Despre ce a tăcut raportul Kroll și cât de vânduți sunt unii bloggeri care denigrează protestul din Chișinău?

Voronin Filat Plahotniuc

Nu sunt specialist în stabilirea prețului raportului Kroll. Nu știu dacă a costat mult sau puțin, dar cu mâna pe inimă vă spun, l-am citit cu multă uimire și mânie. Niște americani scriu negru pe alb cât s-a furat, cine a furat, cum a furat.

Nu cunosc dedesubturile furtului secolului, dar sunt șocat de cum au putut fura oamenii lui Shor, iar Banca Națională se făcea că plouă. Pentru că în raport se face referire la presă, am căutat linkurile indicate în raport și am văzut că încă pe atunci, presa economică arăta expunerea uriașă pe care o au cele trei bănci în Rusia. Nene Drăguțane, te salut, într-o țară normală erai în cătușe.

Andrian Candu este finul lui Vlad Plahotniuc. Cei doi lucrează împreună într-o instituție a statului numită Parlament. Dacă vine cineva și îmi spune că Candu (scuze de cacofonie!) nu a coordonat acest act ”minunat” de transparentizare cu nașu-său îl scuip în ochi. Și cum sunt sigur că a fost un scenariu, mă întreb, despre ce a tăcut raportul Kroll?

Raportul Kroll nu vorbește nimic despre relațiile pe care Shor le are cu oamenii din vârful politicii moldovenești. L-am citit și am avut impresia că cineva a încercat să ocolească anumite nume, anumite relații. De parcă oamenii aceia nu au știut ce se întâmplă. Fac o paranteză, într-o societate anapoda cum este Republica Moldova, când se fură ceva, o parte din bani trebuie să ajungă foarte sus, ca să ai spate suficient de puternic să nu fii băgat la mititica. Shor este liber. Spatele este puternic. În raportul Kroll nu vedem asta.

Chiar și așa, Vlad Plahotniuc, Vlad Filat și cine o mai fi pe acolo sus s-au speriat. Au fost mai mulți oameni în PMAN decât și-au închipuit ei. Orice s-ar spune despre Jurnal TV sau despre Țopi, se exagerează. Oamenii au venit la protest nu să-i sprijine pe acești politicieni – că Țopii au interese, nu mă îndoiesc. Problema este că unii bloggeri de trei capishi minimalizează puterea mitingului și hipebolizează nu știu de ce o ”manipulare” de la Jurnal TV. De fapt, e clar de ce. Trebuie să murdărească o mișcare fără precedent din Chișinău. O nemulțumire care s-a revărsat de pe facebook pe stradă. Bloggerilor care scrieți la comandă, respectați-le durerea oamenilor! Cei care au ieșit în piață nu sunt proști, cum încercați să sugerați, sunt disperați! Sper că moldovenii au înțeles – ei au o putere. Pot pune presiune. Protestele trebuie să continue!

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleMoldova lor: Shor, Renato, Jasmin, Vlah vs Moldova noastră: a chinuiților, a amărâților, a răbdătorilor.