Unde petrec moldovenii… acolo sărăcia geme!

Picture 049

Moldovenii sunt un popor unic în lume. Poate doar cubanezii se compară cu noi. Toată ziua sărăcie, dar seara veselie. Să luăm, de pildă, viitoarea căsătorie dintre Dorin Chirtoacă și Anișoara Loghin. Aici o să judec un pic în baza moldovenilor pe care îi observ pe facebook. Nicio știre nu i-a mișcat mai mult, niciun subiect nu a creat agitație mai mare decât nunta celor doi. Cum se face că într-o capitală cu atâtea probleme și atâtea lipsuri căsătoria primarului este știrea numărul unu? Nu înțeleg. Jur că nu înțeleg.

Dacă se organizează un concert în PMAN or să vină 60 de mii de oameni. Dacă e vorba de un protest împotriva oligarhiei corupte or să vină 600. De ce? O fi vorba de mentalitate? O fi vorba de lipsa de educație? Multe sunt explicațiile. Problema este că un popor interesat mai mult de petreceri decât de anumite lucruri serioase este ușor de controlat și manipulat.

Moldoveanul suferă de un sindrom pe care l-aș numi ”fuga de realitate”. În ciuda borților de pe trotuare, domnișoarele se duc la petreceri sau la discoteci pe tocuri de 10. Alt exemplu pe care nu-l înțeleg: la cea mai săracă nuntă din Moldova o să vezi farfurii peste farfurii, mâncare peste mâncare. Mirii nu au după ce bea apă, dar, fiți siguri, nunta lor va fi, ohohoooo, plină cu ”di tăti”. Și muzică, și filmare, și limuzină, și tamada, și foc de artificii… Nu știu cine îi întrec pe moldoveni la petreceri. Nici măcar cubanezii. Așa că, a spune că Moldova e Cuba Europei este greșit. Mai curând Cuba este Moldova Americii.

Știți ce am mai observat? Că la moldoveni nu contează motivul petrecerii. Ori că e Ziua Limbii… Ori că e Ziua Independenței… De ce să ne chinuim să căutăm prea mult un motiv de distracție? Nu zic, sunt pitorești moldovenii cu distracțiile lor, petrecerile lor, nunțile lor… Doar că e prea de tot. Eu mi-aș dori o singură petrecere. Să fie una monstru, cu toți artiștii, cu toate vedetele. Dar știți când? Când hoții vor intra la pușcărie, iar Moldova va scăpa de sărăcie. Se poate, dragi moldoveni?

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleDorin+Anișoara=Love!