M-au înjurat pentru că i-am cerut unui ministru rusofon din Guvernul Moldovei să vorbească românește!

serghei_afanasenco1Articolul subsemnatului despre ministrul care refuză să vorbească limba română la ședințele Guvernului a făcut ceva valuri pe Facebook. Pe profilul meu s-a iscat chiar o mică furtună. Au năvălit vorbitorii de limbă rusă să-mi demonstreze cât de nemernic sunt că m-am luat de un ministru atât de bun, care se gândește numai la sportul moldovenesc. Am fost făcut în toate felurile pentru că mi-am permis să spun: ”Imi pare rau ca o zic, dar sa nu cunosti limba tarii pe care o conduci este o dizabilitate. Poate ca suna dur, dar asta asa e…” Eu am cerut respect din partea ministrului, respect pentru limba țării care îi plătește mașina, secretara, salariul. Am cerut să vorbească limba română sau să plece!

Iată niște comentarii care mi-au căzut în cap ca niște pumni. Multe sunt în rusă, așa că le-am tradus pentru cei care nu înțeleg limba lui Pușkin:

Шоб у вас на всех было столько достижений сколько у него одного – să reușiți să ajungeți cu toții la ce a reușit el de unul singur!
Ascultati mai departe discursuri in limba romana a lui Lupu si Filat despre principii si valori. Pentru voi fapte nu au importanta, cel mai principal sa vorbeasca in romana. Asa si o sa traiti in cicat si mizerie cu asa principii.
Язык не критерий процветания – limba nu este un criteriu al bunăstării
вы же в интитуте учились Или вместо лекций в очереди за пивом стояли?))) энергия измеряется в джоулях, расстояние в метрах. Респект в чем? – ați terminat facultatea sau ați stat la rând după bere? Energia se măsoara în jouli, distanța în metri. Respectul în ce se măsoară?
да тут не с кем разговаривать. Они считают, что обязательное общение на государственном языке, приведет их к лучшей жизни. В то время когда кое-кто лежал на диване почёсывая пузо и набивая в фейсбуке язвительные статусы, Сергей Афанасенко делал ДЕЛО. – Nu ai cu cine discuta. Ei cred că vorbind limba de stat vor trăi mai bine. În timp ce se scarpină pe burtă și scriu pe facebook Serghei Afanasenco muncește.
Кто вам вбил в голову, что на русском языке могут говорить только в России? У России патент или лицензия на русский язык? – Cine va băgat în cap că în rusă se vorbește doar în Rusia? Rusia a patentat sau are licență pentru limba rusă?
hai sa ne mindrim cu Pavel Turcu care cunoaste limba de exemplu si face fata tarii?sau de cei care vorbesc limba si sunt patrioti dar la orice colt ascilulta Timati ?
Каре ниш о буба ну ынцележе ын ромынэ дар е дин цара чивилизатэ
Domnule Vitalie Cojocaru, cu tot respectul, vrea sa va szic ca sunteti un discreerat, o persoana care, nu stiu de ce, considera ca el este acela care trebuie sa indice ce si cum urmeaza sa fa ca alti oameni si mai in special in ce limba sa o faca.
Я бы с таким удовольствием дала бы вам по вашей наглой морде, чесслово – Cu plăcere v-aș da una peste moacă, sincer
Виталий, вам лично никто ничего не должен. Человек с большим сердцем способен на поступки, на поступки, которую изменят вашу же страну, а вы сидите и разглагольствуете о румынском, сука, языке. Который, в первую очередь, молдавский, раз уж страна Молдова. Или вы румэнаки сунтець? – Vitalie, nimeni nu vă este dator cu nimic. Ministrul are o inimă mare care poate să facă lucruri ce vor schimba țara voastră, dar voi vorbiți despre limba cățelelor, română. În primul rând este limba moldovenească, doar țara este Moldova. Sau voi sunteți românachi?
Как можно так оскорбить человека, который трудится на благо вашей страны? – Cum poți să-l jigniți pe un om care muncește pentru binele țării voastre?
da in ce limba va vb oricare alta persoana cu bunica mea(care vb rusa) care sa nascut im moldova si are la fel toate drepturile ca si cei care cunosc romana?

Tot ce este îngroșat aparține celor care nu sunt de acord cu mine. Acum câteva concluzii:
1. Unii ruși sunt nesimțiți și nu ai cum să-i schimbi. Nu vor să ne vorbească limba și basta.
2. Vorbitorii de limbă rusă sunt mai uniți decât vorbitorii de limbă română din Moldova.
3. Moldovenii își merită soarta în condițiile în care nu știu să-și apere limba, iar un ministru își permite luxul de a vorbi în altă limbă la ședințele Guvernului. În Țările Baltice așa ceva este imposibil.

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleANALIZA ONLINE-ULUI MOLDOVENESC: despre vânzarea UNIMEDIA și despre blogosferă