Cum a scăpat nașul Nicolae Juravschi de Comisia de Integritate cu votul finei sale, membră a Comisiei!

Vera Lupu CNI

Duminică am vorbit cu o mătușă pe skype. Ajunsese în fața unui calculator și a ținut să discute cu mine. Nu am mai văzut-o de ani. A ajuns la vârsta pensiei, la vârsta problemelor de sănătate, a durerilor care nu mai contenesc. Eu o țineam minte încă în forță, vioaie, plină de viață. Sufletul i-a rămas la fel, dar în Moldova este greu, al naibii de greu, să fii pensionar. Mi-a povestit că are o pensie de 1000 de lei, pe care iarna o dă pe toată pentru căldură. Nici din pensia unchiului nu rămâne mare lucru. Banii nu le ajung nici pentru minimum necesar. Luna asta pensia a întârziat cu 2 săptămâni. ”Cu ce să trăiesc în această perioadă, Vitalie? De ce fură nenorociții iștea totul? De ce reușesc pensionarii din alte țări să meargă și în vacanțe, își permit să călătorească. Noi suntem aici ca într-un țarc. Murim”, mi-a zis mătușa mea.

Ce să-i spun? Dacă tinerii mai au cum să fugă din acest țarc, mătușa mea este captivă. Captiva unei țări care i-a pus gând rău, care vrea să o distrugă pur și simplu. Oamenii înțeleg asta. Când văd îmbuibații din Parlament, oligarhii care se plimbă cu Porsche-uri cumpărate din bani furați, oamenii sunt disperați. Aici nu mai este vorba de săraci și bogați. Aici este vorba de hoți și de muritori de foame. Mai jos o să scriu despre un domn pe care îl vedeți în Parlament. S-a afișat cu telefoane scumpe în legislativ, l-ați văzut mereu în costume scumpe. De curând ați aflat că CNI îl suspectează de probleme de integritate. Dosarul său a fost ”judecat” rapid de membrii CNI, dar a fost scos basma curată. S-a întâmplat pe 11 februarie, când găsim pe site-ul instituției, la punctul 11: ”Examinarea cazului privind eventuala încălcare a regimului juridic al incompatibilității de către dl Juravschi Nicolae, Deputat în Parlamentul RM”. De ce este acuzat domnul Juravschi? Simplu. El ocupă o funcție publică. Potrivit legii nu poate ocupa și funcția de administrator la SRL ”Treipart – Grup”. Numai că domnii de la CNI au decis că deputatul Juravschi este… negustor cinstit.

Faptul că Nicolae Juravschi este ”negustor cinstit” s-a decis prin vot. Din cei 5 membri ai CNI, la muncă au fost doar 4. Pe scurt, comisia trebuia să decidă inițierea procedurii de control privind eventuala situație de incompatibilitate în cazul deputatului Juravschi Nicolae. Au votat împotriva controlului 3 membri. Unul singur a votat pentru. Așadar, domnul Juravschi a scăpat, nu mai este urmărit. Acum vine partea interesantă și profund… moldovenească. Unul dintre membrii comisiei se numește Vera Lupu. Doamna Vera Lupu, spun sursele mele, este fina domnului Juravschi de la prima căsătorie. Legal, doamna Vera Lupu nu a încălcat nimic. Moral este în culpă. Pentru că noi știm foarte bine cum se fac astfel de chestii în Moldova.

Așadar, nașul Nicolae Juravschi și fina Vera Lupu(o vedeți în poza de la articol) ne-au fentat din nou. Dacă până și la CNI, instituția care ar trebui să lupte cu situațiile acestea strigătoare la cer, se fac astfel de lucruri, ce să mai spunem de o primărie amărâtă din Cucuieții de Sus? Fina – Vera Lupu ar fi trebuit să se abțină de la vot, să nu voteze pentru ca nașul său, domnul Juravschi, să fie achitat. Apropo, fina Vera Lupu este singura fără biografie pe site-ul CNI. Iată, draga mea mătușă, de ce ești săracă, de ce nu-ți primești pensia la timp. Pentru că toți cumetrii, finii, nașii au ajuns la putere și aplică legile cum știm că se face. Ei bogați, noi săraci. Ei cu rude și relații peste tot, noi cu pensii amărâte pe care nu le primim. Moldova – gură de rai? Gură de iad, mai curând…

LATER EDIT

Am fost contactat de doamna Vera Lupu. Aceasta a ținut să-mi pună la dispoziție CV-ul. Îl prezint mai jos:

