doamna sau domnișoara de care vă ciocniți la ușă să treacă prima. Știu că vă grăbiți, toți se grăbesc. Dar bunul simț primează. Am observat la unii – se bagă în față, își deschid lor ușa, cât pe ce să le trântească pe femei pe jos, apoi își văd de drum. Ce-o fi așa de greu să fim mai atenți și mai politicoși?

Nu vă cad biluțele – da, alea – dacă vă ridicați de pe scaun în transportul în comun. Îi și văd cum stăteau. Doi hăndrălăi cu picioarele întinse, iar lângă ei o femeie gravidă se ținea de bară. I-am zis unuia, puteți să o lăsați să stea jos? Nu a acceptat femeia, i s-a făcut rușine de rușinea lor. Hăndrălăii, în schimb, și-au dat seama că s-au făcut cacao. Se uita toată ”marșrutca” la ei. Și încă un lucru important la mersul cu transportul în comun. Dacă tot v-ați lipit cu super glue Moment de scaun, țineți-vă picioarele mai strânse. Vă crăciți de parcă ați fi Bruce Lee la demonstrații de arte marțiale.

Scuipatul este o caracteristică definitorie și importantă a masculinității bărbaților moldoveni. Atât de importantă, încât o practicăm în grup. Ne adunăm în cerc, ne punem pe ”băzărit” și… scuipăm. De unde s-a luat? De ce îl practicăm cu atâta ardoare? Nu știu. Probabil că scuipatul dă dependență și ne abținem cu greu de la el. Cu toate acestea, gestul este mai mult decât urât. Eu vă promit, dacă o să rezistați o săptămână fără să scuipați când stați la o șuetă cu băieții, o să învingeți dependența. Apropo, ”marșrutca” sau ”rutiera” din Chișinău este singurul transport în comun din lume în care am văzut un semn care interzicea scuipatul. Am rămas mască.

Am o problemă mare cu neglijența bărbaților moldoveni de a se îmbrăca cu ce ”chică”. Stilul este inconfundabil, iar scuza despre banii pe care nu-i am ca să mă îmbrac ca lumea nu ține. Căci ce-și cumpără cei mai mulți bărbați care pleacă pentru prima dată la lucru la Moscova? ”Curtică di cheli”. ”Curtica di cheli” ar trebui să iasă și ea la un moment dat din modă, nu credeți? Însă nu ”curtica” mă deranjează cel mai mult. Cu adevărat urâți sunt ciorapii albi pe care unii îi asortează cu sandalele găurite. Dragii mei bărbați, să stabilim un lucru, aruncați din garderobă toți ciorapii albi. Pur și simplu despărțiți-vă de ei. Și niciodată, dar niciodată, nu umblați în sandale și ciorapi. Piciorul gol este de preferat.

Dacă ar mai fi să adaug ceva aș spune, igiena, înjurăturile, bătutura și atitudinea misogină. Așa nu. Așa nu niciodată!

Comentarii Facebook

comments

Next ArticlePe 14 și 24 februarie și femeile fac cadouri... greșite!