Adevărul Maiei

img_1740641_thumbs_640x480_2421041

sursa: inprofunzime.md

Ceea ce avem acum in Legislativul de la Chisinau este o grupare la cheremul unui singur individ, si nu o majoritate parlamentara in acceptiunea sa clasica. Guvernarea actuala a rupt orice comunicare cu societatea si protestul pasnic este o modalitate de a atrage atentia asupra faptului ca tara este locuita de oameni reali, care se confrunta cu probleme reale.

N-am prea auzit in Romania voci scandalizate de faptul ca forte “autentic pro-europene”, cot la cot cu prorusii, au debarcat doua guverne proeuropene, din care mai si faceau parte, intr-un interval de cateva luni.

Faptul ca suntem acum in pragul colapsului economic este rezultatul direct al acestei politici iresponsabile. Iar pretinsa asociere cu Dodon si Usatai este un fals absolut si face parte din strategia regimului de a demoniza protestatarii care isi doresc un viitor european si sunt dezgustati de pretinsele partide europene de la guvernare.

Explicatia este cat se poate de simpla: reformele au fost fie mimate, fie facute partial. Acest lucru a devenit limpede in 2013 si, cu toate acestea, Occidentul a continuat sa ne sprijine, fara sa conditioneze sustinerea de aplicarea reformelor.

Un exemplu – cel al Bancii Nationale a Republicii Moldova (BNM) -, care demonstreaza nivelul de capturare a institutiilor statului si motivele pentru care nu regret ca am insistat asupra acelor conditii. Una dintre ele a fost schimbarea guvernatorului BNM, din cauza ca aceasta institutie a fost complice la “furtul secolului”.

Ce s-a intamplat din vara si pana acum? Am avut parte de un show in cadrul caruia guvernatorul si-a dat demisia, in timp ce delegatia FMI se afla in avion, in zbor spre Chisinau; a fost intrerupt dialogul cu FMI; a fost mimat concursul de selectare a unui nou guvernator si, chiar daca doua candidaturi aveau experienta necesara, nicio persoana nu a fost selectata; a urmat tergiversarea ca tertip de evitare a alegerii unei noi conduceri si, drept urmare, domnul Dragutanu sta bine merci in fotoliul in care statea si vara.

Suntem prinsi intr-o capcana. Pe de o parte, Moldova are nevoie ca niciodata de un guvern capabil sa mentina tara pe linia de plutire, fapt care subliniaza lipsa de responsabilitate a Partidului Democrat, singurul vinovat pentru situatia creata. Guvernul trebuie sa deblocheze urgent ajutoarele straine ca sa poata plati pensiile si salariile.

Pe de alta parte, nu vad cum un guvern incropit prin santajul si cumpararea deputatilor, votat in obscuritate, fara a pune macar in dezbatere programul de guvernare, si care a depus juramantul nu se stie cui la miez de noapte, in lipsa presei, poate fi eficient si poate merge ferm pe calea reformelor, pe care partenerii externi le cer imperios.

Actualul Parlament nu are vointa politica sa faca reforme. Poti face mutari de personal, dar, daca nu exista vointa, totul e in van. De aceea, anticipatele par a fi solutia daca se doresc schimbari cu adevarat.

Daca se va ajunge la anticipate, succesul depinde de ofertele venite din partea flancului pro-european.

Sondajele arata nu atat faptul ca partidele proruse sunt in mod fatal sortite sa invinga – de unde vine atat teama, cat si manipularile grosolane bazate pe aceasta teama -, cat deruta in randul populatiei cu valori si convingeri pro-europene, care constituie inca majoritatea. Daca acest segment va putea fi mobilizat, atunci vom avea si sansa continuarii cursului pro-Vest.

Ideea Unirii se bucura de sprijin in ultimul timp si vedem ca este perceputa, in mare, ca o solutie pentru coruptia oligarhica, ce si-a extins tentaculele peste toata Moldova. Aceasta este inca o dovada a crizei profunde in care au fost aruncate institutiile statului.

Din pacate, mesajul unionist este folosit de cei care nu doresc nicio schimbare, fiindca inteleg ca Unirea este irealizabila in conditiile actuale. Fara o stabilizare si normalizare a societatii moldovenesti si pe plan politic si pe plan social o dezbatere normala pe o tema atat de sensibila pur si simplu nu poate avea loc.

Si ajungem intr-o situatie absolut trista, cand coruptii si oportunistii, care ar trebui sa fie primii care sa se teama de Unire, o promoveaza la nivel declarativ. Unirea inseamna mult mai mult decat niste declaratii si marsuri.

Dezideratul national poate fi atins prin niste pasi concreti si fezabili in interesul oricarui cetatean: crearea unui spatiu informational unic, aceeasi retea de telefonie mobila, mobilitate pentru cetateni, acces la fonduri europene etc. Unirea nu se asteapta si nu se cere, ci se face prin munca de zi cu zi.

Acesta nu este articolul meu. Dar va jur, voiam sa scriu exact acelasi lucru. Dar ce valoare ar fi avut aceste cuvinte din partea mea? Ele au fost spuse de politicianul cu cea mai mare credibilitate din Moldova. Este vorba de Maia Sandu care a vorbit intr-un interviu pentru ziare.com. Am ramas socat. Uneori, adevarul este atat de simplu… Subscriu cuvintelor Maiei pana la ultima virgula si imi cer scuze ca nu am avut incredere in judecata ei cu ceva timp in urma. Este o placere si in acelasi timp o durere sa o asculti vorbind despre adevarata stare a lucrurilor din Moldova. Bravo, Maia!

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleVizita lui Pavel Filip la București, ce am văzut?