Ne consideră proști. Două știri din Moldova care te lasă mască

Filat Voronin Plahotniuc

Două știri de ieri, din Republica Moldova, m-au șocat. Unu, apariția lui Gheorghe Papuc. Doi, interviul fabulos dat de ministrul Reintegrării, Victor Osipov. Cine l-a văzut pe Gheorghe Papuc în carne și oase, explicând că a fost acasă și nu a înjurat? Asta se întâmplă, fraților, în pseudo-statul Republica Moldova. Totul este arbitrar, decis în niște birouri cu aer condiționat. Iar noi suntem luați de proști. Un scenariu inspirat din filme cu proști. Ministrul Papuc este condamnat în primă instanță. Ministrul fuge… acasă. Între timp miliția se joacă de-a căutatul. Ministrul Papuc este achitat de a doua instanță. Vine și ne spune cu zâmbetul său idiot: ”eu nu am fost fugar”. Nu-ți vine să spargi ecranul calculatorului? Al televizorului? Că nu mai poți de nervi. Și așa ajungi să dai cu picioarele în ușile unor birouri. Și așa primești 4 ani de închisoare cu suspendare.

Asta e țara pe care voi o vreți independentă? Nu vedeți că independență înseamnă un singur lucru: faptul că oligarhii decid totul și vă scuipă fără nicio jenă? Ei au țara lor, fac ce vor cu ea, iar voi, oamenii simpli, nu aveți nimic. Doar Unirea cu România, unde justiția a început să fie respectată și temută, ne mai poate ajuta. Până atunci o să vedem astfel de situații ”inedite”, unde un om care a coordonat uciderea și maltratarea altor oameni scapă cu o amendă, iar un om care de nervi lovește niște uși primește patru ani de închisoare cu suspendare.

Și pentru că nenorociții de oligarhi nu au frică de nimic își pun în funcții cheie niște oameni de teapa domnului Victor Osipov, ministrul reintegrării. A dat un interviu pentru Kommersant. La întrebarea despre cum vede rezolvarea problemei Transnistrene a zis ca un naiv ce că nu poate să dea detalii amănunțite, că acestea trebuie negociate. Greșit. Moldova trebuie să știe deja punct cu punct tot ce își dorește și ce trebuie să se întâmple. Lucrul acesta trebuie planificat pas cu pas. Să existe o strategie clară în acest sens, ca ministrul care vine în locul lui Victor Osipov să continue treaba, nu să aibă alte idei crețe. Lipsa unui plan ne-a adus în situația în care Transnistria există practic ca stat independent.

Am impresia că Ucraina face mult mai multe pentru a ne rezolva problema Transnistreană decât face ministrul Osipov. De pildă, blochează alimentarea armatei rusești din Transnistria. Iar guvernatorul regiunii Odesa, Mihail Saakashvili, are dreptate, Moldova are mari probleme cu oameni aleși în locuri cheie, care sunt marionete ale Rusiei. De pildă, bașkanul Găgăuziei. Ce spune Victor Osipov? Trebuie să ajutăm Transnistria, trebuie să îi lăsăm să-și asigure alimentarea armatei. Iar de Mihail Saakashvili a zis să stea la locul lui, să nu-și bage nasul în problemele interne ale Moldovei. Cum să nu spargi vreo două uși, cum să nu dai cu picioarele, cum să nu înjuri? Bine ar fi dacă de rezolvarea problemei Transnistrene s-ar ocupa Mihail Saakashvili pentru că Victor Osipov este sluga Ninei Shtanski, nu ministrul nostru. Beah!

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleCâinii latră, caravanei îi este ”pohui”. Despre prima zi de muncă a Olgăi Bordeian la TRM