Sărmanul bufon!

 

Matasaru protest

sursa: moldova.org

Anatol Mătăsaru a organizat săptămâna trecută un nou protest. Unul în stilul său. Grotest, șocant, la limita nebuniei. A luat un vas de toaletă, a mers în fața CNA, și-a dat pantalonii jos și s-a așezat așa cum se așază tot omul pe closet. Ne-a arătat ce credem despre justiția din Moldova în general și procuratură/CNA în particular, dar nu vrem să spunem cu voce tare: că sunt de tot ra..atul. Știm bine că bandiții de la putere nu sunt atinși cu nicio floare. Numai că, spre deosebire de Mătăsaru, noi ne limităm la like-urile de pe facebook. În ziua respectivă am fost surprins să văd că ”organele de anchetă” nu i-au făcut nimic sărmanului bufon. Am crezut că l-au lăsat în pace. De unde? A doua zi a fost săltat de acasă de KGB-iștii zilelor noastre. Niște polițiști în civil, care arătau ca niște bandiți în lege. Am citit motivarea reținerii lui Mătăsaru și nu mi-a venit să cred. Trec peste faptul că este de un agramatism la granița cu analfabetismul. Poliția consideră că Mătăsaru trebuia arestat inclusiv pentru că: ”nu este angajat în câmpul muncii, obține surse de existență din activități temporare, periodice, nestabile, nu are vre-o ocupație permanentă care să-l caracterizeze din punct de vedere pozitiv”.

Noaptea minții. Pe vremuri pentru astfel de ”ilegalități” Mătăsaru ar fi fost împușcat sau, în cel mai bun caz, ar fi fost expediat în Siberia. Mă rog, “trecutul glorios” este aproape. Ne îndreptăm cu pași rapizi spre un regim dictatorial. Oligarhic dictatorial. Ori poate că suntem deja acolo? Cel mai probabil. Pentru că într-un stat democratic niște NKVD-iști nu l-ar ridica de acasă pe un protestatar ca pe cel mai periculos mafiot. De fapt, da, Mătăsaru este un criminal. Da, este un proscris. Sărmanul bufon a făcut o faptă reprobabilă. Și-a permis să le arate fundul procurorilor, politicienilor. Iar asta nu se iartă. Mulți mi-au spus, de ce îți pasă de Mătăsaru, de ce îl aperi? Eu nu-l apăr pe Mătăsaru. Eu apăr un principiu, un drept. Cel care îți permite să te exprimi, să protestezi liber fără să fii supus presiunilor unui stat inept. Dacă Mătăsaru era amendat pentru tulburarea liniștii publice, daca se aplica buchia legii în ziua respectivă, după protest – nu aveam nicio problemă. Ar fi mers în instanță să-și susțină punctul de vedere, ar fi ajuns la CEDO… Dar polițiștii au vrut să-l rețină pe Mătăsaru pe ascuns, așa cum au votat deputații guvernul Filip. Ei bine, așa ceva nu poate fi tolerat. Astăzi polițiștii l-au săltat pe Mătăsaru, mâine vor veni după voi. Un agramat va însăila trei fraze în care va spune că nu aveți un loc de muncă și veți ajunge la mititica. Numai că în cazul vostru nimeni nu o să spună nici mâr. Încă nu e târziu să spunem ”Je suis Mătăsaru!”

Am observat că multă lume întoarce nasul când e vorba de Mătăsaru. Le pute. Căci cine este Mătăsaru? Un bufon. Intelectuali de buduar, bloggeri plătiți, analiști scârnavi, lor le este în cot de… sărmanul bufon. Am văzut o atitudine similară, de snobism, și în cazul unora care spuneau că le este ”scârbă” să protesteze lângă ”țăranii” din PMAN veniți să strije ”Jos Corupția!” Mda. Intelectualii lu’ pește. Vă considerați elita, dar nu sunteți decât… reprezentanții celei mai vechi profesii. Vine un regim, îl slujiți cu obediență, se schimbă regimul, săriți pârlazul. Am văzut intelectuali, jurnaliști, analiști, iar mai nou și bloggeri, care au schimbat cu ușurință stăpânul când a fost cazul. Mătăsaru este mai integru decât voi. De o sută de ori mai integru. El a protestat la fel de vehement și pe vremea comuniștilor, când îi închinați osanale lui Voronin, și astăzi, când faceți sluj în fața lui Plahotniuc. Societatea moldovenească are nevoie de Mătăsaru. Trebuie să avem un bufon care să ne arate că suntem în ra..at, dar nu realizăm asta.

PS: Urmăresc cu îngrijorare cum mor cu zile moldovenii din cauza incompetenței și corupției autorităților. 4 au murit după incendiul din localul ”La soacra”. Ieri a murit o femeie intoxicată cu gaz. Culmea, ambulanța i-a vizitat locuința. Medicii i-au lăsat un bilet că au fost la ușa ei, dar sărmana, fiind cel mai probabil în comă, nu le-a deschis, așa că au plecat fără să le pese. Chirtoacă nu și-a dat demisia după ce 4 oameni au murit într-un local pe care nici naiba nu l-a verificat. Glăvan nu-și va da demisia, deși conduce un sistem corupt, putred și incompetent. Cum trăim… așa murim!

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleCriministrul Ruxanda Glavan