Autoritățile se fac că îi caută pe cei trei indivizi de la Orhei acuzați de viol. Eu am vorbit cu unul dintre ei

Viol Convorbire pe facebook cu Dumitru Pascari Viol Convorbire pe facebook cu Dumitru Pascari1 copy
Violul de la Orhei era practic mușamalizat când am început să scriu eu despre acest caz. În acel moment, țin minte, m-a șocat să văd modul în care a fost măsluit. Pe față, fără nicio frică și jenă față de lege. Era o situație absurdă: aveam un viol, aveam o violată, aveam trei violatori, iar procurorul nu acuzase pe nimeni. Și nu doar asta m-a marcat. M-a șocat reacția oamenilor din Orhei. M-a șocat indiferența jurnaliștilor. Adolescenta despre care am tot scris și pe care am numit-o convențional Elena era condamnată la nedreptate. Foarte mulți și-ar fi dorit să tac, să nu vorbesc, să nu scriu despre acest caz. Mi-au zis-o în repetate rânduri. Dar nu! Nu pot să tac. N-o s-o fac.

Procuratura era atât de sigură că va scăpa de violul de la Orhei, încât l-a mușamalizat neglijent. Era atât de sigură pe ea că… nici acum nu a realizat ce a lovit-o. Știți ce a făcut diferența? Partidul Facebook, Partidul Ondoklassniki. Articolele pe care le-am scris despre acest caz s-au viralizat pe rețelele de socializare. Mii de oameni au dat share, zeci de site-uri le-au preluat. Apoi s-au trezit televiziunile și uite că s-a făcut scandalul cât casa. Așadar, când autoritățile tac, când jurnaliștilor nu le pasă, când bloggeri adevărați nu mai există – iată că se mai poate face ceva.

Am primit o tonă de mailuri și comentarii în care lumea îmi mulțumește că am scris despre acest caz. Adevărul este că nu mi-am făcut decât meseria. Opinia publică a făcut presiune. Oamenii s-au revoltat și au dat share. Ca să vedeți puterea Partidului Facebook – share-ul a reușit să trezească autoritățile criminale și pe jurnaliștii nepăsători. Acum scandalul poate fi comparat cu cel din Vaslui, România. Cineva a făcut o petiție online prin care s-a cerut pedepsirea violatorilor. Această petiția a strâns peste 10 mii de semnături. Sunt impresionat. Așadar, când vor – moldovenii se pot coaliza în jurul unei cauze.

Numai că Partidul Facebook crede că a învins nedreptatea în acest caz după ce autoritățile au mormăit ceva despre anchetarea procurorului care a refuzat să-i acuze pe agresori de viol. Greșit! Nu trebuie să vă culcați pe o ureche. Eu cred că procurorul nu va păți absolut nimic. Ba mai mult, nu cred că oamenii acuzați de viol vor fi pedepsiți până la urmă. Autoritățile au început deja să ne spună că nu-i mai găsesc pe cei trei indivizi. Nici cel condamnat nu este de găsit ca să fie dus după gratii. Bine că pe mama celor 5 copii ați găsit-o…

Procuratura își șterge din nou urmele? De ce nu sunt găsiți și anchetați învinuiții? De ce nu este găsit și încarcerat condamnatul? De ce? Pentru că… au dispărut, este răspunsul. Pe bune? Adică ne credeți proști din nou? Atunci cum se face că eu l-am depistat pe unul dintre acuzați? L-am găsit pe facebook și am stat la taclale cu el. Este adevărat, individul era pe acest cont cu nume ciudat. Este vorba de Dumitru Pascari, care își zice pe facebook Птаха Птаха. Cum l-am găsit? Experiența de jurnalist nu este o chestie pe care o capeți de la Nobil. Print screen-uri ale discuției mele cu acest individ le vedeți în poza de la începutul articolului.

L-am întreba direct: ”cât de adevărat este ce spune ea? A fost sexul benevol sau chiar ai violat-o?” Răspunsul lui Dumitru Pascari m-a umit. El nu ascunde faptul că a făcut sex cu minora: ”Tot cea fost , a fost benevol …. Ea singura a dorit….dar motivul care a dat la politie a fost pentru a scoate bani….puneti intrebarea o adolescenta violata siar permite sa ceara de la inculpat bani si a face nunta cu ea?? Intreaba pe mamica fetei de ce este fosta detinuta pentru acuzari false”. ”Și atunci de ce ați sechestrat-o? De ce ați bătut-o?”, am continuat eu cu o întrebare. ”Nimeni nu a tinuto in hiss. Ea iesea cind dorea afara….nu nu a batuto nine nu”, a răspuns cel acuzat de viol. La următoarele două întrebări nu a mai avut replică. Pur și simplu nu a mai răspuns: ”Dumitru, tu știai că este ilegal să faci sex cu o minoră fiind major? Cât de mult te-a ajutat Constantin Țuțu în acest proces?”

Acum să vă zic de ce l-am întrebat pe acuzat de Constatin Țuțu. Când am început să scriu despre acest caz, cei care o cunosc pe fată și pe mama ei m-au avertizat că în Orhei se vorbește de protecția pe care acest Dumitru Pascari o are din partea deputatului Constantin Țuțu. Deși sursele mele nu au putut să-mi prezinte dovezi, eu nu am exclus această pistă. Toată Moldova știe cărui politician, cărui oligarh aparține procuratura. Am vrut să aflu din gura lui Dumitru Pascari că nu este adevărat, că nu are nicio legătură cu Constantin Țuțu. În loc să nege, Dumitru Pascari, cel învinuit de viol, a tăcut. Uneori tăcerea urlă mai tare decât orice vorbă. Acum lansez o întrebare publică. Vreau să ne spună chiar domnul deputat Constantin Țuțu că zvonurile care susțin că ar fi fost implicat în mușamalizarea acestui caz sunt greșite. Că nu există niciun temei în acest sens. Haideți, domnule Țuțu, fiți bărbat și spuneți-ne asta. Dar nu uitați, adevărul are o proprietate ciudată – iese tot timpul la suprafață.

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleCum a scăpat nașul Nicolae Juravschi de Comisia de Integritate cu votul finei sale, membră a Comisiei!