Înalt Preasfințitul

Mitropolit 1

sursa: rise.md

 

Mitropolit 2

sursa: zdg.md

Unde locuiește mitropolitul Vladimir? Oare unde? În palatul, pardon, palatele pe care le-am văzut filmate de o dronă? Locuiește în vreo chilie amărâtă așa cum i se cuvine unui cucernic părinte? Sau poate locuiește într-o hrușceovcă unde stau și majoritatea enoriașilor săi din Chișinău. Nu știm. Mitropolia nu a binevoit să scrie ceva despre acest scandal pe site-ul lor. Judecând însă după mașinile scumpe pe care le preferă mitropolitul, judecând după vacanțele în care l-am văzut că merge putem presupune că lăcașul său nu este unul… sărac. Acum nu știu cum trece o cămilă prin urechile acului, dar mă întreb cum va intra mitropolitul în rai?

Nu este plăcut să scrii despre politica mitropoliei Moldova. Nici plăcut, nici mare fericire nu e. Mărturisesc aici, în fața voastră, în fața lui Dumnezeu, că la un moment dat am vrut să merg pe calea bisericească. Mă gândeam că aș putea găsi un echilibru în Casa Domnului. ”M-au ajutat” însă mai mulți preoți și dascăli să mă râzgândesc. Bețivi, ușuratici, plini de orgoliu, m-au făcut să înțeleg că lumea din structura bisericească este la fel de ”echilibrată” ca lumea din afara ei. Nu zic, există și oameni buni în sistemul bisericesc din Moldova, dar ce pot face ei într-un ocean de nedreptate?

Revenind la presupusul palat al mitropolitului Vladimir. Din ce am mai citit, mitropolitul comentase în trecut ceva legat de asta. Cică, nu este proprietatea mea, este a nepoatei mele. Oau, ce familie bogată are mitropolitului Vladimir. Oau! Mai avem Fisc în Moldova? Asta ca să verifice cât costă o asemenea construcție, dar și cum justifică banii familia Înalt Preasfințitului? Personal aș fi curios să citesc un astfel de raport. Dar, dacă mă credeți, problema nu este în locuință. Problema este că pe Înalt Preasfințit nu-l mai cred oamenii pe cuvânt. După ce l-am văzut cu toții în limuzine scumpe, după ce știm că merge cu un BMW luxos, deși enoriașii călătoresc cu troleibuzul sau microbuzul, nu putem să credem că stă într-o casă săracă. Pur și simplu nu credem. Ce ironic sună – nu credem…

Acum am și eu o întrebare. Nu are legătură cu viloaicele filmate cu drona: spuneți-mi, Înalt Preasfinția Ta, cum o să intrați în istorie? O să avem o stradă cu numele domniei tale? O stradă ca a lui Bănulescu Bodoni? Sau o să ținem mine doar că am avut la un moment dat un mitropolit căruia îi plăceau mașinile luxoase, vacanțele scumpe și este posibil să fi locuit într-un castel uriaș? Cu ce intră în istorie mitropolitul? Cu nimic. Ne rămân doar pozele cu politicieni corupți pe care i-a susținut la un moment dat. Trist!

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleLagărul de concentrare ”Republica Moldova” văzut cu drona