Criministrul Ruxanda Glavan

12669495_991860730906586_1629171553897903753_n

sursa: https://www.facebook.com/savatie

Cu ultima sforțare tânărul întinse mâna spre telefon. Dorința de a trăi este încă puternică. Din fericire, telefonul mobil este aproape. Cu degetele tremurânde tastează 903. Le spune medicilor că mama lui este în stare gravă, că o doare în piept, că respiră greu, le dă adresa și… așteaptă salvarea. Mai târziu, cu o fărâmă de conștiință aude, parcă din altă lume, sirena ambulanței. Nu știe dacă este închipuirea lui sau se întâmplă aievea. Mintea îi este încețoșată de gaz. Simțurile îi sunt atrofiate și se scufunda încet, încet într-un somn letargic. Mama sa, cea care i-a dat viață se stingea alături de el. Iar el, el… nu mai poate face nimic.

Între timp, afară, medicii de pe ambulanță ridică din umeri. Adresa este corectă. Dar parcă nu e nimeni acasă. Ușa este închisă. Mai pornesc un pic sirena. Ce este de făcut? Dau din mână a pagubă. De ce să se complice cu acest caz? Dacă aveau nevoie de ajutor deschideau ușa. Nu-i așa? Un medic scrie în fugă un bilețel și îl lasă în poartă. Nu, nu este un bilețel. Este o condamnare la moarte! Dar medicii consideră că și-au făcut datoria. Ei au fost la adresă, nu le-a deschis nimeni. De ce să încerce să afle dacă este totul în regulă în casă? De ce să sune poliția? De ce să sune pompierii? De ce să întrebe vecinii dacă știu ceva? Nu-i nimic, merge și așa.

Peste câteva ore niște prieteni alarmați că tânărul și mama acestuia nu răspund la telefon au venit la ei acasă. Au dat cu ochii de bilețel și și-au dat seama că este ceva în neregulă. Prietenii nu au pregătirea necesară în aceste situații, dar realizează instantaneu, ceva rău s-a întâmplat. Sar gardul, intră în casă și îi găsesc pe cei doi pe jos. Cheamă din nou ambulanța. Pentru mama tânărului este prea târziu. A murit. Tânărul este în comă, dar mai poate fi salvat.

Peste două zile ministerul Sănătății anunță senin că: ”neavând suspiciuni de violență sau agresiune nu a fost chemată poliția sau alte structuri ale MAI. Actualmente, nu există temei legal ca echipa de urgență să intre forțat în casă.” Pe facebook au curs sute de comentarii în care ministerul sănătății și doamna criministru Ruxanda Glavan sunt făcuți cu ou și oțet. Oamenii au dreptate. Este strigător la cer. Într-o țară care se vrea europeană, în anul de grație 2016 murim cu ambulanța la poartă. Nu se poate așa ceva. Să nu le dea prin cap medicilor că ar putea fi o problemă? Să nu întrebe niște vecini dacă știu ceva? Să nu sune la pompieri, poliție… Cine este de vină în acest caz? Ce se poate face pe viitor ca astfel de situații să nu se repete? Cine va plăti cu funcția și libertatea pentru moartea nevinovată a unui om? Nimeni. Nimeni. Nimeni. Ba nu, mortul este de vină. Ca de obicei. Morții sunt de vină că mor pe drumuri necurățate. Morții sunt de vină că stau în comă în casă și nu le deschid ușa ”salvatorilor”.

Criministrul Ruxanda Glavan ar trebui să-și dea demisia imediat. A scuipat un comunicat pe facebook și s-a spălat pe mâini. Incompetența acestei doamne este de o grozăvenie de care nu am mai auzit în viața mea. Când a fost cazul unei ”razborci” politice, a mers cu televiziuni la Centrul Mamei și Copilului, a verificat robineți, săli de spital. Atunci interesul era unul financiar. Acum se limitează la un comunicat agramat pe care ni l-a aruncat în față? Sfidează opinia publică și bunul simț. Este o atitudine reprobabilă pe care nu o s-o găsești în lumea normală la cap. Dar ce este normal în Republica Moldova? Ce? Ministerul Sănătății ne spune că este normal ca un cetățean să moară în propria casă cu ambulanța la ușă. Este absolut normal și nu trebuie să ne revoltăm. Sistemul este putred, sistemul este corupt, sistemul este criminal. Iar doamna criministru Ruxanda Glavan îl acoperă cu și mai multă incompetență printr-un comunicat aiuristic. Hai, doamnă criministru, ieși la televizor, organizează o conferință de presă, mergi în control la ambulanță, ia televiziunea după dumitale! Slabo? Acum nu-ți mai place să te dai în stambă? Și dacă era o rudă a dumitale în casa aceea blestemată, la fel făceai, aruncai un comunicat pe facebook și atât?

Vina doamnei criministru este mai mare decât a medicilor. Medicii sunt ca niște soldați. Dacă ar fi fost deștepți și mai deschiși la minte poate că o salvau pe femeie. Dar așa, nu le-a păsat. Sistemul sanitar moldovenesc le permite să nu le pese. În schimb, criministru Ruxanda Glavan este responsabilă de întregul sistem sanitar. Iar sistemul continuă să ucidă. Asistăm la un adevărat genocid. Demisia doamnei criministru nu este suficientă. Dacă ar fi fost în România, o vedeam acum la DNA, cu cătușe pe mâini, ferindu-și ochii de camere. Însă ea rămâne în funcție. Este membru PD, nu o să fie atinsă cu nicio floare. Regimul oligarhic nu-și deranjează slugile și sclavii ascultători.

ps: Doamna Ruxanda Glavan, uitați-vă în oglindă. Dar uitați-vă bine. Pentru că acolo o să vedeți fața unui criminal în serie. Sunteți responsabilă de un sistem sanitar care ucide. Chiar nu simțiți un fior rece pe șira spinării? Chiar nu aveți nimic uman? Spuneți că legea nu le permitea medicilor să intre în casă, dar legea este făcută tot de dumneavoastră, doamna criministru. Adică ați omorât sărmana femeie… legal?

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleMoldova în descompunere