Moldova lor: Shor, Renato, Jasmin, Vlah vs Moldova noastră: a chinuiților, a amărâților, a răbdătorilor.

Piata centrala mertan

Există Moldova lor, a oamenilor bogați, care fac afaceri între ei, care se cunosc, sunt prieteni, chiar dacă par a fi din partide diferite, din familii diferite. Și există Moldova noastră, pe care o știm cu toții – săracă, amărâtă, distrusă și dezamăgită profund. Citind interviul lui Petru Lucinschi din Europa Liberă întrezărești un piculeț Moldova lor. Vă dau un singur citat din fostul președinte al Republicii Moldova:

”În 2012 el (Shor) se apropie de mine şi îmi spune:„Se vinde Unibank şi este posibilitate de a procura nişte acţiuni şi peste un an de zile ele se vor consolida, dumneavoastră le vindeţi şi veţi avea un ban”. În situaţia noastră, zic:
– E normal. […] Bine, dar nu am aşa bani.
– Noi avem prieteni care vă fac un împrumut.
– Bine.”

Așadar, iată cum se întâmplă lucrurile, afacerile, cum circulă banii în lumea lor. Tu, în Moldova săracă, te dai cu capul de pereții băncilor să obții un împrumut, să plătești dobânzi, nu dormi noaptea. La ei e simplu. Un împrumut uriaș la un simplu ”bine”! Incredibil.

CNA-ul a căzut în ochii lumii mai jos decât Groapa Marianelor. Cum este posibil, domnilor de la CNA, să nu-i faceți nimic lui Shor atâta vreme, dar vine scandalul Kroll, care voi susțineți că nu reprezintă o probă, și brusc îl puneți în arest la domiciliu? De ce? Și vă mai lăudați că, de fapt, ați cerut arest în pușcărie. Sunteți de o scârbă ceva de groază. Nu, domnilor procurori, raportul nu este o probă, raportul este o colecție de probe. Din păcate și sistemul judecătoresc din Moldova judecă în funcție de Moldova de care aparții. Dacă ești din Moldova lor, arest la domiciliu, în luxul cu care ești obișnuit. Dacă ești din Moldova săracă, ori dai șpagă, ori la mititica. Este strigător la cer și, vă întreb, domnilor judecători, cum îi trimiteți la închisoare pe unii care au furat o găină, când unul care a furat un miliard stă acasă, în lux? Ce încredere să mai aibă moldoveanul de rând în sistemul judecătoresc? Niciuna, domnule judecător Nicolae Timofti, că nu am auzit niciun pâs în ultima vreme de la domnia voastră.

În acest context, hop, că aterizează și Renato într-un grup mare de aplaudaci. Are 16 dosare și nu este întâmpinat de niciun polițist care să-l escorteze până la un judecător. Niciunul. Omul acesta s-a sustras conștient de la urmărirea penală – instituțiile statului nu au făcut nimic cât a fost fugit, nu fac nimic nici când le defilează sub nas. Ah, am uitat, și el face parte din Moldova lor, Moldova bogată, Moldova de lux, în care Jasmin are avion la scară și bijuterii cât să se înece. Trist! Tare mi-e trist.

Într-o Moldova atât de divizată avem ce avem. O Transnistrie independentă – cine îmi zice altceva este naiv. O Găgăuzie separatistă – cine nu vede este chior. Și un Bălți republică Usatiană – cine nu înțelege asta să se culce. Asta este Moldova în care trăiți, dragi moldoveni. Voi cât mai suportați?

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleCine sunt fasciștii? De ce sunt considerați fasciști moldovenii care spun că vorbesc limba română?