Alegerile din Chișinău: prea multă geopolitică, prea puțină politică administrativă locală

3813403241_309e380202_o

Alegerile locale din Moldova sunt o ciudățenie tipic moldovenească. În loc să se discute despre drumurile proaste, despre lipsa infrastructurii de orice fel, despre grădinițele mult prea puține, despre funcționari publici care nu-și fac treaba decât după ce sunt plătiți suplimentar de cetățean, despre termoficarea proastă și multe alte milioane de probleme de care se lovesc cetățenii zi de zi, cum credeți, despre ce vorbim? Despre geopolitică. Numai geopolitică. Candidatul cutare este bun pentru că este pro-român. Ba nu, candidatul acesta este bun că a făcut o poză cu Putin.

O să iau ca exemplu Bucureștiul, unde am trăit pe viu mai multe campanii electorale locale. Aici se aleg și primarii de sector. Am observat că se discută și se dezbat în special problemele urbei. Politica, dar mai ales geopolitica, sunt pe planul doi. Da, apar inepții și tâmpenii de te dor toți neuronii. Un exemplu, actualul primar, Sorin Oprescu, a propus o autostradă suspendată care ar traversa orașul. Cu toate acestea lumea vorbește de problemele lor. Iar asta este foarte important. Sunt de 10 ani în București. Și pot spune că în acești zece ani orașul s-a schimbat la față. Arată mult mai bine, chiar dacă are loc de crescut și de crescut.

Poate asta este problema Chișinăului: în loc să se discute politica administrației locale, se discută doar geopolitică. Ce legătură are Moscova sau Bucureștiul cu “rutierele” scârboase din Chișinău? Ce relație există între lipsa de marcaje rutiere de pe străzile Chișinăului și orientarea politică a primarului? Cum poate schimba Moscova sau Bucureștiul aspectul clădirilor istorice lăsate în paragină în Chișinău? Eu nu înțeleg? Voi?

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleConstraste de la Moldova: unui pensionar nu i-ar ajunge toată pensia să intre într-un club din Chișinău