Decizia Curții Constituționale – între Cutia Pandorei și mărul otrăvit

Constitutia Tribuna md

sursa foto: tribuna.md

Curtea Constituțională din Moldova a decis că este neconstituțional ca parlamentul să ne aleagă președintele. Oau! De când urlăm asta. De când ne dăm în stambă și facem scandal că este aiurea să îi lăsăm pe hoți să se târguiască în Parlament ca în Piața Centrală pe această funcție? De când? Păi, din 2009, când când hoții au luat această decizie. Încă de atunci. Mai bine mai târziu decât niciodată. Dar modul în care s-a decis să ni se dea dreptate deschide o cutie a Pandorii pe care nici ei nu înțeleg că au deschis-o. Îl respect pe Alexandru Tănase, îl respect pentru că este un jurist bun. Dar ceea ce a făcut și modul în care a girat cu numele său decizia Curții Constituționale o să-i afecteze viitorul. Părerea mea. Nu în zadar l-a întrebat colega mea, Lorena Bogza, de relația domniei sale cu Vlad Plahotniuc. Toată lumea se întreabă asta. Știți ce este paradoxal? Chiar dacă domnul președinte al Curții Constituționale a negat, toată lumea crede că Plahotniuc controlează Curtea. Inclusiv eu cred asta, cu tot respectul pe care îl port domnului președinte Tănase.

Am citit cu multă curiozitate și atenție motivarea deciziei și am observat câteva lucruri ciudate. Unu, cei care au cerut o părere, o expunere, o decizie a Curții, adică deputații PLDM, nu au spus nicio vorbuliță despre președintele Republicii Moldova. Nu mă credeți pe cuvânt, citiți circumstanţele cauzei și o să vedeți ce au cerut. Chestii generale. Nu vă obosesc aici. Am râs când am văzut cum s-a ajuns de la solicitările generale ale deputaților PLDM la problema alegerii Președintelui de către Parlament. Iată cum: ”în cadrul şedinţei publice, autorul sesizării a concretizat obiectul sesizării, precizând că solicită verificarea constituţionalităţii doar a modificărilor care vizează mecanismul alegerii Preşedintelui Republicii Moldova cu votul a 3/5 din numărul deputaţilor.” Ups. Deci, inițial era vorba de chestiuni generale, apoi un deputat a venit și ”a concretizat”. Stați să vedeți cine este acest deputat care a concretizat: ”În şedinţa plenară publică a Curţii, sesizarea a fost susţinută de dl Valeriu Ghileţchi, deputat în Parlament.” Încă un ups! Același domn Ghilețchi, deputat PLDM, devenit celebru după ce a votat guvernul Filip al domnului Plahotniuc? Da, același. Știu că domnul președinte al Curții Constituționale nu este de acord cu mine, mie, însă îmi miroase a aranjament. Domnule Tănase, câți juriști atâtea decizii, câți juriști atâtea păreri. Să știți că în afară de judecata Curții Constituționale există și un fel de judecată a Opiniei Publice. Iar ea este nemiloasă. Dacă Opinia Publică, aia pe care un băiat de la Timpul a numit-o Turmă, simte că instituția pe care o conduceți face jocul altcuiva, încrederea scade vertiginos spre zero. Dacă nu sunteți de acord cu acest umil punct de vedere, îmi las deschis blogul, oricând pot publica aici explicațiile domniei voastre.

Despre domnul Plahotniuc se cunoaște că demolează instituții mai ceva ca un buldozer. A distrus procuratura, Parlamentul, Guvernul, acum a redus la zero credibilitatea Curții Constituționale. Știm că domnul Plahotniuc nu este veșnic. Domnia sa o să plece, cu sau fără cătușe, dar o să plece. Problema este că după ce a distrus instituțiile statului, acestea nu vor mai putea face nimic când la putere, Doamne ferește!, vor veni Dodoni și Renați. Dacă se întâmplă, să ne așteptăm la niște derapaje uriașe. O să fie dezastru! O să plângem cu lacrimi de crocodil, dar o să fie în zadar, precedentul periculos a fost creat. Curtea Constituțională va putea fi folosită cum vrea mușchiul celui de la putere pentru a-și justifica orice decizie. Noi vom fi considerați pe bună dreptate ipocriți: când suntem nemulțumiți, țipăm că este nedrept; când ne convine, nu mai este derapaj, ci o decizie justă.

Dar să revenim la decizia Curții. O decizie controversată, zic eu. Faptul că poporul poate vota președintele e bine. Dar de ce acum? Au trecut 7 ani. În 7 ani nici Curtea, nici deputații nu au văzut această greșeală? De ce abia acum? Cui convine o astfel de decizie? Părerea mea, convine de minune domnului Plahotniuc. Trec peste faptul că a ”furat” una dintre solicitările opoziției. A făcut ce a făcut și Voronin când opoziția cerea Uniune Europeană. Voronin a ‘prihvatizat’ această lozincă, iar opoziția s-a trezit că țipă ceea ce în demagogia sa spunea și bătrânul dictator. Domnul Plahotniuc, spre deosebire de creatorul său, a mers mai departe – a dăruit opoziției un măr otrăvit. Dintr-odată Andrei Năstase, Maia Sandu, Igor Dodon și Renato Usatîi nu mai trebuie să lupte cu el, cu Plahotniuc. Dintr-odată liderii opoziției vor dori să ajungă președinte. Și se vor călca pe gât. Divide și condu, nu-i așa? Pentru ce să se lupte între ei liderii opoziției? Pentru o funcție decorativă, lipsită de conținut și putere. Astăzi președintele Republicii Moldova a fost redus la funcția de Rață Mută cu ajutorul, ups, Curți Constituționale. Așadar, cei din opoziție se vor lupta pentru o himeră. Între timp dictatura oligarhică își va consolida poziția. Peste 3 ani Voronin ni se va părea o joacă de copil. Sper să nu am dreptate. Sper din tot sufletul ca tot ce am zis mai sus să fie greșit…

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleNu toți bărbații suntem la fel... de porci