Cum îi face ministerul Educației din Romania pe tinerii din Republica Moldova să ascundă că sunt… români?

Ministerul Educatoo

Sunt contactat de mulți tineri: elevi, studenți din Republica Moldova care învață în România. Îmi descriu o situație gravă. Și nu doar gravă – aberantă, kafkiană chiar. Tinerii moldoveni sunt bursieri ai statului Român şi au obținut în acest timp cetățenia. Ulterior au optat pentru un buletin în România. Știți de ce vor studenții basarabeni buletin de România? Nu de flori de cuc. Pentru un permis de conducere, pentru angajare, pentru alte activități ți se cere în primul rând buletinul. Dacă nu ai, toată lumea strâmbă din nas. Și ar mai fi ceva. Un buletin ți-l faci astăzi și îl schimbi peste 7 ani. Pașaportul costă o grămadă de bani și trebuie să ți-l schimbi în 5 ani. Tinerii sunt obligați de sistemul birocratic românesc să-și facă buletine. Puțini dintre ei știu că îi paște o mare “primejdie”. Dacă ai obținut buletinul, adică domiciliul în România, dar ai primit bursă în continuare, te-ai ars. În momentul în care secretariatul liceului, școlii, facultății află, îți va cere toți banii retroactiv. Mă rog, nu toți, doar bursele luate după ce ai ridicat buletinul.

Să vedem nişte cazuri. O să-i spun Ghiță. Ghiță este elev la un colegiu din București. Mi-a scris de curând că a fost chemat în secretariat și pus să returneze tot ce a luat în ultimul an de la statul Român. De ce? Secretariatul a aflat că are buletin. Sărmanul Ghiță, nu știa nici cu spatele că primește burse ”ilegal”. Este amenințat, terorizat că trebuie să întoarcă banii. Cum o să facă? Băiatul habar nu are și este cumva speriat.

Iuliana(nu este numele real) a pățit-o la fel. Numai că Iuliana este un caz fericit. Aceasta a primit bursa ”ilegal” o jumătate de an până au aflat cei din conducerea liceului. Împreună cu mama sa se gândesc acum să se împrumute ca să întoarcă bursa pe care, cică, nu ar fi meritat-o.

Încă un caz. De data asta de anul trecut. Veronica era amenințată încontinuu că trebuie să aducă banii înapoi. Dar nu avea de unde și le-a spus-o direct celor din conducerea liceului. În primă fază au încercat să îi interzică accesul la BAC. Dar nu și-au dus amenințările până la capăt. Chiar dacă avea o presiune în plus pe cap, Veronica a reușit să treacă cu bine de BAC. Numai că directorul a refuzat să-i dea diploma. Fata a plâns în biroul directorului, a plâns pe holurile liceului pentru că nu-și putea depune dosarul la nicio facultate. Abia după ce s-a dus la Inspectoratul din Bucureşti cu jalba în proțap a reușit să-și scoată actele de la liceu. Directoarea i le-a dat cu scârbă.

Ca să lămuresc problema am apelat la ministerul Educației din România. Aici mi-au explicat că elevii, studenții aflați în această situație sunt în… ilegalitate. Consiliera ministrului Educației, Mirabela Amarandei mi-a transmis și articolul din Metodologia de şcolarizare a românilor de pretutindeni, 2015-2016 care demonstrează asta.

ART. 33
(1) În cazul în care un student, bursier al statului român, obţine cetăţenia română pe parcursul anilor de studii, acesta va putea să-şi continue studiile ca bursier al statului român, dacă actele de identitate indică domiciliul stabil în străinătate.
(2) În cazul în care, pe parcursul anilor de studii, candidatul își stabileşte domiciliul în România, poate continua studiile cu taxa în lei, în cuantumul stabilit de senatul fiecărei instituţii de învăţământ superior din România, în baza aprobării anterioare.

Așadar, ministerul Educației este acoperit de metodologia pe care tot ministerul Educației o pune la punct. Am contactat și un avocat care mi-a spus că poate oricând demonstra în instantă că acest articol este la rândul său ilegal, din moment ce elevii, studenții nu și-au pierdut calitatea de cetățeni ai Republicii Moldova. Dar ce elev să dea ministerul Educației în judecată? Unii elevi plătesc și scapă de belea. Asta dacă au puține burse “ilegale” de returnat. Alții realizează că statul român nu are ce să ia de pe un elev, student amărât înghit amenințările și merg mai departe.

Așadar, dragi cetățeni moldoveni care veniți în România la studii, trebuie să știți foarte clar. Din moment ce obțineți cetățenia și optați pentru buletin românesc veți avea probleme la școală, facultate. Clar? Aveți de ales, fie rămâneți cu pașaportul cu domiciliul în Moldova, fie optați pentru buletin în România, dar vă treziți cu probleme mari la liceu, facultate. Nu vă ascund că eu tind să le dau dreptate avocaților. Este strict părerea mea. Mi se pare absurd să îi dai unui elev bursă și să i-o iei dacă a obținut buletin în România. Știe oare ministerul Educației din România care este reversul medaliei acestui ordin de Kafka? Elevii obligați de birocrația românească îşi fac totuși buletin și… se ascund. Se ascund până în ultima clipă de directori. Sincer, pentru mine este șocant să știu că există oameni în România care ascund că sunt cetățeni români. Uluitor, românii de la Chișinău au probleme cu politicieni rusofili, fără coloană vertebrală, iar când ajung la București sunt tocați de sistemul birocratic.

PCRM 9 mai

Aici am o propunere pentru adevărații unioniști. Să mă lase unioniștii de mucava, cei care își urmăresc doar interesele meschine slujind regimul Plahotniuc! Ce-ar fi, dragi unioniști, dacă ați milita pentru rezolvarea acestei probleme? Ați făcut minuni și ați reușit să convingeți autoritățile de la Chișinău să accepte cetățenii români în Republica Moldova doar cu buletinul – să nu aibe nevoie de paşaport la graniță. Ce ar fi să convingeți autoritățile de la București să nu-i mai persecute pe elevii, studenții care au buletin de România?

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleGUEST POST: Mişcarea unionistă din Republica Moldova. Între iluzii şi pericole