Domnule Renato Usatîi, nu aveți cum să învingeți românismul din Republica Moldova

Supărat că i-am spus un adevăr despre românismul din Republica Moldova, politicianul șovin, Renato Usatîi, m-a blocat pe facebook. Presupun că nu a mai avut replică. Sărise să înfiereze manifestarea unionistă de la Chișinău și flutura pe facebook steagul ”statalității”. Iată mesajul meu, care l-a înfuriat pe primarul de la Bălți:

”domnule Usatîi, cu tot respectul, dar până și rușii din Republica Moldova au pașapoarte românești în buzunare. Sunt convins că dacă întrebați în Partidul domniei voastre o să găsiți oameni cu pașapoarte românești. Unirea se produce, doar că unii înca nu înțeleg asta. Și apoi, nu știu dacă am înțeles corect, aveți rude în România. Hai să fim ceea ce suntem, români și să nu ne sperie niște lucruri normale.”

Nu am inventat nimic. Rușii din Moldova au pașapoarte românești. Nu sunt sute sau mii, sunt sute de mii. Este cunoscut faptul că mulți dintre politicienii moldoveni care înjură România o fac cu pașaportul românesc în buzunare. I-aș lăsa în secunda doi fără cetățenia României dacă aș putea. Vă jur. Nu este exclus ca Renato Usatîi să aibă deținători de acte românești în partidul domniei sale. Și ultima chestie: domnul Usatîi are o soră care locuiește în România. Veronica este căsătorită cu un milionar român de origine germană. Așadar, despre ce vorbim, domnule Usatîi? Despre ipocrizie? Desigur. O caracteristică pestinențială a politicienilor de la Chișinău. Adică, familia domniei voastre se simte excelent în România, dar cetățenii care v-ar vota să stea legați de sărăcie în Moldova? Vreți să îi manipulați atât de mult încât să-și urască propria lor ființă… românească? Nu, domnule Usatîi, nu merge.

Ceea ce domnul Usatîi nu înțelege. Și nu doar el. Nici domnul Dodon, domnul Lupu sau alții… Este că nu ai cum să lupți cu românismul din Republica Moldova. Vei fi strivit ca o muscă. Vei fi măturat ca o pleavă nenorocită a istoriei. Atâta timp cât în Republica Moldova se va vorbi românește, Republica Moldova va trăi românește. Știți, domnule Usatîi, românismul din Basarabia este ca respirația. Naturală. Este ca și cum i-ați interzice unui om să fie om. Da, îl puteți umili, îl puteți distruge sufletește, dar el rămâne ființă umană. A încercat domnul Voronin să pună zăgaz pe Prut. Ce s-a ales din domnia sa? Mai are un pic și rămâne fără deputați, mai are un pic și nu trece pragul electoral. Domnul Voronin a fost un dictator. Dar nici dânsul nu a reușit să distrugă românismul de la Chișinău. Cu tot aparatul său represiv nu a putut introduce nici ”Istoria Moldovei”, nici ”Limba Moldovenească” în școli. Nu a putut legifera limba rusă ca a doua limbă oficială deși a promis în alegeri. În schimb, domnul Voronin s-a pupat, s-a îmbrățișat și a băut vin de la Cricova cu domnul Băsescu. Acesta este adevărul, domnul Usatîi, nu trebuie să fiți ipocrit. Chiar dacă o să ajungeți vreodată la putere, nu aveți nicio șansă să înfrângeți românismul. Este imposibil! O demonstrează istoria.

România, domnule Usatîi, este cel mai bun aliat al Republicii Moldova. Este mai mult decât un aliat. România va sprijini mereu Moldova. Va fi acolo tot timpul, peste Prut. La bine și la rău. În ciuda Voronilor, Dodonilor sau Renaților. România a fost ca un far luminos pentru românii dintre Prut și Nistru în perioada Savokului(așa i se spune Uniunii Sovietice). Românii dintre Nistru și Prut citeau în română în acea perioadă, ascunși în podurile caselor, pitiți în unghere. De ce credeți că acum, când putem spune ce gândim, ne vom dezice de starea noastră naturală: de a fi români? Domnule Usatîi, vreți un sfat gratuit? Unul pe care cei care vă slujesc se tem să vi-l dea, că așa sunteți domnia voastră, cu apucături dictatoriale… Renunțați să-i mai atacați pe cei care respiră românește în Moldova. Renunțați, dacă vreți să aveți vreo șansă să vă apropiați de scaunele puterii de la Chișinău.

PS: Singurul lucru cu care pot fi oarecum de acord cu Renato Usatîi este că domnul Plahotniuc încearcă să călărească unionismul. Se pare că Vlad Plahotniuc a înțeles niște lucruri și pare să fie mai deștept decât domnul Usatîi la acest capitol. Depinde de unioniștii adevărați(nu vorbesc de lichelele false și ipocrite, care sug din popularitatea unionismului slujindu-l pe Vlad Plahotniuc) cum vor reuși să se distanțeze de otrava pe care oligarhul ”nobil” o varsă în sufletul mișcării Unioniste. Dar asta este deja altă poveste. Cum se zice la Londra, tu bi continued…

Comentarii Facebook

comments

Next ArticleCum îi face ministerul Educației din Romania pe tinerii din Republica Moldova să ascundă că sunt... români?