Tristețea eurovisionului moldovenesc, dar și câteva cuvinte despre ”bloggerii” de 20 de euro

Eduard Romanyuta

Asta scriam imediat după finala Eurovision Moldova. Puteți verifica, nu am modificat nimic. Linkul este acolo. Nu am avut dreptate? Ba da. Dar tare aș fi vrut să nu am. Iată ce ziceam:

Moldova nu va câştiga nici în acest an Eurovisionul. Sunt sigur. Băiatul din Ucraina o fi el blond și din Ucraina, dar nu are voce. Punct. Nu o zic eu. O zice cineva care are studii muzicale și care mi-a spus clar – tipul falsează urât. Chiar dacă Eurovisionul nu înseamnă neapărat voce, îmi vine greu să cred că Romanyuta va impresion Europa cu povestea lui. Că cu cântecul (cacofonie previzibilă) ne cam zgârâie urechile. Este important să nu ne facem de râs în Austria, la fel cum ne-am făcut de cacao la Eurovisionul moldovenesc. Concursul de la noi a fost un fel de nuntă, ci nu un concurs european. A avut de toate nunta asta ca la moldoveni: scandal, înjurături, bătaie… de joc, bâlbâieli.

Moldova demonstrează încă o dată că poate să-și bată joc cu multă râvnă de imaginea sa externă. Mă rog, nu am nimic împotriva băiatului. Nu o să mă vedeți niciodată să strig în gura mare că a cumpărat, că s-a vândut… Cum fac alți ”bloggeri”. Probabil că ei știu ceva, au probe, dar refuză să ni le prezinte și nouă. Am rămas surprins să văd că scria unul pe facebook despre faptul că a fost contactat de echipa de promovare a lui Eduard Romanyuta și că i-ar fi propus 20 de euro să îi încurajeze pe moldovenii plecați să-l voteze pe ucrainean. M-a intrigat suma. 20 de euro? Atââât costă un blogger? L-am contactat pe George Ghertescu, cel care a discutat cu ”bloggerul” respectiv. Mi-a confirmat că l-a contactat, că l-a rugat să scrie despre faptul că ar trebui să susținem concurentul nostru, chit că este un străin. Nu a fost vorba de nicio plată, niciun tarif, nicio mită, niciun ban. De unde au apărut cei 20 de euro în discuție, l-am întrebat eu? ”Probabil acesta este tariful bloggerului, atât ia el, din ce am înțeles”, mi-a spus George Ghertescu.

Acum să stăm strâmb și să gândim drept. Dacă bloggerii se vând pentru 20 de euro, pentru cât se vând jurații de la Eurovision. Iar dacă bloggerii de 20 de euro știu cât a costat Eurovisionul, și cât a plătit ucraineanul, și cum s-a făcut, și cine a luat, de ce nu ne spun și nouă? Mda, bloggingul nu este jurnalism. Părerologie cu căruța, date concrete, ioc. Și dacă subsemnatul vă scrie în calitate de blogger, adică părerolog, iată care este părerea mea. Nu știu dacă s-a cumpărat, vândut, corupt – că nu am date. Știu doar că orice altă piesă trimiteam în acest an din Moldova, din toate cele câte au fost la Eurovisionul moldovenesc, avea soarta băiatului din Ucraina. Slab, foarte slab Moldova în acest an. Dezastru și îmi pare rău. Recunosc, am dat un sms de susținere pentru Eduard Romanyuta în acest an. Am făcut-o din dorința de a ajuta cu puținul meu Moldova, dar se pare că nu a contat. Păcat. Și ce bine pornise concursul Eurovision în Moldova acum 8-9 ani. Bunica bate toba, bunica bate tare… Direct în primii 10. Trist.

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleEu - urs, prinț și tată