Când câțiva deputați valorează mai mult decât soarta a mii de moldoveni

039162001418204421Omul își arată adevărata față într-un pericol mare. Atunci cad măștile. Atunci îl vezi pe individ în adevărata splendoare. Teroarea care a lovit Europa drept în inimă ne-a demonstrat, dacă mai era nevoie de asta, că guvernarea, politicienii ajunși la putere în Moldova nu dau doi bani pe proprii cetățeni. Reacțiile autorităților de la Chișinău este de râsul curcilor. De fapt, este de plâns. Am urmărit cum s-au manifestat autoritățile din România și am comparat cu ce vedeam peste Prut. M-a cuprins o furie oarbă. Este inadmisibil să nu-ți pese de proprii cetățeni.

MAE al României publicase pe pagina sa de facebook un comunicat despre atac la nici o oră de la explozii. Cele mai importante în acest caz sunt informațiile despre proprii cetățeni. Vrei să știi dacă pot fi români acolo, la Bruxelles. Vrei să afli poziția guvernului țării tale. MAE al Republicii Moldova nu publicase nimic pe facebook. De parcă această rețea de socializare nu este folosită de sute de mii de moldoveni plecați. Abia la 4 ore apare un comunicat. Numai că nimic despre cetățenii moldoveni. Ilustrul Anonim, ministrul Galbur, condamnă terorismul. Și cam atât. Mergem pe site, aceeasi prostie. Abia mai târziu aflăm printr-un comunicat(acesta nu a mai fost publicat pe facebook) niște numere de telefon la care să sunăm în caz de pericol. Cât de cetățenii moldoveni care să aibă probleme? Nicio informație. Repezentanții MAE Moldova nu știu nimic. Da, de asta plătim regește ambasada de la Bruxelles? Impotența birocratică a Ministerului Afacerilor Externe din Moldova este celebră. Dar acest guvern a făcut-o să pară și penibilă.

Citatul zilei ni l-a oferit însă domnul Candu. La Bruxelles se află o delegație cu deputați moldoveni. Andrian Candu spune: ”Noi mai verificăm care este situaţia. Dar am vorbit cu deputaţii noştri aflaţi acolo şi ei sunt în afara oricărui pericol.” Din nou, ai lor. Din nou, ei. Noi, cetățenii simpli, muritorii de rând nu suntem interesanți pentru domniile lor. Și ce dacă Bruxellesul este plin de moldoveni? Nouă, celor de la putere, ne pasă doar de deputați. Deputații noștri. Dar oamenii? Cu ei cum rămâne? Nu știm. Nici nu ne dăm interesul să aflăm. Președintele Parlamentului nici măcar nu s-a interesat dacă există moldoveni printre victime…

Am distribuit de curând pe facebook cazul femeii cu o pensie de 5 euro. A scria Ziarul Național despre asta. Cazul a rămas fără replică. Autoritățile din Moldova scuipă pe nevoile cetățenilor. Îi doare în cot că acestă pensionară nu are cum să supraviețuiască. Nu-i pasă nici dacă niște moldoveni ar fi putut suferi în urma exploziilor de la Bruxelles. Important este ca colegii(cacofonie asumată) lor, deputații – să fie bine și în siguranță. Soarta deputaților este mai importantă decât soarta propriilor cetățeni. Mi-e scârbă!

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleCâteva lucruri care ne arată că Moldova s-a întors în periculoșii ani '90