Anul nașterii: 13 mai, 1969
Locul nașterii, Călărași, s. Vălcineț, Republica Moldova
2012 – prezent Membru, Comisia Națională de Integritate a R. Moldova necăsătorită
2011 – 2012 Jurist, realizarea și implementarea cadrului juridic de creare şi gestionare a programului de instruire și reabilitare a copiilor bolnavi de cancer cu spitalizare de lungă durată din Institutul Oncologic. (Program finanțat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare)
2007 – 2012 Jurist, expert independent pe domeniul Drepturile omului Reprezentarea intereselor drepturilor femeilor si copiilor, victime a violentei in familie şi a traficului de ființe umane, inclusiv in instanța de judecată; Director de proiect „Incluziunea socială a tinerilor aflați in dificultate, în procesul de instruire profesională și angajare în câmpul muncii ” (Program finanțat de Ministerul Muncii, Franța; Ministerul Afacerilor Externe, Norvegia)
1999 – 2007 AO Asociația Femeilor de Carieră Juridică, Secretar General Expert jurist în programul național de prevenire şi combatere a traficului de ființe umane. Acorda asistență juridică victimelor în programul identificare internațională, documentare, repatriere și reintegrare. Reprezintă victimele traficului de ființe umane, femei şi copii in instanța de judecată pe cauze penale și civile. Coordonează instruiește şi asigură asistentă în programul de instruire a angajaților Ministerului Afacerilor Interne în domeniul prevenirii şi combateri traficului de ființe umane. Participă la elaborarea legilor în domeniu. (Program finanțat de Departamentul de Stat al SUA)
2002 – 2005 Profesor, Colegiul Național de Coreografie, Disciplina „Noi şi Legea”
2003 – 2009 Expert Jurist la Organizația Internațională pentru Migrațiune. Crearea și menținerea cadrului juridic interior al adăpostului pentru femei și copii traficați. Asistență juridică în instanța de judecată în Moldova și România. Crearea și dezvoltarea programului de localizare și repatriere a victimelor traficului din Turcia, Cipru, Emiratele Arabe Unite, România, Italia, Rusia ş.a. (Program finanțat de Organizația Internațională pentru Migrație)
1992–2000 Liga Democrat-Creștină a femeilor din Moldova. Consilier al Deputatului; Președinte al Organizației teritoriale.
1999 – 2012 Fondator, Administrator „Întreprinderea Individuala Vera Lupu”
1991–1992 Teatrul republican de păpuși “Licurici” Secretar, Inspector resurse umane.
1987–1991 Asociația de Comerț , Baza magazin “Toamna de aur”
2009 – Doctorand, Academia de Științe a R. Moldova, Drept
2012–2013 Master, specializare Administrarea Publică, Academia de Administrate Publică
1996–2000 Universitatea de Stat din R. Moldova, f. Drept, specializare Drept penal
1986 – 1987 Școala de profesii, profilul Comerț, – Chișinău
1999 – 2011 Membru al Federației Internaționale a Femeilor de Carieră Juridică; membru al Biroului Permanent; membru al Conciliului Federației; membru al grupului de lucru pe combaterea violentei asupra femeilor și copiilor.
2007 Coautor „Ghidul privind compensarea daunelor pentru victimele traficului de ființe umane” (finanțat OSCE/ODIHR)

În acest CV nu ni se prezintă regimul matrimonial al doamnei Vera Lupu. Așa că am dorit să aflu în ce relație se află cu domnul Juravschi. Nu mi-a răspuns. Am insistat și din nou niciun răspuns.

Din fericire, articolul de mai sus nu a rămas fără reacții. Cei de la Moldova Curată au mers la CNI pentru a investiga această situație pe care mi-a adus-o la cunoștință o sursă. Iată ce spune moldovacurata.md:

La ședința CNI din 11 februarie membrii Comisiei au respins inițierea controlului pe numele lui Nicolae Juravschi, deși se constatase că deputatul figurează în acte și ca administrator la două firme, funcție incompatibilă cu cea de ales al poporului.

Vera Lupu a refuzat să facă declarații la telefon, dar totuși, a negat faptul că ar fi într-o relaţie de rudenie prin alianţă cu deputatul Nicolae Juravschi, menționând că nu a fost căsătorită niciodată. Ea și-a argumentat decizia de a nu iniția controlul pe numele lui Nicolae Juravschi prin faptul că un act de constatare referitor la firmele lui Nicolae Juravschi a mai fost adoptat de CNI în 2013, de aceea nu poate fi adoptată o decizie similară pe aceeaşi faptă. Ea a mai spus că firmele respective nu au înregistrat activitate și nici venituri.

La rândul său, deputatul Nicolae Juravschi ne-a spus că o cunoaște foarte bine pe Vera Lupu, menționând că nu este căsătorită, astfel că nu are cum să îi fie fină. ”Suntem cunoscuți, sigur că suntem, în Moldova toți se știu unul cu altul”, a spus Juravschi.

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleScrisoare pentru deputații moldoveni: ”vă urâm!” (FOTO - SALARII CU ADEVĂRAT MICI)