Democomuniștii și opoziția

Plahotniuc

Nimeni nu are niciun dubiu că regimul oligarhic de la Chișinău este unul antidemocratic, anticonstituțional și ilegal. Nimeni, în afară de propagandiști și câțiva spălați pe creier. Adevărul este că asistăm la o renaștere a regimului Voronin. Acești așa-numiți democrați din Partidul Democrat sunt, de fapt, comuniștii lui Vladimir Voronin, revopsiți, rebranduiți. Lupu, Sârbu, iar mai nou, Vrabie, tipul de la vamă, un comunist ordinar, dar și mulți alții – toți sunt reprezentanții fostei dictaturi. S-au aciuat în curtea noului tătuc – Vlad Plahotniuc. Domnul Vlad Plahotniuc este varianta mai tânără, mai bogată, mai periculoasă și mai veninoasă a lui Vladimir Voronin. Am spus-o și repet, Vladimir Voronin s-a reîncarnat în Vlad Plahotniuc, iar Partidul Comuniștilor în Partidul Democrat. Până și NIT-ul s-a reîncarnat în Publika TV. Gata. Ne-am întors în anul de grație 2001. Anul în care comuniștii preluau puterea în Republica Moldova, iar cortina cădea pentru 9 ani peste vai și amar de statul acesta…

Degeaba au murit și au fost schingiuți oameni pe 7 aprilie. Degeaba. Comuniștii au revenit la putere. Nu-i credeți pe bloggerii nobili și televiziunile de propagandă. Comuniștii sunt peste tot și în toate. Mi-e ciudă să văd că unionitii nu realizează asta, dar o să-mi dea dreptate în curând… Paradoxal știți ce e? Faptul că Partidul Comunist, pardon, Partidul Democrat este la putere nu datorită domnului Plahotniuc. Nu! Democomuniștii ne conduc astăzi și ne otrăvesc viețile datorită opoziției. Îmi cer scuze de la Maia Sandu și Andrei Năstase, dar, din punctul meu de vedere, domniile lor i-au adus la putere pe democomuniști. De fapt, indecizia, dezbinarea lor a făcut asta. Dacă erau oleacă mai tari, dacă erau un pic mai deciși. Dacă ieșeau la proteste mai deciși, în cazul Maiei Sandu. Dacă nu plecau din Parlament, în cazul lui Andrei Năstase – altfel arătau lucrurile astăzi. Oricum, trebuie de apreciat eforturile lor. Fără ei, puterea oligarhică era astăzi mult mai odioasă. Au fost singurii care s-au opus. Spre deosebire de vânduții din Parlament.

Precizez că nu mă interesează Dodon – acest domn nu mai este demult în opoziție. De Renato ce să zic? Are o atitudine urâtă față de oamenii pe care îi conduce. Am văzut de nenumărate ori cât de prost îi tratează, iar asta anulează complet carisma sa uriașă.

Guvernul democomunist Filip a fost votaț cu încălcarea bunului simț, al regulamentelor, al Constituției. A fost o palmă în obrazul firavei democrații moldovenești. Lumea a simțit asta. Oameni în toată firea s-au adunat în fața Parlamentului ca să-i scoată de acolo pe politicienii corupți ca pe niște șobolani. Opoziția de dreapta a decis însă că trebuie să fie cuminte. Că trebuie să joace după regulile domnului Plahotniuc. Așa că protestatarii nu au rămas în Parlament, s-au retras. Între timp, democomuniștii s-au repliat rapid, iar acum dictează jocul politic. Și nu doar îl dictează – schimbă regulile după cum le poftește inima. Mai ales la Curtea Constituțională. Dezbinarea opoziției de dreapta este mană cerească pentru domnul Plahotniuc. Dacă politicienii din opoziția de dreapta vor să ne scape de democomuniști, ar trebui să se replieze. Trebuie să facă un front comun. Și ar trebui să înceapă prin a găsi un candidat unic la alegerile prezidențiale. Un candidat puternic, care să nu cedeze, care să lupte, care să aibă mereu replica la el, care să rupă pe genunchi candidații democomuniștilor. Opoziția de dreapta din Moldova este în fața unui test uriaș. Dacă îl pică, domnul Plahotniuc a învins din nou.

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleCând câțiva deputați valorează mai mult decât soarta a mii de moldoveni