Povestea celor trei Vlazi. Scurtă introducere în politica moldovenească pentru cititorii mei din România

Filat Voronin Plahotniuc

Din statistica blogului meu observ că am foarte mulți cititori din Româna. Lucru care mă bucură. Cetățenii români chiar se interesează de ce se întâmplă peste Prut. De curând un prieten îmi spunea că este interesat să înțeleagă mai bine politica de la Chișinău, dar că ar avea nevoie de un fel de introducere. Dragi prieteni cetățeni români, articolul de mai jos este pentru voi. O introducere în politica moldovenească. Un fel de poveste a celor trei Vlazi care contează acum la Chișinău: Vlad Plahotniuc, Vlad Filat și binecunoscutul Vladimir Voronin. 

Vlad Plahotniuc este un tip extrem de bogat. Despre el s-a spus că era un fel de contabil al lui Voronin din vremurile de glorie ale comuniștilor. Apoi a vrut mai multe. Acum are un partid în Parlament. Partidul Democrat. Se povestește că l-a cumpărat cu tot cu membri, cu tot cu un fost președinte de Parlament. E cel mai important și cel mai temut politician din Moldova. Controlează instituțiile de drept din Moldova. Are o serie de televiziuni – cele mai importante. Cu alte cuvinte controlează spațiul media. Deși stă mai mult în umbră, a ajuns să-l controleze până și pe Voronin, fostul său șef.

Vlad Filat a făcut avere de tânăr. A fost într-o funcție importantă într-un Guvern chipurile democrat și s-a ocupat de privatizări. În privatizări de unde nu curge, pică. Despre Vlad Filat se spune că a făcut contrabandă cu țigări, lucru niciodată demonstrat. Acum deține clădiri prin Chișinău, iar adevărata sa avere este ca un aisberg. La suprafață se vede cam puțin. Vlad Filat a fost oponentul și dușmanul de moarte al lui Vlad Plahotniuc. Vlad Filat a vrut să rămână singurul Vlad din Moldova. Credea că are șanse: era președintele celui mai mare partid după partidul comuniștilor și deținea funcția de premier. Vlad Plahotniuc l-a dat jos cu… votul comuniștii. A fost acuzat de acte de corupție așa că, teoretic, nu poate fi numit într-o funcție publică. Acum este în picaj total. Fostul premier și aliat din partid, Iurie Leancă, și-a creat partidul său și îi ia din membri. Altfel zis, riscă să rămână și fără partidul său, fără PLDM.

Vlad sau Vladimir Voronin. Nu mai este temutul dictator care tăia și spânzura, iar cuvântul său nu mai este lege în Moldova. A îmbătrânit. Ca să-și păzească afacerile familiei sale – se vorbește că fiul său are bănci, firme de construcții, chiar și cunoscuta rețea de restaurante ”La Plăcinte” – a acceptat să-i dea afară din partid pe mai mulți rusofili înrăiți și, pe moment, acceptă cam tot ce îi cere Vlad Plahotniuc. Spun pe moment pentru că Voronin este un tip care i-a întors spatele lui Putin. Vă dați seama, ar putea să-l trimită la plimbare în orice moment pe Vlad Plahotniuc. Cam asta este povestea pe scurt. Ar mai fi și alți politicieni, dar ei sunt în opoziție, așa că despre ei mai tâziu.

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleDespre indecența moldovencelor, care merg la Paștele Blajinilor îmbrăcate pentru discotecă s-a auzit chiar și la București!