Câteva lucruri care ne arată că Moldova s-a întors în periculoșii ani ’90

sofer capturaInternetul moldovenesc a văzut zilele acestea cum niște oligofreni au încercat să-l păcălească pe un șofer în trafic. Oligofrenii au dat cu spatele cu mașina în trafic, l-au lovit pe ghinionist și apoi l-au acuzat că a provocat accidentul. Noroc că șoferul avea o cameră de bord. Când au realizat asta, oligofrenii și-au pus coadă între picioare și duși au fost. Este o schemă pe larg folosită în Rusia. Credeam că nu se mai practică în Republica Moldova. Credeam că anii ’90, când astfel de lucruri erau la ordinea zilei, au apus. Nu. Iată că șmecherașii, cei care știu cât costă onoarea organelor de drept din Moldova, au revenit la treabă. Este clar o consecință a slăbiciunii pe care o manifestă poliția, procuratura, organele de anchetă. Mai ales că poliția susține că nu poate să-i găsească pe nenorociți. Pe vremuri, în anii ’90, poliția era mână în mână cu acești jegoși. Își luau partea.

O dată pe lună aflăm că a fost jefuit un magazin de bijuterii. Sau că hoții au dat o spargere la o casă de schimb valutar. Să nu ne mire când o să vedem în curând la știri cum a explodat o mașină capcană. Să nu fim prea suprinși când bandiții or să înceapă să se împuște ziua în amiaza mare prin Chișinău. Să știți că perioada glorioasă a racketului s-a întors. Bandiții simt primii că pot să-și facă de cap, iar atunci când au o conexiune directă cu politicul, nu are cum să nu le crească apetitul pentru violență.

Citesc cu groază știrile despre bătrânii moldoveni care sunt omorâți în casele lor pentru câteva sute de lei. Există și numeroase situații în care familii întregi sunt masacrate de hoți. Nici nu contează că ai bani. Important este să fii mai harnic, să ai casa aranjată și nici nu știi cum te calcă tâlharii. Cum ziceam, aceste cazuri mă sperie cel mai mult pentru că deseori tâlharii ajung să-i ucidă pe oameni din simplu motiv că pot fi recunoscuți și nu ar vrea să meargă la poliție. Nu că asta i-ar speria prea tare. În locul acestor victime poate fi oricine. Poți fi chiar tu, pot fi rudele tale. Este ca o loterie tragică. Până și Mihai Ghimpu se simte în pericol. A spus-o de curând că nu este bine ca politicienii să dea prea multe detalii despre proprietățile lor. Să nu fie căsăpiți în case. Viitorul fost deputat se teme că dacă află hoții unde își are palatul, o să vină peste el. Ce nu spune Ghimpu este că palatele politicienilor sunt de fapt niște fortărețe. Domnule Ghimpu, politicienii moldoveni au armate de bodyguarzi. L-am văzut cu toții pe Vlad Plahotniuc blindat de gărzi de corp. Dar pe oameni cine îi apără? Pe simplii cetățeni cine o să-i protejeze în fața turmelor hămesite de hoți care au început să terorizeze Moldova? Nimeni. Pentru că poliția, procuratura este o glumă.

Site-urile de anunțuri sunt pline de oameni care sunt dispuși să-și vândă rinichii și alte organe. De ce? De sărăcie? Nu, de disperare. Oamenii acceptă să se mutileze pentru că nu mai au nicio speranță că mâine va fi mai bine. Când îi iei omului speranța, îi iei și viața. Ajung să facă astfel de gesturi disperate. În anii ’90 știam povești despre comunități întregi care acceptau să se taie pentru a-și face un rost în viață. Se vindeau rinichii sărmanilor moldoveni ca la măcelărie. S-au întors acele timpuri.

Nesimțirea politicienilor este la cer. Exact ca în anii ’90 politicienii ne tratează pe noi, cetățenii, ca pe niște trestii votătoare sau vite mulgătoare. Alegeți voi. Nu acceptă dialogul. Nu vor să-și explice acțiunile. Stau în turnurile lor de cristal, stau în Parlament și fac ce vor fără să dea seamă. Ei nu sunt politicieni aleși. Ei se cred politicieni unși de Dumnezeu. Așa că nu au de gând să se coboare la nivelul amărâților. Un exemplu, domnii deputați din Partidul Democrat evită să dea interviuri, să vină la emisiuni de dezbateri. Iată o știre în acest sens. Colega mea, Lorena Bogza, i-a tot invitat, dar a fost refuzată. De ce? Dacă avem toată puterea de ce să ne complicăm cu transparența? Ne deranjează întrebările incomode. Mai bine să ne facem că plouă. Și plouă, cu sărăcie, cu tristețe peste Moldova.

Numai în anii ’90 furturile din banii publici se făceau într-o manieră grobiană, pe față. Politicienii furau de uscau. Nu aveau nicio jenă și nicio frică. Se întâmplă și acum. Am văzut cum s-a furat dintr-o lovitură un miliard. Doar un politician stă la închisoare, dar procesul se tărăgănează și vă garantez că Filat va scăpa. Corb la corb nu-și scoate ochii. Până la urmă, dacă fură hoții din Parlament, de ce să nu fure și hoții de pe stradă?

Matematic vorbind. Moldova era deja cu 100 de ani în urmă de lumea civilizată. Acum, că s-a întors cu încă 26 de ani în urmă, înseamnă că mai avem 126 de ani până să fim și noi civilizați? Și dacă mergem înainte ca racul cât ne va lua să ajungem în perioada fanariotă?

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleDomnule Renato Usatîi, nu aveți cum să învingeți românismul din Republica Moldova