Cine sunt fasciștii? De ce sunt considerați fasciști moldovenii care spun că vorbesc limba română?

PCRM 9 mai

Războiul Mondial s-a terminat. Dar nu și pentru ruși. Ei îi caută și, culmea, îi găsesc pe fasciști peste tot. Sunt convins sută la sută, majoritatea rușilor nu știu ce înseamnă termenul de fascist. În subconștientul colectiv rusesc tot ce se împotrivește rusului este… fascist. Dar dacă nu spui fascism, dar spui naționalism extremist, misticism, violență, cultul forței, intoleranță față de alte partide, promovarea rasismului s-ar putea să nu mai fii înțeles de ruși. Știți ce este ciudat? Elemente de fascism găsești mai ales în Rusia de azi…

Nu înțeleg, de ce nu vor rușii reconciliere? De ce nu vor să ierte? De ce nu vor să se gândească la sfârșitul războiului mondial nu ca la o victorie, ci mai curând ca la sfârșitul celui mai mare carnagiu din istorie? Pe cine ajută discuțiile despre: dacă am învins în al doilea Război Mondial, putem învinge și acum? Nu există învingători în războaiul mondial. Mai ales într-un nou război mondial.

Războiul este o oroare. I-am simțit suflarea rece: copil fiind, la 10 kilometri de casa mea era o armată întreagă, rea și pusă pe harță. Războiul din Transnistria a fost unul micuț, dar a lăsat atâta tristețe. Ce să mai zic de războiul mondial? Doar faptul că sunt uimit și profund îngrijorat când văd în Chișinău atâția copii, tineri, adulți crescuți în sentimentul urii față de fasciști. Doar că acestor oameni nu li se explică exact cine sunt fasciștii, așa că ei au creat propriul portret al fascistului: vorbitor de limbă română și iubitor de tot ce este românesc. Nu-i așa că este aberant?

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleEu sunt Unionist, un om normal!