Ziua în care am regretat că sunt cetățean moldovean!

Nicolae Vicol Vlad Filat

Vecinul din satul meu s-a întors de curând de la închisoare. Nu este un om tocmai de dus la mănăstire. Are multe păcate și bătăi la activ. Ultima dată a furat ceva. L-au închis pentru mai bine de un an. Ne-am salutat de la distanță. L-am urmărit să-l văd cum e după încă o vizită la pușcărie. Nu prea s-a schimbat. Aceeași ochi care fug în stânga, în dreapta. Același zâmbet șiret, rece. Vecinul meu este un om periculos, ți-e frică să-i întorci spatele.

Nicolae Vicol, un individ care trebuie să stea astăzi la pușcărie împreună cu indivizi de teapa vecinului meu, este liber. Și Nicolae Vicol a încălcat legea. De ce nu ”se odihnește” după gratii? Simplu. Nicolae Vicol este subalternul lui Șăfu. Iar pe Șăfu îl știe o țară întreagă. Șăfu a fost demis din funcția de premier pentru suspiciuni de corupție. Care suspiciuni? Ce fel de acte de corupție? Autoritățile statului nu vor să investigheze cazul. Așa că Șăfu își conduce partidul fără probleme. Fac o paranteză. Moldova este șocată că locuitorii Orheiului l-au votat pe un anchetat penal, dar Moldova nu este șocată că moldovenii au votat partidul unui individ demis pentru suspiciuni de corupție din funcția de premier. Alt individ după care plânge închisoarea trage între timp sforile de pe telefonul său aurit. A fost acuzat de atâtea lucruri rele, de atâtea infracțiuni – încât nu are ani de viață câți ani de închisoare ar trebui să încaseze. Și totuși este liber ca pasărea cerului.

Politicienii sunt supraoameni, supramoldoveni. Ei nu fac pușcărie ca vecinul meu. Pe ei îi doare în cot de lege, de codul penal, de ce cred oamenii. Mă rog, oamenii îi votează. Dar dacă moldovenii sunt mulțumiți cu această stare de fapt, eu nu pot decât să regret că sunt cetățean moldovean. Totuși, am următoarea observație de făcut. Atâta timp cât autoritățile statului sunt mai slabe decât niște indivizi cocoțați la putere, Moldova nu este stat. Atâta timp cât niște oameni își permit să nu meargă la închisoare, țara asta este condamnată la haos. Oamenii nu mai respectă instituțiile statului, care devin slabe, slabe. Așa că nu e departe nici ziua în care vecinul meu și mulți ca el se vor gândi că își permit să nu meargă la pușcărie.

PS: În ziua în care Nicolae Vicol, subalternul lui Șăfu, scuipa pe autoritățile moldovenești, în România un fost șef al Camerei de Comerț era condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. Și va face pușcărie. Oare de ce nu ne unim cu România?

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleBalurile de absolvire de la Chișinău - fără modestie. Prea mult Kitsch, prea mulți bani aruncați aiurea