Violența invizibilă și ipocrizia analiștilor, bloggerilor, postacilor!

3043771

sursa: protv.md

Este foarte ușor să-i demonizezi pe oamenii care protestează. Ai pus o etichetă și i-ai băgat pe toți în aceeași oală. Ceea ce citesc pe facebook, la mulți analiști, postaci și bloggeri mă sperie. Dintr-o dată toți moldovenii din fața Parlamentului au devenit pro ruși. Brusc toți protestatarii sunt niște brute oribile, care au bătut deputați și au venit să distrugă Parlamentul. Condamn și am condamnat mereu violența. Nu este bine ce i s-a întâmplat lui Mihai Ghimpu, Monicăi Babuc, Corinei Fusu. Am spus din capul locului, este greșit. Cu toate acestea, să condamni protestatarii fără să-i înțelegi este o ipocrizie cruntă. Cine sunt protestatarii? De ce sunt violenți? Cum oprim violențele? Analiștii nu vor să ne spună. Ei știu una și bună: brute, pro ruși, provocatori. Dar chiar toți protestatarii sunt așa? Mă îndoiesc.

M-am uitat bine la imaginile cu Mihai Ghimpu agresat de protestatari. Am văzut brute. Este adevărat. Dar am văzut și oameni lucizi, oameni care chiar dacă îl urăsc pe Ghimpu nu au sărit să-i dea în cap. Ei l-au apărat pe așa-numitul Iuda. Analiștii se prefac însă că acești oameni nu au existat. Pentru ei toți protestatarii sunt răi. Eu vă înțeleg. Când viața ta de analist se consumă pe facebook, pe la Eli Pili și coffee breakuri inutile nu știi cum este să ai un salariu de 2000 de lei pe lună. Tu trăiești dintr-un grant și multe cuvinte goale pe care le scrii pe facebook cu emfază. Te-ai întâlnit de atâtea ori cu Monica Babuc, cu Mihai Ghimpu, cu Corina Fusu pe la evenimente mondene, traininguri, ai făcut cu ei atâtea brainstorminguri încât ești prea subiectiv. Eşti rupt de realitate.

Hai să-ți zic ceva despre viața adevărată. Ştiai că în Moldova sunt o grămadă de pensionari care primesc o pensie de 35 de euro? Te-ai gândit de câte ori o să mergi cu taxiul de banii aceștia? Cum, tu nu înțelegi de ce este înrăit un om? Tu nu pricepi de ce este atât de nemulțumit că vine și rupe ușa Parlamentului? Capul tău nu pricepe de ce polițiștii care au salarii de zece ori mai mici ca ale tale nu au stat să apere cu propria viață Parlamentul? Te-aș trimite să muncești o săptămână în Piața Centrală ca să înțelegi. Apoi te-aș lăsa să discuți cu Mihai Ghimpu, Vlad Plahotniuc sau Vlad Filat, să vedem cum o să le vorbești despre valori, despre morală… A spune că toți protestatarii sunt provocatori, pro ruși și elemente criminale este mai mult decât o ipocrizie. Este o manipulare cruntă.

Repet, violența este regretabilă. Violența trebuie oprită. Violența nu-și are locul într-o societate civilizată. Doar că, ceea ce nu vor să spună analiștii, postacii, bloggerii, este faptul că această violență a început demult. Această violență a fost oarecum invizibilă până acum. Ea a erupt pentru că, se pare, mămăliga poate exploda. Trebuie să fim conștienți că primii au început să fie violenți politicienii, deputații și oligarhii. Vorbesc de violența sărăciei la care au fost supuși cetățenii moldoveni când au dat șpagă la medic ca să nu moară. Violența umilirii când au îndurat foame ca să-i dea 10 lei copilului să aibă ce mânca la școală. Violența corupției când au dat șpagă la primărie, poliție, grădiniță. Violența de a trăi în cea mai săracă țară din Europa, în timp ce ei, oligarhii, sunt cei mai bogați din Europa. Și la toate acestea s-a mai adăugat violența de a-i scuipa pe oameni votând un Guvern pe ascuns. Violența de a depune jurământul noaptea, pitit de ochii lumii. Dacă nu erau aceste violențe ale politicienilor, astăzi nu vedeam violențe în fața Parlamentului. În loc să-i demonizați pe oameni, bine ar fi să înțelegeți niște fenomene. Că dacă erau fericiți și sătui, nu veneau în fața Parlamentului.

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleScrisoare pentru România!