Ce se întâmplă în Moldova? Niște explicații pentru frații români!

039162001418204421

sursa: totul.md

Acest articol este pentru toți prietenii mei din România care mă întreabă în ultima vreme: ce se întâmplă în Republica Moldova? Am observat că presa de la București a început să fie mult mai atentă și să scrie mai des despre evenimentele din Chișinău. Dar pentru că există încă multă necunoaștere, nu cred că e vorba de manipulare, o să încerc să creionez niște informații de ansamblu, ca să înțeleagă toți atmosfera de peste Prut. Voi, frații noștri, ați trăit până acum cu impresia, majoritatea, că Moldova merge pe poteca bătătorită de România care duce spre Uniunea Europeană. De fapt, asta este ultima informație rămasă în capetele multora. Să vă fac un update.

Știți cu toții, Voronin a fost obligat să plece în 2009 după niște revolte sângeroase de la Chișinău. Au murit niște tineri. Au fost arse Parlamentul și Președinția. Pe fondul uriașelor nemulțumiri stradale și a opiniei publice, dictatorul a plecat în opoziție unde, apropo, o duce foarte bine – nu a fost deranjat cu nicio floare de așa-numiții pro europeni. În locul lui au venit Ghimpu, Filat și Plahotniuc.

Filat, un băiat școlit în România. A ars rapid niște etape și a ajuns chiar în perioada lui Voronin în fruntea celui mai mare partid de opoziție de la Chișinău. Pe atunci era încă respectat. Poate pentru că a convins mai mulți oameni cu o imagine bună să adere la PLDM. Cu timpul i-a dat afară pe mulți din partid, a rămas cu lingăii, ar fi băgat mâna până la cot în miliardul furat din trei bănci comerciale controlate de stat. Acum stă la închisoare, deocamdată este judecat, în baza unui denunț/autodenunț controversat depus de primarul Orheiului, un bancher, care a recunoscut că i-a dat milioane de euro mită fostului premier. Deci, vă dați seama, Filat nu mai contează ca om politic. Nici partidul său.

Dușmanul de moarte al lui Filat, Vlad Plahotniuc, este un businessman despre care tot auziți zilele acestea. Un tip tare controversat. Despre averea sa fabuloasa se spun multe. Că le-a făcut prin estorcări, că a distrus businessurile multor moldoveni. Pur și simplu le-ar fi preluat cu ajutorul unor judecători cumpărați. Apropo, omul și-ar fi făcut o parte de avere pe timpul lui Voronin, când era practic trezorierul Partidului Comuniștilor. A simțit că bate un vânt european și-a cumpărat un partid, a revopsit niște comuniști în democrați – inclusiv pe un domn Marian Lupu – iar acum conduce din umbră, cu o mână de fier, Republica Moldova. Toți, dar aproape toți moldovenii, cu puține excepții văd în Plahotniuc răul absolut. A impus teroare la Chișinău. Procurorii nu respiră în fața sa. Jurnaliștii tremură când îl văd. Umblă cu nenumărate gărzi de corp după el. Pe scurt, are imaginea unui bandit pentru care următoarea țintă este să acapareze complet Moldova. Este învinuit că a reușit să corupă toate instituțiile, de la Curtea Constituțională, la procuratură, judecătorii, Serviciul de Informații și Securitate, până la televiziunea națională. Mai este învinuit că a furat și el din miliardul de dolari dispărut din bănci pentru care acum răspunde doar Filat. Fără să-i pese de opinia publică, a convins aproape 56 de deputați să-l înainteze pentru funcția de premier. Numai că l-a răsturnat buturuga mică, președintele Nicolae Timoft – până mai ieri detestat de toată lumea pentru că era complet tăcut și obedient politicienilor corupți. Timofti i-a refuzat candidatura de două ori. Apropo, porecla președintelui Nicolae Timofti este Rață Mută. La Chișinău se vorbește de sume enorme pe care Plahotniuc le-a plătit deputaților care au semnat pentru candidatura sa – între 200 și 400 de mii de euro de căciulă. Nebunia supremă a acestui om a fost atinsă când a adus din toată Moldova oameni amărâți, plătiți cu 100 de lei, în centrul Chișinăului. A vrut să arate că are susținere populară, dar a ieșit pe dos, s-a făcut de râs, pentru că sărmanii oameni habar nu aveau de ce au venit, mai ales că unii erau cu anumite dizabilități, aduși direct de la ospicii.

Ghimpu este o altă figură marcantă a ultimilor ani. După dispariția lui Roșca, un trădător al cauzei române la Chișinău, Mihai Ghimpu, președintele Partidului Liberal, i-a luat locul. Pro român, cu un nepot primar în Chișinău, venea cu pământ din Basarabia la Băsescu. Avea o imagine foarte bună printre cei care respiră românește în Republica Moldova. Chiar dacă este un tip excentric, pe alocuri respingător, a reușit să ducă tot timpul Partidul Liberal cu aproape 10 la sută în Parlament. Numai că la următorul scrutin praful se va alege din PL. În ciuda uriașei opoziții publice, Ghimpu l-a susținut pe Vlad Plahotniuc. Mai mult decât atât, l-a susținut împreună cu foști comuniști cu care a dat mâna la propriu, spre marea nemulțumire a votanților săi. Opinia publică de la Chișinău, cu excepția unor analiști plătiți de Plahotniuc, crede că Ghimpu este un ”cadavru politic”. Ghimpu mers împotriva opiniei publice, mulți spun că ar fi fost șantajat, alții că ar fi fost cumpărat. Cert este că asta înseamnă adio Parlament.

Dragi frați români, mulți mă întrebați dacă rușii o să revină la putere la Chișinău. Sincer, nu știu. Tot ce știu este că acești așa-ziși pro europeni au ”zaibit” pe toată lumea. A zaibi, este un termen de stradă, rusesc, înseamnă a sătura. Inclusiv europenii sunt ”zaibiți”. De fapt, europenilor le este ”pohui” – cred că v-a învățat Carla’s Dreams ce înseamnă cuvântul – cine vine la putere. Scopul este să nu distrugă complet ideea de integrare europeană. Ghimpu, Filat și Plahotniuc au făcut mai mult rău integrării europene decât Renato, Voronin și Dodon. Acum se dorește resetarea vectorului european. Din fericire, moldovenii care simt românește, care vor în Uniunea Europeană, au alternative, părerea mea. Alternative cu o imagine bună în UE, cu șanse reale și procente bune în intenția de vot: Maia Sandu – fost ministru al educației, Andrei Năstase – liderul unei platforme care a scos oameni în stradă, Ion Sturza – un fost premier și un om de afaceri care are businessuri în România cu o imagine foarte bună în vest. Ați înțeles acum?

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleAtenție, falși unioniști!