O poveste pescărească: despre unchiul lui Dorin Chirtoacă și procurorul său european

Mihai Ghimpu

Evenimentele politice din Moldova sunt extrem de ciudate. Le urmăresc ca pe un banc prost, dar le urmăresc. Dar cum Unirea nu este prea departe și cum prietenii mei din România mă tot roagă să scriu în așa fel încât să înțeleagă și ei despre ce vorbesc, o să fac o mică introducere pentru ei, pentru prietenii mei din România. La Chișinău există un partid, eu i-aș zice partiduț, Partidul Liberal, condus de un nene. Spun partiduț pentru că formațiunea asta se zbate în limita a 12-14 la sută din votanți. Iar sunt generos cu cifrele. Tipul care conduce partiduțul Liberal este, să-i zicem așa, extravagant. Se numește Mihai Ghimpu, de fapt, Mișa Ghimpu. A ajuns politician important din întâmplare. Calitatea cea mai importantă a acestui domn este faptul că e… unchiul lui Dorin Chirtoacă. Atât. Ei bine, acest domn, Mihai Ghimpu, atunci când nu-și pune poze cu fete și cu pești pe facebook are idei interesante. Una dintre ele să aducă un procuror din Uniunea Europeană. De ce? Pentru că în Moldova corupția este uriașă, omniprezentă și principala marea problemă a țării. O sugrumă și este cauza cea mare a sărăciei.

Ei bine, nenea Mișa Ghimpu tot bate apa în piuă că vrea procuror european. Ce înseamnă asta? Hm, nu sunt sigur că domnul Ghimpu își închipuie cum s-ar produce practic treaba. Dar ne putem imagina noi. Vine un străinez, se instalează pe scaunul de procuror și începe să șteargă de praf dosarele de corupție. Le șterge și, când colo, ce să vadă? Doar coperta. Au dispărut toate actele. Dosar rezolvat, dosar clasat. Sau, să zicem, actele sunt acolo. Dar când merge procurorul european în instanță, banț, judecătorul decide că Gheorghe Papuc trebuie achitat. Și ce frumos ar fi să avem procuror european și ce bine dă asta la popor. Dar, dacă este să vorbim între noi, ideea nu este decât o balivernă de pescar.

Și în România au existat baliverne de genul acesta. S-au făcut însă lucruri serioase. De pildă, a fost creat un DNA. Și la Chișinău există o astfel structură, CNA, doar că la DNA există multe c…ie, cum ar zice Natalia Morari. Salariile procurorilor de la DNA sunt mai mult decât ok. Ei își permit să se ia la trântă cu milionari care sunt dispuși să dea oricât ca să scape de închisoare. Și judecătorii au salarii bune, iar când vor mai mult și acceptă mită, îi pândesc procurorii DNA. Câțiva judecători stau deja la răcoare pentru acte de corupție. Și, uite-așa, nu e nevoie de procurori europeni. Nu este nevoie de baliverne pescărești. Este nevoie de oameni care să schimbe sistemul. Nu de un om, nu de un procuror, domnule pescar Mihai Ghimpu. Adevărul este că tot Unirea ne poate salva. Ce crede despre Unire domnul pescar?

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleFilat la închisoare... și Plahotniuc!