Țară. Caut politician de meserie

Voronin Filat Plahotniuc

Ne place ori ba, dar politica, democrația, statul de drept sunt niște noțiuni fără de care nu putem trăi. O fi politicienii niște dobitoci demenți, ahtiați după putere, orgolioși și populiști, dar fără ei nu se poate. Încă nu se poate. Așa e construită lumea. Deci, avem nevoie de politicieni normali la cap. Din păcate, Republica Moldova este un stat blestemat să fie conduși de brigadieri, președinți de colhoz, hoți la drumul mare, escroci mărunți, proxeneți și tot felul de lichele care nu au nicio legătură cu politica. 

Politica, într-o democrație, este o meserie care are niște reguli de la care nu are voie nimeni să abdice. Vă vine să credeți sau nu, dar până și în această meserie, de politician, trebuie să existe o onoare. Pe vremuri, politicienii japonezi își mai făceau harakiri, politicienii ruși își mai trăgeau un glonț în țeastă. În zilele noastre simpla demisia poate salva onoarea politicianului. Numai că, așa ceva nu există în Moldova. Să-i luăm la rând. Domnul Filat se pare că este un hoț mărunt, care printr-o conjunctură a ajuns șef mare și, după cum îi este feleșagul, nu s-a mai putut opri din cărăbănit. Domnul Plahotniuc pare să fie un tâlhar odios, care nu știe nici de onoare și nici nu are capacitatea de a spune stop, mă retrag. Din punctul meu de vedere, domnul Plahotniuc aplică în politică regulile hoției, ale banditismului ordinar. Unde ați văzut ca un om dus în Parlament în spate de un Lup fricos să ajungă să controleze întreg Legislativul? Așa ceva este inadmisibil. Un fel de junglă politică.

O altă regulă a politichiei, la care țin foarte mult în calitatea mea de jurnalist, spune că ca politician(cacofonie perfectă!) trebuie să participi la dezbateri publice. Nu există politician ascuns. Nu se poate să stai în spatele unor consilieri, deputați cumpărați, să tragi ițele și să speri că toată lumea o să accepte așa ceva. Nu acceptăm. Domnule Plahotniuc, fiți bărbat, faceți un pas în față. Ieșiți la dezbateri publice. Vrem să vedem ce spuneți, ce argumente aveți, cum vă prezentați ca politician. Ne-am săturat de jocuri murdare în culise. Nu ne mai transmiteți mesaje prin analiști, bloggeri și postaci cumpărați la kil. Ne-am săturat de politicieni luați la pachet de la domnul Voronin.

Apropo de Voronin. Deși în politică nu există bătrânețe, fostul comunist s-a ramolit complet. Nu mai poate duce bătălii politice. Totuși, Vladimir Voronin a fost politician. Da. Spre deosebire de Vlad Plahotniuc, de Vlad Filat, de Igor Dodon. Voronin a avut scânteia aceea de carismă. Chit că a fost un semi-dictator care ne-a ținut pe loc atâta timp, omul a fost politician pur-sânge. Spre deosebire de domnia voastră, domnule Plahotniuc, Vladimir Voronin a avut curajul să iasă în față și să răspundă la întrebări. Voronin a acceptat regulile politice. Asta l-a făcut politician. Până și Renato Usatîi începe să fie politician… Așa că, domnule Plahotniuc, aveți de ales – sunteți politician sau un bandit premier wannabe?

Una peste alta, observ intrarea în scenă a altor personaje. Personaje care anunță că vor respecta regulile jocului politic și, din ce văd. o fac: Maia Sandu, Andrei Năstase, Ion Sturza. Să fim cu ochii pe ei, pentru că îi vor înlocui în scurt timp pe Plahotniuci, Filați și Voronini…

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleCum s-a reîncarnat Vladimir Voronin în Vlad Plahotniuc