Statul care își omoară cetățenii

Accident fetita1

sursa: protv.md

Șoseaua Orhei – Chișinău. O zi de duminică. A plouat, a nins, este frig. Asfaltul s-a acoperit cu un strat de gheață. Poți patina. Mașinile chiar patinează și derapează spre groaza șoferilor, a pasagerilor. Cei care trebuie să curețe șoseaua ori să dea cu material antiderapant lipsesc din zonă. Unde o fi?

În apropierea satului Peresecina un șofer trage pe dreapta. Cel mai probabil a derapat, dar nu grav. Este posibil să fi oprit și benevol. Ancheta ar trebui să ne spună asta exact. O altă mașină vine din spate patinând pe gheața. Nicio frână din lume nu-l ajută pe șoferul acesteia să frâneze. Vine ca un pietroi. Buf, iar inevitabilul se produce. Intră în maşina de pe marginea şoselei distrugând o familie nevinovată. O femeie moare pe loc. Nu are nicio șansă. Fetița femeii, un copil de numai 7 ani, este strivită. Corpul său firav este distrus într-o secundă. De acum înainte micuța nu va mai striga niciodată ”mama”. Fetița nu va mai dansa niciodată în fața oglinzii. Ea nu va cunoaște marea dragoste. Fetița nu va spune ”da”. Fetița nu va avea copii. Copilul de 7 ani a murit instantaneu. Împreună cu mama sa. Unul dintre șoferii implicați în accident plânge. Plânge în hohote. Este bărbat, dar ce contează? O femeie, un copil au murit sub ochii lui… O altă femeie care coboară dintr-un microbuz își frânge mâinile de disperare. Țipă: ”să vină miniștrii!” Dar miniștrii nu vin. Miniștrilor nu le pasă… Ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc, nu are nicio apăsare că undeva, pe drumuri, o femeie și un copil au murit. Domnule ministru, îi aveți pe conștiință? Abia acum este momentul în care în scenă intră drumarii ca să împrăștie material antiderapant. Te cuprinde disperarea.

Oamenii sunt îngroziți. Este totuși o tragedie care putea fi prevenită. Drumul era un patinoar, iar din cauza asta o femeie nu mai respiră. Trupul ei stă nemișcat, prins între fiare. Oare ultimul gând a fost la copilul său? Oare a avut timp să-și spună în șoaptă: ”fetița mea, te iubesc. Te iubesc – este ultimul meu gând pe acest pământ păcătos!” Corpul micuț și fără suflare al fetiței stă în zăpadă. Cu mâinile la piept, copilul mort te face să te urăști pe tine că trăiești. Viața ei s-a oprit și nu-și va mai revedea tatăl niciodată. Toate visele ei de fetiță de 7 ani au fost curmate pe un drum rece, acoperit de gheață, într-o țară care a omorât-o! Să curgă lacrimi. Să plângem. Să ne alinăm durerea.

Chișinău. Piața Centrală. Vreo 20 de oameni stau într-o cafenea. Unii au intrat să mănânce. Alții lucrează aici. Dintr-o dată bubuie ceva, iar o flacără îi cuprinde pe toți. 17 sunt arși, 4 foarte grav. Pompierii încearcă să ajungă la cafenea, dar Piața Centrală nu este un loc în care pompierii ar putea să se desfășoare prea ușor. Victimele sunt scoase pe brațe. Unele încă mai fumegă. Nu încap toți în ambulanțe. Câțiva mai puțin arși așteaptă alte ambulanțe. Arșii ajung la spital, dar aici se pierd secunde prețioase. Ca să-i ducă în interior, la terapie intensivă, medici și asistente înoată de la ambulanță până la intrarea în instituție cu targa prin troiene. Zăpada din curte nu a fost curățată, așa că răniții vor mai răbda. Trebuie să rabde. Curtea înzăpezită se va umple în curând de rude cu mâinile la gură și cu ochii în lacrimi. Ei nu înțeleg de ce? De ce fiii, fiicele, soțiile lor au ars în acea cafenea nenorocită? Cine este responsabil?

Dar este duminică. Autoritățile nu se deranjează prea mult de nefericitul incident. Abia spre seară nepremierul interimar Gheorghe Brega vine să mormăie ceva medicilor din spital. Abia a doua zi primarul Chirtoacă se face că caută vinovații. Pisica este aruncată în curtea Direcției de Comerț a Primăriei. Se face a uita de câte ori ne-a spus că Piața Centrală se va transforma ba în Centru Comercial, ba în parc… Rămâne a fi un loc de coșmar. Cine să răspundă pentru arsurile provocate de indolența autorităților? Primarul sau șeful Direcției de Comerț? Domnule Chirtoacă, vă simțiți cu conștiința împăcată? Ați făcut tot ce trebuie pentru preîntâmpinarea acestei tragedii?

Piața Centrală și-a mai luat un tribut. Piața Centrală nu va dispărea prea curând. De aici se hrănesc partide întregi. Mafia, corupția nu va permite să dispară milioane de euro din cauza unor amărâți care au ars… Nimeni nu va cerceta cu adevărat problema. Vor cădea niște capete mai mici, niște pompieri sau șeful direcției comerț și atât. Liniștea de mormânt se va așterne și pe acest caz. Noi să ne vedem mai departe de România mare, de lupta de 20 de ani cu comunismul, de integrarea în UE. Între timp, politicienilor moldoveni nici că le pasă de morți și răniți. Ei continuă lupta pentru a rămâne la putere. Că se numesc Mihai Ghimpu, Vlad Plahotniuc, Vlad Filat, Vladimir Voronin și mulți alții…

La București, după incendiul din Colectiv oamenii au ieșit în stradă. Și nu numai în București. Centrele marilor orașe au fost pline de oameni. Cetățenii români și-au dat seama, corupția îi omoară. La Chișinău, Bălți, Orhei, Cahul moldovenii sunt ocupați. Ei vor sta zilele acestea cuminți, mai urmează o sărbătoare, Revelionul pe stil vechi. Eventual o să-și amintească de cele întâmplate când vor închina un pahar de ”jin” și… cam atât. Răniții, morții de pe drumuri, incompetența autorităților, corupția politicienilor nu-i interesează. Turnați jin și dați găluși!

Adevărul este însă că dacă până acum statul Republica Moldova își alunga cetățenii, acum a început să-i omoare. La propriu. Sistematic, cu bună știință și cu multă nepăsare. Cele două tragedii care au zguduit Republica Moldova ne arată asta. Ce fac politicienii? Mihai Ghimpu, de pildă, îi transmite sărutări lui Plahotniuc. Vlad Plahotniuc mai țese niște intrigi. Vlad Filat nu mai știe cum să iasă din închisoare. Vladimir Voronin mai face o glumă. Și tot așa… Pe ei nu-i interesează că noi murim. Ei vor să fie cât mai mult la treuca puterii.

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleMonstruoasa Coaliție