Balurile de absolvire de la Chișinău – fără modestie. Prea mult Kitsch, prea mulți bani aruncați aiurea

Bal absolvireNu înțelegeam de ce mi s-a umplut feed-ul de facebook de poze cu tineri și tinere din Chișinău ”glamuroși”. Abia mai târziu am citit câteva știri: în Moldova a început perioada balurilor de absolvire. Așa mi-am dat seama că și facebook-ul moldovenesc trece printr-o perioadă febrilă de rochii, limuzine, săli de nunți închiriate pentru balurile de absolvire și multe altele.

M-am uitat la moldovenii mei și m-am gândit: ce fraieri americanii iștea. Niște prăpădiți. Unde își fac adolescenții lor balurile? În școli, în săli de sport. Să vină în Moldova să vadă cum arată un bal de absolvire adevărat. Tinerele noastre se îmbracă fie în rochii scurte, care le arată bucile în toată splendoarea, fie în rochii lungi – ca să curețe praful pe unde merg. Și coafurile, fraților, ce coafuri! Toate stilate, aranjate, împăiate ca niște coțofene umflate. Sclipici peste tot. Tocuri de 10, 15, pe care nu știu să meargă. Și, evident, mesele pline de bucate. Doamne, dar ce mese se mai fac pe la balurile de absolvire din Moldova! Dacă ai picat la unul, dar nu știi unde te afli, juri că ești la o nuntă cu 30 de mirese. Așadar, fraieri americanii. La ei mesele nu se îndoaie de bogăție…

De unde atâta fală? De unde atâta risipă? Ai impresia că din Moldova nu s-a furat miliardul, că ”tăt îi ghini” și că jumătate de moldoveni sunt miliardari, iar cealaltă – milionari. Nu pot înțelege, de ce aleg părinții să organizeze acest lux exagerat? Care este logica? Și mai este ceva ce nu înțeleg. În ultimii ani numărul copiilor care au picat BAC-ul a crescut. Ei bine, cu cât a scăzut rata promovabilității, cu atât mai al naibii s-a întețit luxul kitschos de la balurile de absolvire. Nu zic că ar trebui să le răpim tinerilor plăcerea de a dansa ultima dată împreună, de a-și împărtăși bucuria eliberării din ”închisoarea numită liceu”. Doar că ar trebui să începem odată să-i învățăm ce înseamnă MODESTIA. Iar copiii nu au nicio vină. Părinții, în schimb, da. Să muncești ”la Spania, la Rusia” și să trimiți bani acasă ca să ții în cârcă o industrie bogată, industria de baluri, botezuri și nunți din Moldova, mi se pare tare aiurea.

ps: Părinții mei nu au avut bani. Trebuia să aleg: ori balul, ori să merg la facultate și să țin banii pentru cazare, drum până la Chișinău. Evident, am ales facultatea și, din păcate, nu am putut să dansez alături de colegii, dar mai ales colegele mele la balul de absolvire. De curând, mi-am regăsit colegii și, depânând amintiri, s-a discutat despre bal. Unii spuneau că a fost o dezamăgire, că nu s-au simțit bine, că nu a fost așa cum și-au dorit. Nu mi-a plăcut ce mi-au zis. În închipuirea mea, balul era ceva frumos, ceva inaccesibil. Mda, așa este societatea noastră moldovenească. Te face să te simți izolat când nu poți fi ”în rând cu lumea”. Păcat!

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleHalatul i-ar sta mai bine după gratii