Vreți să trăiți în România? Veniți cu tot cu Republica Moldova

Chisinau

Un coleg de facultate a făcut un pas important pentru sine și familia sa. S-a mutat la București. Și-a găsit un loc de muncă, salariul îi acoperă cheltuielile cu chiria, dar și cheltuielile pe care le va avea cu familia. Va lucra în contabilitate, într-o multinațională. Nu se va îmbogăți, dar nu va muri de foame. Un bun prieten m-a sunat de curând și m-a întrebat cum sunt salariile în IT în București. Veștile pentru IT-iștii din Moldova sunt și mai bune. I-am zis că îl pun în legătură cu o firmă care se ocupă cu recrutarea IT-iștilor și în cel mult 24 de ore își găsește un loc de muncă. IT-iștii sunt căutați cu înfrigurare în București, iar salariile lor sunt mai mult decât acceptabile. Între 1000 și 2000 de euro lejer. Evident, trebuie să știi să faci mai multe decât să pornești și să oprești calculatorul. 

Colegi jurnaliști din Republica Moldova, obosiți de scandalul media iscat de arestarea lui Filat, mă întreabă cum se întâmplă la București? Sunt atât de mulți jurnaliști care le plâng de milă corupților care înfundă pușcăriile? Nu prea. Adică, există, dar nu așa, pe față. În România lucrurile sunt clare: ”Украл? Выпил?! В тюрьму!!!” Și nu este treaba mea să-ți plâng de milă că strigă deținuții după tine dă miliardul înapoi. Și nici nu e voie să faci reparație în celulă. Trebuia să te gândești la asta când erai premier. În plus, contează mai puțin că ți-ai dat demisia din Parlament și mânărești totul din umbră. Nu, prietene. Procurorii anticorupție te scot de urechi din umbra în care stai comod că nu te vede nimeni, îți pun cătușe pe mâini și te duc la audieri. Nu ai cum sta relaxat că dacă nu mai ești în Parlament, nu te vede nimeni.

România nu este un rai. România are o groază de probleme. Scriu despre asta zilnic în reportajele mele. Totuși, în România pensiile sunt cel puțin triple față de pensia medie din Moldova. În România marea corupție a fost zguduită bine de DNA. România are o infrastructură net superioară Moldovei. România este în UE, asta înseamnă că mărfurile sale pot pleca lejer în orice colț din Uniune. Economia României a avut în acest an cea mai mare creștere din UE. În România un protest de stradă sperie politicienii și îi determină să-și dea demisia. România a devenit pentru cetățenii moldoveni o poartă de scăpare. În România vorbești limba română și nimeni nu te ceartă pentru asta. În România nimeni nu-ți spune să pleci din țară dacă nu-ți place. România are gaze, România are petrol. România are munți. România are mare. România are o agricultură din ce în ce mai performantă. În România medicamentele sunt mai ieftine decât în Moldova. Deși este mai sărac, Chișinăul este aproape la fel de scump ca Bucureștiul. E trist, foarte trist să recunosc, dar România este o țară mai bună ca Moldova. De fapt, o comparație între cele două este derizorie. Cetățeni moldoveni, vreți să trăiți într-o astfel de țară? Vreți să trăiți în România? Nu veniți câte unul, aduceți toată Republica Moldova în România!

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleFacebook-ul moldovenesc i-a dat ieri un bobârnac domnului Mihai Ghimpu